Moderna: Κίνδυνος καθυστέρησης στην παράδοση του εμβολίου στην Ευρώπη!

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κατά του κορονοϊού κινδυνεύει να καθυστερήσει τις παραδόσεις, καθώς άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα αφού υπέγραψαν συμφωνίες εδώ και μήνες.

«Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση, δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα, θα καθυστερήσει την παράδοση», δήλωσε ο Γάλλος Στεφάν Μπανσέλ σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Click4more: Ένας Έλληνας και ένας Τούρκος σώζουν τον κόσμο από τον κορονοϊό! Το μήνυμα Μπουρλά στην «λαβωμένη» Θεσσαλονίκη

 

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει κράτηση για 100 εκατομμύρια δόσεις από τις αρχές του Αυγούστου και «έχουμε ήδη πολλά εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, έτοιμες να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, αναμφίβολα τον Δεκέμβριο, είπε.

«Εχουμε συνομιλίες, δεν έχουμε συμβόλαιο», δηλώνει ο Στεφάν Μπανσέλ, από το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου βρίσκεται η έδρα της Moderna.

Το χρονικό

Στις 24 Αυγούστου ανακοινώθηκαν «προχωρημένες συνομιλίες» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, αλλά έκτοτε δεν έχει υπογραφεί ρητή δέσμευση. Στο μεταξύ, η Moderna έχει υπογράψει με τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο…χωρίς να υπολογίζονται οι 100 εκατομμύρια δόσεις προς τις ΗΠΑ για τις οποίες υπάρχει δέσμευση από τις αρχές του Αυγούστου.

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσες διοικητικές διαδικασίες, φάκελοι, διάφορα, συνδέσεις μεταξύ των χωρών και είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς όταν υπάρχουν 27 σε σχέση με όταν υπάρχει ένας μόνο», λέει ο Στεφάν Μπανσέλ. Κάνει την σύγκριση με τον Καναδά: ανάμεσα στις πρώτες συνομιλίες με τους γιατρούς της Moderna και την υπογραφή του συμβολαίου μεσολάβησαν δύο εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα;

«Είναι ξεκάθαρο ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση. Αυτό δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα. Θα καθυστερήσει τις παραδόσεις», προειδοποιεί. Για όλες τις χώρες εκτός των ΗΠΑ η παραγωγή θα γίνει στην Ελβετία, στα εργοστάσια του ομίλου Lonza, και η συσκευασία σε φιαλίδια στην Ισπανία, στις μονάδες του ομίλου Rovi.

Αν το εμβόλιο εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πριν από το τέλος του έτους, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη κανένα συμβόλαιο, «οι πρώτες αποστολές δεν θα περιλαμβάνουν ως προορισμό την Ευρώπη. Λοιπόν, θα σταλεί στην Ελβετία, θα σταλεί λίγο στην Ιαπωνία, στο Ισραήλ, στο Καναδά, άρα στις χώρες που έχουν κάνει παραγγελίες. Αλλά όσοι δεν έχουν κάνει παραγγελίες, δεν πρόκειται να τους στείλω προϊόντα».

«Οσο περισσότερο περιμένουν, τόσο θα υπάρχει χρονική καθυστέρηση», προειδοποιεί προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας της τιμής, αλλά δεν θέλει να πει περισσότερα δημοσίως.

Συγκρίνει τα ευρωπαϊκά «κλωθογυρίσματα» με την προβλεπτικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης. Από τις 2 Μαρτίου, ο ίδιος και οι επικεφαλής των μεγάλων εργαστηρίων βρίσκονταν στον Λευκό Οίκο γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, λέει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μισό δισεκατομμύριο δολάρια στην Moderna από τον Απρίλιο για να χρηματοδοτήσουν στις κλινικές δοκιμές. Συνολικά, η εταιρεία έχει λάβει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια του αμερικανικού δημοσίου, υπό την αιγίδα της επιχείρησης Warp Speed, που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου.

«Η επιχείρηση Warp Speed ήταν από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα», λέει

«Αρχίσαμε να συζητάμε με πολλές ευρωπαϊκές χώρες τον Μάιο. Δεν υπήρξε καμία ιδέα για την χρηματοδότηση καμίας κλινικής δοκιμής. Ολα τα πήραμε από την αμερικανική κυβέρνηση, ευτυχώς που έγινε αυτό, διαφορετικά δεν θα είχαμε μπορέσει να αναπτύξουμε το εμβόλιο με αυτές της ταχύτητες, όπως ξέρετε είμαστε μία εταιρεία που δεν είχε ποτέ κέρδος ούτε ένα ευρώ, και η κλινική δοκιμή κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια», συνεχίζει.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πρώτοι Αμερικανοί θα εμβολιασθούν χωρίς αμφιβολία πριν από την Πρωτοχρονιά: «Εχουμε ήδη δεκάδες εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ο Στεφάν Μπανσέλ.

Δέκα εκατομμύρια δόσεις θα είναι σε στοκ πριν από το τέλος του Νοεμβρίου και «μέχρι το τέλος του έτους τα 20 εκατομμύρια δόσεις».

Αυτά τα 20 εκατομμύρια δόσεις θα διατεθούν αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Η Moderna ετοιμάζει επίσης εδώ και μήνες την αλυσίδα της αποθήκευσης-μεταφοράς-διανομής με την αμερικανική κυβέρνηση για την αποστολή των δόσεων μόλις ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει το εμβόλιο, μία απόφαση που αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Στόχος είναι, λέει ο Στεφάν Μπανσέλ, μόλις δοθεί το πράσινο φως από τον FDA, η Moderna να μπορεί «να φορτώσει τα φορτηγά και να φύγει».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

ΔΟΕ: Ο κορονοϊός «τσακίζει» τους εργαζόμενους – Πιέζει τους μισθούς προς τα κάτω

ΔΟΕ: Ο κορονοϊός «τσακίζει» τους εργαζόμενους – Πιέζει τους μισθούς προς τα κάτω

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία με τους εργαζόμενους να χάνουν μεγάλο μέρος τον μισθό τους. Συγκεκριμένα η πανδημία του κορονοϊού ώθησε ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Καμπανάκι από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό – «Θα παραλύσει η οικονομία της ΕΕ»

Κορονοϊός: Καμπανάκι από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό – «Θα παραλύσει η οικονομία της ΕΕ»

Οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω του κορονοϊού  με το Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόντε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός- Αυστρία: “Η πανδημία δεν έχει τελειώσει! Το καλοκαίρι η επιστροφή στην κανονικότητα”

Κορονοϊός- Αυστρία: “Η πανδημία δεν έχει τελειώσει! Το καλοκαίρι η επιστροφή στην κανονικότητα”

“Η πανδημία σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει, μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα το καλοκαίρι πρέπει να γίνουν όλα για να αποφευχθεί η έκρηξη των ... Διαβάστε περισσότερα
Δεν ενδίδουν στις πιέσεις τα ελβετικά θέρετρα σκι – Προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εορταστική περίοδο

Δεν ενδίδουν στις πιέσεις τα ελβετικά θέρετρα σκι – Προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εορταστική περίοδο

Μπορεί οι πιέσεις από τις γειτονικές Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία να κλείσουν έως ότου περάσει αυτό κύμα του κορονοϊού να είναι πολλές τα ελβετικά θέρετρα ... Διαβάστε περισσότερα
Εμβόλιο Pfizer/BionTech: Έρευνα για το αν καταπολεμά εκτός από την ασθένεια και τον ίδιο τον κορονοϊό!

Εμβόλιο Pfizer/BionTech: Έρευνα για το αν καταπολεμά εκτός από την ασθένεια και τον ίδιο τον κορονοϊό!

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας BionTech μελετά εάν το εμβόλιό της κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε με την συνεργασία της Pfizer προστατεύει και από την μόλυνση από ... Διαβάστε περισσότερα
Handelsblatt για Χρηματιστήριο Αθηνών – «Έσπασε όλα τα ρεκόρ τον Νοέμβριο»

Handelsblatt για Χρηματιστήριο Αθηνών – «Έσπασε όλα τα ρεκόρ τον Νοέμβριο»

Άκρως κολακευτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt για το ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναφέροντας μάλιστα ότι αναλυτές περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο. Το δημοσίευμα αναφέρει ... Διαβάστε περισσότερα
Εντολή Πούτιν: Μαζικοί εμβολιασμοί στην Ρωσία από την επόμενη εβδομάδα

Εντολή Πούτιν: Μαζικοί εμβολιασμοί στην Ρωσία από την επόμενη εβδομάδα

Με πρώτους τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς η Ρωσία ξεκινάει μαζικούς εμβολιασμούς από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, με εντολή του ... Διαβάστε περισσότερα