Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Moskva: «Θέλουμε απαντήσεις» – «Πού είναι τα παιδιά μας», ρωτάνε οι οικογένειες των μελών του πληρώματος

Moskva: «Θέλουμε απαντήσεις» – «Πού είναι τα παιδιά μας», ρωτάνε οι οικογένειες των μελών του πληρώματος

Το καταδρομικό πλοίο Moskva, το καμάρι του στόλου της Ρωσίας, βυθίστηκε πριν από πέντε ημέρες (14.4.2022) και μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τη μοιραία επίθεση που το βύθισε αλλά και για το πλήρωμά του και πόσοι μπορεί να επιβίωσαν.

Τα ερωτήματα για το πλήρωμα είναι, βέβαια, τα πιο σημαντικά, καθώς αγνοείται η τύχη των άνω των 500 ναυτών και αξιωματικών που βρίσκονταν στο καταδρομικό πλοίο, διότι οι ρωσικές αρχές δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση για το αν υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι ή για τον αριθμό των θυμάτων.

«Πού είναι τα παιδιά μας;» και «θέλουμε απαντήσεις» φωνάζουν οι ανάστατοι γονείς, οι οποίοι «χτενίζουν» τα social media για πληροφορίες και αναζητούν στοιχεία, με τον Guardian να συμπληρώνει πως αυτό ίσως αποτελεί και… απειλή για την ίδια τους τη ζωή, αφού το κλίμα των ρωσικών ΜΜΕ και του διαδικτύου είναι ασφυκτικό, από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή μέχρι σήμερα.

Αρκετοί, μάλιστα, έλαβαν το τηλεφώνημα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και έμαθαν τα τραγικά νέα. Ότι το παιδί τους σκοτώθηκε όταν το πλοίο βυθίστηκε. «Ο γιος μου Γέγκορ ήταν μάγειρας στο Moskva» έγραψε ο Ντμίτρι Σκρέμπετς στο Διαδίκτυο «και πλέον είναι αγνοούμενος». «Είπαν ότι όλο το πλήρωμα απομακρύνθηκε, αυτό είναι κυνικό ψέμα!», τόνισε ο ίδιος.

Ακόμα μία μητέρα, η Γιούλια Τσίβοβα ενημερώθηκε – μόλις – σήμερα ότι ο 19χρονος γιος της Αντρέι σκοτώθηκε στο Moskva αλλά δηλώνει συντετριμμένη ότι δεν ξέρει καμία άλλη λεπτομέρεια ούτε καν πού θα γίνει η κηδεία του. «Είμαι σίγουρη ότι δεν είναι ο μόνος που πέθανε», είπε στον Guardian.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι πολίτες που γνωρίζουν ότι οι 200 από τους 500 ναύτες και αξιωματικούς του πληρώματος βρίσκονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ υπάρχουν και αυτοί που έχουν ακούσει για 40 νεκρούς, χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν τα ίχνη τους.

Μάλιστα, μόλις δύο είναι οι νεκροί που έχουν ταυτοποιηθεί από το ναυάγιο ενώ είναι λίγες οι οικογένειες που έχουν παραδεχθεί ότι έχουν επικοινωνήσει με τα παιδιά τους.

Αυθεντικές φαίνονται οι εικόνες από τη βύθιση του Moskva

Το πλοίο φαίνεται στις φωτογραφίες που δόθηκαν νωρίτερα στην δημοσιότητα, έχει χτυπηθεί σε πολλά σημεία. Αυτό, διαψεύδει και τους ισχυρισμούς των Ρώσων οι οποίοι ανέφεραν ότι το πλοίο βυθίστηκε μετά από φωτιά που ξέσπασε σε αυτό.

https://twitter.com/LaLegion/status/1515885320964878336

Σύμφωνα με αναλυτές οι εικόνες αυτές είναι αυθεντικές. Η Ρωσία αποκλείεται να παραδεχτεί ότι το βίντεο και οιθ φωτογραφίες αυτές είναι του Moskva και πολύ περισσότερο ότι το καμάρι του στόλου τους βυθίστηκε από τους Ουκρανούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις