Κόσμος

Οι 4 ακτιβιστές που κέρδισαν το “Εναλλακτικό Νόμπελ”

Τέσσερις άνδρες από το Κονγκό, την Παλαιστίνη, την Ελβετία και τις ΗΠΑΤο Βραβείο Ορθής Διαβίωσης για το 2013 κέρδισαν  για τον αγώνα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βελτίωση της διατροφικής ασφάλειας και την εξάλειψη των χημικών όπλων.

Ο Πολ Γουόκερ από τις ΗΠΑ τιμήθηκε με το βραβείο αυτό, το οποίο αποκαλείται “εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ”, για τον “ακούραστο αγώνα του για την απαλλαγή του κόσμου από τα χημικά όπλα”.

Ο 67χρονος Γουόκερ εργάζεται για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Green Cross που έχει βοηθήσει στην επαλήθευση της καταστροφής περίπου 55.000 τόννων χημικών όπλων στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Αλβανία και τη Λιβύη.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου

Ο 58χρονος Ντένις Μουκουέγκε, γιατρός από τη Δημοκρατία του Κονγκό βραβεύθηκε για “το θαρραλέο έργο του που αφορά τη θεραπεία γυναικών οι οποίες επέζησαν από τους ομαδικούς βιασμούς στην περίοδο του πολέμου”.

Ο Μουκουέγκε διευθύνει ένα νοσοκομείο στο Μπουκάβου του ανατολικού Κονγκό που έχει θεραπεύσει περίπου 40.000 θύματα ομαδικού βιασμού.

Ο παλαιστίνιος δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ράτζι Σουράνι 59 ετών, στη Λωρίδα της Γάζας, τιμήθηκε “για την αφοσίωσή του στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες”.

Καθένας από τους νικητές θα λάβει 500.000 κορώνες (78.000 δολάρια)

Ο ελβετός αγρονόμος Χανς Χέρεν του Ιδρύματος Biovision βραβεύτηκε για τις προσπάθειές του για τη βελτίωση της διατροφικής ασφάλειας με τη χρήση βιολογικών μεθόδων αντιμετώπισης ενός παρασίτου που απειλούσε τις ρίζες κασάβα, οι οποίες αποτελούν σημαντική καλλιέργεια στην Αφρική.

Την απονομή του “Εναλλακτικού Νόμπελ” ανακοίνωσε το Ιδρυμα Ορθής Διαβίωσης (Right Livelihood) που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Διαβάστε

Απονεμήθηκαν τα … αντινόμπελ για τις πιο άχρηστες έρευνες

Πέθανε ο νομπελίστας ποιητής Σέιμους Χίνι

Tα παράπονα του Ερντογάν για το Νόμπελ!

Ένας 46χρονος Έλληνας διεκδικεί το Νόμπελ Ειρήνης 2013

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ενέκρινε σχέδια επίθεσης στο Ιράν – «Μένει να δώσει τη διαταγή» αποκαλύπτει η Wall Street Journal
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο Τραμπ δεν έχει δώσει ακόμη διαταγή, καθώς περιμένει να δει αν η τακτική που ακολουθεί θα υποχρεώσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα
Ντόναλντ Τραμπ
14
Όσα είναι γνωστά για το πυρηνικό «φρούριο» Φορντό στο Ιράν που στοχεύει το Ισραήλ - Γιατί δεν είναι το νέο Τσέρνομπιλ
Σε αντίθεση με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, όπου ένα πλήγμα μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή ραδιενέργειας– το Φορντό χρησιμοποιεί εμπλουτισμένο ουράνιο σε μορφή εξαφθοριούχου αερίου που είναι επικίνδυνο αλλά δεν παρουσιάζει τον ίδιο βαθμό ραδιολογικού κινδύνου
Ιρανοί τεχνικοί εργάζονται στο Φορντό σε μια νέα εγκατάσταση παραγωγής καυσίμου ουρανίου για έναν σχεδιαζόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέως ύδατος, λίγο έξω από την πόλη Ισφαχάν, 410 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης το 2009 2