Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Ομπάμα: Αν επανεκλεγώ θα μειώσω το έλλειμμα

Ομπάμα: Αν επανεκλεγώ θα μειώσω το έλλειμμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε σήμερα πως, αν επανεκλεγεί, θα μειώσει περισσότερο το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους των επιθέσεων του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ.

Λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, ο Ομπάμα προηγείται του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του με τέσσερις μονάδες στις δημοσκοπήσεις (49% έναντι 45%).

Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί μιλούν για την αδυναμία της οικονομίας και την έκρηξη του εθνικού χρέους, το οποίο επιβαρύνθηκε κατά 6.000 δισεκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα για να φθάσει τα 16.000 δισεκατομμύρια, με την ελπίδα να πείσουν τους ψηφοφόρους πως προσφέρουν μια καλύτερη εναλλακτική λύση.

Απαντώντας, ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε, σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CBS, στο γεγονός πως μείωσε τις δαπάνες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό κατά 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια και πως είναι έτοιμος να πάει ακόμη πιο μακριά.

“Είμαι διατεθειμένος να κάνω περισσότερα στον τομέα αυτό”, είπε. “Υπάρχουν ακόμη σπατάλες, αναποτελεσματικά προγράμματα και μέσα για να μειωθεί το κόστος και να γίνουν πιο αποτελεσματικές [οι δημόσιες δαπάνες]”, συνέχισε.

Επέκρινε τον Ρόμνεϊ για την απόρριψη “μιας λεγόμενης ισορροπημένης προσέγγισης” που συνίσταται στην περικοπή δημοσίων δαπανών αυξάνοντας ταυτόχρονα τους φόρους των πιο ευκατάστατων Αμερικανών, αυτών που κερδίζουν πάνω από 250.000 δολάρια το χρόνο.

“Αν επανέλθουμε στις δημοσιονομικές κλίμακες για όσους κερδίζουν περισσότερα από 250.000 δολάρια που ήταν σε ισχύ επί Μπιλ Κλίντον, το έλλειμμα θα αναστρεφόταν, η οικονομία θα σταθεροποιείτο και οι φόροι που επιβάλλονται στη μεσαία τάξη θα διατηρούνταν χαμηλοί”, διαβεβαίωσε εκ νέου ο Ομπάμα.

Είπε πως η δέσμευση του Ρόμνεϊ να μειώσει το έλλειμμα κατά 5.000 δισεκατομμύρια δολάρια “θα γίνει σε βάρος της μεσαίας τάξης και των φτωχών” για να ελαφρύνει περισσότερο τη δημοσιονομική πίεση στους πλούσιους.

“[Οι Ρεπουμπλικανοί] το κάνουν αυτό εδώ και πάνω από 30 χρόνια (…), έρχονται στην εξουσία και μειώνουν τους φόρους πολύ περισσότερο απ΄ό,τι μειώνουν τις δαπάνες… θα οδηγήσουν σε έκρηξη του χρέους και θα εξασθενήσουν την οικονομία”, προειδοποίησε ακόμη ο Ομπάμα.

Από την πλευρά του ο Μιτ Ρόμνεϊ δεσμεύθηκε σήμερα, σε μια συνέντευξη στο κανάλι NBC, να διατηρήσει τον προϋπολογισμό της άμυνας στα ίδια επίπεδα, ενώ ο Ομπάμα επιθυμεί να τον μειώσει.

Επέκρινε τον Ομπάμα επειδή περιέλαβε το Πεντάγωνο στις αυτόματες περικοπές, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού που πρότεινε στους Ρεπουμπλικανούς το περασμένο καλοκαίρι ώστε να μπορέσει να αυξήσει το όριο του αμερικανικού χρέους.

“Νομίζω πως ήταν ένα λάθος εκ μέρους του Λευκού Οίκου να κάνει αυτή την πρόταση και ένα λάθος των Ρεπουμπλικανών να τη δεχθούν”, επέμεινε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου θα περικοπεί αυτόματα κατά 55 δισεκατομμύρια δολάρια την 1η Ιανουαρίου 2013.

Από την πλευρά του ο Πολ Ράιαν, υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ρόμνεϊ, άφησε να εννοηθεί, σε μια συνέντευξη σήμερα στο κανάλι ABC, πως δεν απορρίπτει απαραίτητα ένα συμβιβασμό που θα αποσκοπεί στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και ο οποίος θα συνίστατο σε μειώσεις των κοινωνικών δαπανών και σε αυξήσεις φόρων.

Ο Ρόμνεϊ απέρριψε σθεναρά κάθε αύξηση των φόρων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε