Τετάρτη, 1 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ομπάμα για τη στάση πληρωμών: Ένα μάτσο εξτρεμιστές μας έβαλαν λουκέτο!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

«Το έκαναν στ’ αλήθεια!» τουίταρε o πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ρίχνοντας το φταίξιμο στους Ρεπουμπλικάνους για τη μη συμφωνία επί του προϋπολογισμού, λίγα λεπτά αφού ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να κηρύξει προσωρινή στάση πληρωμών.

Για πρώτη φορά εδώ και 17χρόνια, το Κογκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει για τον προϋπολογισμό και τα μεσάνυχτα της 1ης Οκτωβρίου (σ.σ. αρχίζει το νέο οικονομικό έτος) το ομοσπονδιακό κράτος βρέθηκε εκτεθειμένο.

Το «λουκέτο» ήταν αναπόφευκτο και περίπου 800.000 εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες βρίσκονται στον αέρα, αφού θα κληθούν να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών μέχρι να λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης του κράτους.

Η μη συμφωνία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ουσιαστικά απαγορεύει στο ομοσπονδιακό κράτος να εκταμιεύσει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του

«Το έκαναν στ’ αλήθεια. Μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο εξώθησαν την κυβέρνηση σε «λουκέτο» για το Obamacare (σ.σ. νομοσχέδιο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) αντί να συμφωνήσουν για έναν πραγματικό προϋπολογισμό» ήταν ο μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα μέσω twitter.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει λόγο, με άλλο μήνυμά του, για «μια ομάδα εξτρεμιστών στο Κογκρέσο» που φέρνει πιο κοντά τη στάση πληρωμών.

Παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις της χθεσινής βραδιάς και τις αναπομπές ανάμεσα στην ρεπουμπλικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και τη δημοκρατική Γερουσία, κανένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό δεν μπόρεσε να εγκριθεί εγκαίρως, πριν από τα μεσάνυχτα και την έναρξη χρήσης του οικονομικού έτους 2014.

Στις 17 Οκτωβρίου λήγουν τα ταμειακά διαθέσιμα και μέχρι τότε πρέπει να υπάρξει συμφωνία αλλιώς υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας

Κατά συνέπεια, ο Λευκός Οίκος, λίγες στιγμές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, έδωσε εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια για τη μερική διακοπή της λειτουργίας των δραστηριοτήτων τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προηγουμένως φροντίσει να υπογράψει νόμο που διασφαλίζει ότι το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα συνεχίσει να πληρώνεται ό,τι και αν συμβεί.

Η νέα αποτυχία του Κογκρέσου είναι το αποκορύφωμα μίας κόντρας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών που διαρκεί εδώ και 33 μήνες με θέμα τον προϋπολογισμό, ιδίως μετά τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου του 2011 όταν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων πήραν οι Ρεπουμπλικάνοι με την εκλογή δεκάδων υποψηφίων του Tea Party.

Αρχής γενομένης από το Πεντάγωνο μέχρι την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες οφείλουν να περιορίσουν αμέσως στο απόλυτο μίνιμουμ το προσωπικό τους. Οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας και οι απαραίτητες υπηρεσίες θα εξαιρεθούν, όπως είπε σε διάγγελμά του ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στάση πληρωμών στις ΗΠΑ! Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό

Γιατί θα παραλύσει αύριο η αμερικανική κυβέρνηση

Το πρώτο τηλέφωνο δύο προέδρων μετά από 34 χρόνια

Βενιζέλος και Ομπάμα φωτογραφήθηκαν… αλλά όχι μόνοι τους

ΗΠΑ: προετοιμαστείτε για πιθανό οικονομικό μπλακ άουτ!

Ο Ομπάμα ανοίγει ξανά τη συζήτηση για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε