Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Πόλεμος”! “Εντολή” Τραμπ: Βρείτε μου αποδείξεις για λαοθάλασσα στην ορκωμοσία μου!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Σε ανοιχτό πόλεμο πλέον η κυβέρνηση Τραμπ με τα αμερικανικά ΜΜΕ
– Δημοσιεύματα “φωτιά” πως ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον διευθυντή υπηρεσίας και του ζήτησε να βρεί… αποδείξεις πως το πλήθος στην ορκωμοσία του ήταν τεράστιο
– Η οργή του για φωτογραφία που έδειχνε πόσος κόσμος είχε παραστεί στην ορκωμοσία Ομπάμα και στη δική του
– Τα δημοσιεύματα “φωτιά” από Washington Post και CNN
– «Βγάλτε το σκασμό, είστε αντιπολίτευση» η… “εντολή” του στενού του συνεργάτη Στιβ Μπάνον στους New York Times

Η κόντρα είχε ξεκινήσει από την προεκλογική περίοδο. Συνεχίστηκε μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, με τον νέο πρόεδρο να κατηγορεί συχνά πολλά ΜΜΕ (ειδικά το CNN) για ψευδείς ειδήσεις, να καλεί στον Πύργο του τους επικεφαλής των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών ομίλων και να τους εξευτελίζει και μετά την ορκωμοσία να κατηγορεί τους δημοσιογράφους πως λένε ψέματα για το πόσος κόσμος παραβρέθηκε στην τελετή. Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει και μάλλον η ανακωχή θα αργήσει…

Βρες μου… κόσμο!

Στο πολεμικό αυτό κλίμα έρχονται να προστεθούν δημοσιεύματα όπως αυτά σε Washington Post και CNN, σύμφωνα με τα οποία το επόμενο πρωί μετά την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε προσωπικά στον υπηρεσιακό διευθυντή της Υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για τα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ, Michael T. Reynolds και του έδωσε εντολή να “φτιάξει” φωτογραφίες από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στις 20 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον για να τον δεί να ορκίζεται.

Τα παραπάνω υποστηρίζουν τρία πρόσωπα που γνωρίζουν το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος που έκανε ο Τραμπ στον Ρέινολντς. Σύμφωνα με την Washington Post, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος πίστευε πως οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι τα media είπαν ψέματα όταν μετέδιδαν ότι η συμμετοχή στην ορκωμοσία του Τραμπ δεν ήταν μεγάλη.

Αν και ο Ρέινολντς εξεπλάγη από το αίτημα του νέου προέδρου (ο οποίος υποστηρίζει ότι πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι ήταν παρόντες στην ορκωμοσία του) έψαξε και βρήκε κάποιες επιπλέον αεροφωτογραφίες και τις έστειλε στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, κι αυτές οι φωτογραφίες δεν απέδειξαν αυτό που υποστηρίζει ο Τραμπ: πως ο κόσμος ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξέφρασε και την οργή του για μια φωτογραφία που είχε γίνει retweet από τον λογαριασμό της υπηρεσίας και η οποία έδειχνε πως η ορκωμοσία Τραμπ είχε πολύ λιγότερο κόσμο από εκείνη του Ομπάμα το 2009.

Φωτογραφία από Twitter / @AP_Interactive

Το… τηλεφώνημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρέινολντς έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο. Του δόθηκε ένας τηλεφωνικός αριθμός για να καλέσει. Και όταν το έκανε, του είπαν να περιμένει για να μιλήσει με τον πρόεδρο. Φυσικά ο Ρέινολντς δεν επιβεβαίωσε τίποτα, ούτε και η υπηρεσία του. Δεν διέψευσαν όμως ότι υπήρξε τηλεφώνημα.

«Η υπηρεσία Εθνικών Πάρκων δεν σχολιάζει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων» είπε ο εκπρόσωπος Τόμας Κρόστον. Εκείνοι που έκαναν τις αποκαλύψεις στη Washington Post, μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Η δε αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς είπε πως το τηλεφώνημα απλά έδειξε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι “άμεσα διαθέσιμη και σε συνεχή επαφή”.

«Δεν είναι κάποιος που κάθεται και περιμένει. Ενεργεί και φέρνει εις πέρας πράγματα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εκείνος είναι πρόεδρος σήμερα και όχι η Χίλαρι Κλίντον», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το CNN, το τηλεφώνημα του Τραμπ έγινε μόνο για να επιπλήξει τον υπηρεσιακό διευθυντή της Υπηρεσίας για το… retweet που δεν του άρεσε. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών πήρε, την Παρασκευή – ημέρα της ορκωμοσίας- εντολή από την κυβέρνηση Τραμπ να ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι «η νέα κυβέρνηση είπε ότι το υπουργείο και όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν πρέπει να tweet-αρουν το Σαββατοκύριακο και να περιμένουν νέες οδηγίες από τη Δευτέρα».

Τελικά, η απαγόρευση ήρθη, η υπηρεσία Εθνικών Πάρκων μέσω του λογαριασμού της στο Twitter ζήτησε συγγνώμη για ένα “λανθασμένο” retweet και σταμάτησε κάθε ενέργεια υπό το φόβο να έχει δεχτεί επίθεση από χάκερ. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε ότι οι εντολές για… σιγή ασυρμάτου προήλθε από την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από: washingtonpost.com / edition.cnn.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε