Δευτέρα, 20 Μαΐ
22oC Αθήνα

Politico: Γερμανία κατά Ρωσίας για το φυσικό αέριο – «Απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης»

Politico: Γερμανία κατά Ρωσίας για το φυσικό αέριο – «Απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης»

Η κυβέρνηση στη Γερμανία δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία κάνει πολιτική με τις παραδόσεις φυσικού αερίου της, καθώς οι αποστολές μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream μειώθηκαν απότομα, όπως αναφέρει το polico.

«Έχω την εντύπωση ότι αυτό που συνέβη… είναι μια πολιτική απόφαση και όχι μια τεχνικά δικαιολογημένη απόφαση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η Gazprom ανακοίνωσε μείωση των ροών φυσικού αερίου από 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως μέσω του αγωγού Ρωσίας-Γερμανίας σε όχι περισσότερα από 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την Πέμπτη, κάνονας λόγο για ανάγκη διακοπής της λειτουργίας δύο συμπιεστών.

Αυτό προσθέτει στα προβλήματα φυσικού αερίου της ΕΕ μετά από πυρκαγιά και έκρηξη στο Freeport LNG, μια βασική εταιρεία του Τέξας που είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος του θαλάσσιου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που πλέει στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος.

«Είναι διπλό χτύπημα για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης αερίου στο ICIS. «Ο συνδυασμός των δύο και η αβεβαιότητα που παρέχουν και οι δύο σημαίνει ότι οι παραδόσεις το καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο υψηλές όσο αρχικά αναμενόταν… κάτι που προφανώς έχει επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου τον χειμώνα».

Υποσχέσεις για μείωση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Παρά αυτές τις μειώσεις στις παραδόσεις, η ΕΕ εξακολουθεί να υστερεί στην προσπάθειά της να περικόψει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να μειώσει το ρωσικό αέριο από τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) του περασμένου έτους σε περίπου 51 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, αλλά αυτή η δέσμευση είναι ήδη απρόσιτη.

Από την Τρίτη, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εισαγάγει 51 bcm μέσω αγωγού από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Bruegel στις Βρυξέλλες, η οποία συγκεντρώνει εβδομαδιαία δεδομένα από ευρωπαϊκούς φορείς εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου.

Ο Ben McWilliams, αναλυτής ερευνών στο Bruegel, είπε ότι ο απολογισμός δεν περιελάμβανε το θαλάσσιο ρωσικό LNG, το οποίο θα προσέθετε περίπου το 10 τοις εκατό στο σύνολο.

«Η επίτευξη συνολικής μείωσης ίσης με τα δύο τρίτα απαιτεί τον τερματισμό όλων των ρωσικών εισαγωγών αύριο», δήλωσε ο McWilliams. Η Επιτροπή δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το πώς θα επηρεαστούν τα σχέδιά της να βασιστεί σε περισσότερο αμερικανικό LNG αυτόν τον χειμώνα.

Η Ευρώπη αγοράζει περισσότερο αλλά οι παραδόσεις μειώνονται

H ΕΕ αγοράζει περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο από το προγραμματισμένο, όμως οι παραδόσεις μειώνονται. Η Gazprom έχει ήδη τερματίσει τις αποστολές στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, καθώς και ορισμένες προμήθειες στη Γερμανία στο πλαίσιο σύμβασης με τη Shell Energy Europe, αφού οι εταιρείες αρνήθηκαν το αίτημα της Μόσχας να πληρώσει σε ρούβλια. Υπάρχει ελάχιστη πίστη ότι το Κρεμλίνο δεν θα παίξει πολιτική με τους υπόλοιπους πελάτες του.

Η Gazprom υποστηρίζει ότι «η άκαιρη επιστροφή των μονάδων συμπιεστών αερίου από την επισκευή από τη Siemens (Γερμανία)» είναι ο λόγος για τη μείωση της ροής μέσω του Nord Stream. Η Siemens, από την πλευρά της, είπε μέσω email ότι η εν λόγω επισκευή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε μια εγκατάσταση στο Μόντρεαλ — και ότι οι καναδικές κυρώσεις στις εξαγωγές στη Ρωσία εμποδίζουν την επιστροφή της μονάδας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ενημερώσει τις κυβερνήσεις του Καναδά και της Γερμανίας και εργαζόμαστε για μια βιώσιμη λύση», δήλωσε εκπρόσωπος της Siemens μέσω email. Ο Χάμπεκ δεν αγοράζει την εξήγηση από το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου. “Οι τρέχουσες εκθέσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι η αιτιολόγηση της ρωσικής πλευράς είναι απλώς ένα πρόσχημα.

Είναι προφανώς μια στρατηγική για την αναταραχή και την αύξηση των τιμών”, είπε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες έχουν διαπιστώσει ότι “η συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων δεν υπόκειται σε κυρώσεις Αυτό το επιβεβαίωσα και εγώ προσωπικά στη Siemens. Είμαστε σε συζητήσεις με τους Καναδούς σχετικά με τον βαθμό στον οποίο, σύμφωνα με τα καναδικά νομικά πρότυπα, οι κυρώσεις το επιτρέπουν.”

Προβλήματα και στην Ιταλία

Η Ιταλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος Ευρωπαίος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη Γερμανία, αισθάνεται επίσης το τσίμπημα. «Η Eni επιβεβαιώνει ότι η Gazprom έχει ανακοινώσει περιορισμένη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου για σήμερα, ύψους περίπου 15 τοις εκατό», δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας. Οι διαταραχές προκάλεσαν άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο αναφοράς TTF της ΕΕ πάνω από 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τετάρτη μετά από εβδομάδες που κυμαίνονταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Η εκτεταμένη διακοπή λειτουργίας στο εργοστάσιο του Τέξας Freeport – το οποίο προμήθευε το 10 τοις εκατό του εισαγόμενου LNG της Ευρώπης μέχρι στιγμής φέτος – σημαίνει ότι οποιαδήποτε σχέδια για αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού φυσικού αερίου βρίσκονται σε αναμονή.

Η διακοπή του Freeport αντιπροσωπεύει «20 φορτία LNG το μήνα εκτός της παγκόσμιας προσφοράς», γεγονός που θα ανεβάσει τις τιμές στην Ευρώπη και την Ασία, δήλωσε ο Fred Hutchinson, πρόεδρος της ένωσης βιομηχανίας LNG των ΗΠΑ.

Οι Βρυξέλλες προσελκύουν ενεργά εναλλακτικούς προμηθευτές. Την Τετάρτη η φον ντερ Λάιεν υπέγραψε συμφωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στο Ισραήλ, όπου θα υγροποιηθεί και θα παραδοθεί μέσω πλοίου στην ΕΕ.

Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson θα επισκεφθεί επίσης το Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο για να συζητήσει περισσότερες παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Trans Adriatic που προσγειώνεται στην Ελλάδα και την Ιταλία και να συνεχίσει την επικοινωνία με τον Καναδά, το Κατάρ και την Αλγερία, είπε στην επιτροπή ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις