Κόσμος

Σεισμός 5 ρίχτερ στο Πακιστάν – Δύο νεκροί, 100 τραυματίες

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί το νότιο Πακιστάν. Δύο νεκροί ο απολογισμός, με τους τραυματίες να φτάνουν τους 100, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το εθνικό κέντρο παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 10 χλμ., 27 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Ναουάμπσαχ, στη νότια επαρχία Σιντ. Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί μεγέθους 4,7 και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), εκτιμά το μέγεθος του σεισμού στους 4,3 βαθμούς και το επίκεντρό του σε βάθος 15,6 χλμ.

Πολλά σπίτια φτιαγμένα από λάσπη στη Ναουάμπσαχ κατέρρευσαν, ενώ πέντε τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με αξιωματούχο του νοσοκομείου της πόλης.

Ο νότος του Πακιστάν που βρίσκεται στη ζεύξη των τεκτονικών πλακών της Ινδίας και της Αραβίας, καταγράφει υψηλά επίπεδα σεισμικής δραστηριότητας. Σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων τον περασμένο Σεπτέμβριο στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν. Το 2005, σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών είχε συγκλονίσει το υπό πακιστανικό έλεγχο Κασμίρ, με 80.000 νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους, σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τραγωδία στο Πακιστάν: 42 νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στο Μεξικό

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Ταϊλάνδη

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν την Παρασκευή – «Δεν μπορεί να παραμείνει παθητικός θεατής» λέει το Ιράν
Την Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 κατόπιν αιτήματος του Ιράν όπως ανακοίνωσε...
REUTERS
Όσα είναι γνωστά για το πυρηνικό «φρούριο» Φορντό στο Ιράν που στοχεύει το Ισραήλ - Γιατί δεν είναι το νέο Τσέρνομπιλ
Σε αντίθεση με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, όπου ένα πλήγμα μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή ραδιενέργειας– το Φορντό χρησιμοποιεί εμπλουτισμένο ουράνιο σε μορφή εξαφθοριούχου αερίου που είναι επικίνδυνο αλλά δεν παρουσιάζει τον ίδιο βαθμό ραδιολογικού κινδύνου
Ιρανοί τεχνικοί εργάζονται στο Φορντό σε μια νέα εγκατάσταση παραγωγής καυσίμου ουρανίου για έναν σχεδιαζόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέως ύδατος, λίγο έξω από την πόλη Ισφαχάν, 410 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης το 2009 2