Σάββατο, 24 Φεβ.
19oC Αθήνα

Sotheby’s: Βγάζει σε δημοπρασία πίνακα του Βελάσκεθ με εξωφρενική αρχική εκτίμηση τα 35 εκατ. δολάρια

Sotheby’s: Βγάζει σε δημοπρασία πίνακα του Βελάσκεθ με εξωφρενική αρχική εκτίμηση τα 35 εκατ. δολάρια

Ο οίκος Sotheby’s θα βγάλει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο ένα πίνακα – πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ των Βουρβόνων, που φιλοτέχνησε τον 17ο αιώνα ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος, Ντιέγκο Βελάσκεθ δίνοντας ως αρχική εκτίμηση το μυθικό ποσό των 35 εκατ. δολαρίων.

Ο πίνακας του Ισπανού ζωγράφου, ύψους δύο μέτρων, στον οποίο απεικονίζεται η κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ΄, θα εκτεθεί για το κοινό από αύριο (1.12.2023) μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο και θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s την 1η Φεβρουαρίου 2024 στη Νέα Υόρκη.

«Ο πίνακας αυτός είναι αξιοσημείωτος όχι μόνο για την ομορφιά και την ποιότητά του, αλλά και για το μέγεθος και το θέμα του, ένα βασιλικό πορτρέτο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Τζορτζ Γουόχτερ, ο επικεφαλής τους τμήματος των μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων της Αναγέννησης στον οίκο Sotheby’s.

«Κανένα άλλο έργο του Ντιέγκο Βελάσκεθ, τέτοιου μεγέθους και τέτοιας σημασίας, δεν έχει εμφανιστεί στην αγορά εδώ και μισό αιώνα», πρόσθεσε το στέλεχος του Sotheby’s.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε την περίοδο 1620-1630, η οποία θεωρείται μεταβατική για την καριέρα του ζωγράφου (1599-1660). Εικονίζει την Ελισάβετ της Γαλλίας (ή Ισαβέλλα, όπως την αποκαλούσαν οι Ισπανοί) πριν από τον γάμο της με τον βασιλιά Φίλιππο Δ΄, σε ηλικία 20 ετών, όρθια, με μαύρο φόρεμα με χρυσές λεπτομέρειες. Η Ελισάβετ ήταν κόρη του Ερρίκου Δ΄ και της δεύτερης συζύγου του, Μαρίας των Μεδίκων.

Ο πίνακας του Ντιέγκο Βελάσκεθ, ενός ιδιοφυούς ζωγράφου και δημιουργού του έργου «Οι δεσποινίδες των τιμών» βρισκόταν για χρόνια σε ένα βασιλικό μέγαρο της Μαδρίτης και κατέληξε στο Λούβρο στις αρχές του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια πουλήθηκε πολλές φορές σε συλλέκτες και είναι στην κατοχή των σημερινών ιδιοκτητών του από το 1978.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις