Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Στα αμερικανικά ΜΜΕ οι δηλώσεις Κλούνει για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Στα αμερικανικά ΜΜΕ οι δηλώσεις Κλούνει για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Οι δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ έγιναν αφορμή για να προβληθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Τις τελευταίες μέρες, με ανταποκρίσεις και σχόλια σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, γίνεται αναφορά στα όσα δήλωσε ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, υπογραμμίζοντας, ότι μέσα σε μια εβδομάδα τάχθηκε δυο φορές (σε Βερολίνο και Λονδίνο) υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Λος ‘Αντζελες Τάιμς καταγράφει την στήριξη που πρόσφερε στην χώρα μας ο Κλούνεϊ, τασσόμενος υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, όπως και οι συνάδελφοί του, Μπιλ Μάρεϊ και Ματ Ντέιμον.

Στο εν λόγω δημοσίευμα, ο δημοσιογράφος διερωτάται εάν οι δηλώσεις των τριών συμπρωταγωνιστών της ταινίας «Μνημείων άνδρες» αποτελούν μια «γνήσια πολιτική τοποθέτηση ή μια προκλητική δήλωση δημοσίων σχέσεων», στο πλαίσιο προώθησης της νέας τους ταινίας, όπως επισημαίνεται.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται το γεγονός, ότι παρά την πίεση για επιστροφή των γλυπτών, οι βρετανικές αρχές έχουν κατ’ επανάληψη υποστηρίξει πως τα γλυπτά θα παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Τέλος, σημειώνεται, ότι ο Τζορτζ Κλούνεϊ επανάλαβε τη θέση του σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, για την παρουσίαση της ταινίας «Μνημείων άνδρες», τονίζοντας πως πολιτιστικοί θεσμοί όπως το Μουσείο Γκέτι στο Λος ‘Αντζελες, αλλά και τα Μουσεία του Βατικανό έχουν επιστρέψει έργα τέχνης κατά το παρελθόν.

Αναφορά στις δηλώσεις Κλούνεϊ έκανε και η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, επισημαίνοντας, ότι με αφορμή την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας του Κλούνεϊ στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Βερολίνου, ο Αμερικανός καλλιτέχνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε, ότι «η Ελλάδα έχει πολλά επιχειρήματα υπέρ της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα», χαρακτηρίζοντας ως «καλή την ιδέα» επιστροφής τους στη χώρα μας.

Τέλος, η Νιου Γιορκ Τάιμς ανέφερε, ότι ο Κλούνεϊ, μιλώντας για το «ακανθώδες ζήτημα» του επαναπατρισμού έργων τέχνης και ερωτηθείς για τα γλυπτά του Παρθενώνα, μέρος των οποίων εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και στο Λούβρο, δήλωσε, πως «η Ελλάδα έχει πολλά επιχειρήματα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα».

Διαβάστε

Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα οι Βρετανοί; – Τι λέει δημοσκόπηση του “Guardian”

Π. Παναγιωτόπουλος: Ευχαριστούμε George Clooney για όσα είπες για τα Μάρμαρα

Independent: Ο Clooney πιστεύει πως η Βρετανία πρέπει να χάσει τα Μάρμαρά της!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε