Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Π. Παναγιωτόπουλος: Ευχαριστούμε George Clooney για όσα είπες για τα Μάρμαρα

Π. Παναγιωτόπουλος: Ευχαριστούμε George Clooney για όσα είπες για τα Μάρμαρα

Ευχαριστήρια επιστολή απηύθυνε στον Τζορτζ Κλούνεϊ, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

«…όπως είπατε, είναι “και δίκαιο και καλό” να επιστραφούν τα λεηλατημένα αυτά αριστουργήματα της ελληνικής αρχαιότητας εκεί όπου ανήκουν – στον Παρθενώνα. Είναι “και δίκαιο και καλό”, όχι μόνον διότι ανήκουν στην ιστορία του Ελληνικού πολιτισμού, αλλ’ ακριβώς διότι, μέσα από τη δική μας ιστορία, λαμπρύνουν τον παγκόσμιο πολιτισμό» αναφερει στην επιστολή του ο υπουργός και προσθέτει, μεταξύ άλλων:

«Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο θαυμάζουν κάθε χρόνο τον Παρθενώνα ως ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος. Και, ταυτόχρονα, γίνονται μάρτυρες μιάς ιστορικής βεβήλωσης, που συνεχίζεται με τη μορφή μιάς ανιστόρητης αδικίας. Μόνο μια απόφαση θα αποκαταστήσει αυτή την αδικία: η απόφαση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο όπου σμιλεύτηκαν, πλάι σ’ εκείνα τα γλυπτά από τα οποία παράνομα και βίαια αποσπάστηκαν. Αυτό ζητούν κορυφαίοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, αυτό ζητούν επιτροπές πολιτών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αυτό αντιλαμβάνεται ως δίκαιο και μεγάλο ποσοστό των Βρετανών πολιτών, αυτό, ασφαλώς, διεκδικεί σταθερά και η ελληνική πολιτεία».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος απευθύνει στον δημοφιλή ηθοποιό πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα, σημειώνοντας: «…ελπίζω ότι θα δεχθείτε την πρόσκληση να περάσετε λίγες μέρες στην Ελλάδα. Να περιηγηθείτε ένα πλήθος ελληνικών αρχαιοτήτων που διατηρούνται αλώβητες κάτω από τον μεσογειακό ήλιο. Και, βέβαια, να επισκεφθείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από τον ιερό βράχο, όπου περιμένουν κενές οι θέσεις για τα ξενιτεμένα (χωρίς τη θέλησή τους…) Γλυπτά του Παρθενώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Τζορτζ Κλούνει και το λίφτινγκ στους όρχεις

Independent: Ο Clooney πιστεύει πως η Βρετανία πρέπει να χάσει τα Μάρμαρά της!

George Clooney: Επιστρέψτε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε