Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Το Διαστημόπλοιο Τζούνο της NASA σε τροχιά γύρω από τον Δία [vid]

Το Διαστημόπλοιο Τζούνο της NASA σε τροχιά γύρω από τον Δία [vid]

Το διαστημόπλοιο Τζούνο – Juno, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2011 με προορισμό τον πλανήτη Δία, ήταν προγραμματισμένο να φτάσει πέντε χρόνια αργότερα. Σε αυτό είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

To διαστημόπλοιο Τζούνο κινείται με ηλιακή ενέργεια και μπήκε σε πολική τροχιά ύψους 5.000 χιλιομέτρων πάνω από την ατμόσφαιρα του Δία. Αξιοποιώντας και τα αποτελέσματα προηγούμενων αποστολών, το Τζούνο θα παρέχει νέες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καθορίσουν πότε, πώς και πού σχηματίσθηκε ο πλανήτης. Από αυτά τα στοιχεία, οι ειδικοί θα μάθουν περισσότερα για τη γένεση του ίδιου του ηλιακού μας συστήματος.

Έτσι, από τα χαράματα της Τρίτης 5 Ιουλίου, το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια αμερικανικό διαστημόπλοιο Τζούνο της NASA, που έχει μέγεθος γηπέδου μπάσκετ, έφτασε στον Δία μετά το μακρύ ταξίδι του ταξίδι διάρκειας πέντε χρόνων. Η όλη διαδικασία πυροδότησης του βρετανικής κατασκευής κινητήρα του Τζούνο, ώστε το σκάφος να βρεθεί στη σωστή θέση και να τεθεί σε τροχιά είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτά.

Λίγους μήνες πριν φτάσει στον Δία, το διαστημόπλοιο Τζούνο κατέρριψε το ρεκόρ απόστασης για αποστολή που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια -όλες οι προηγούμενες αποστολές που έφτασαν τόσο μακριά από τον Ήλιο χρησιμοποιούσαν θερμοηλεκτρικές γεννήτριες πλουτωνίου.

Όπως ανακοίνωσε η NASA, στις 21.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, το Διαστημόπλοιο Τζούνο βρέθηκε σε απόσταση 793 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Κατέρριψε έτσι το ρεκόρ της ευρωπαϊκής αποστολής Rosetta, η οποία επίσης βασίζεται σε ηλιακούς συλλέκτες και έφτασε τα 792 εκατομμύρια χιλιόμετρα καθώς προσέγγιζε τον κομήτη 67P τον Οκτώβριο του 2012.

Το διαστημόπλοιο Τζούνο, βάρους 4 τόνων, αντλεί ενέργεια από τρία φωτοβολταϊκά πάνελ μήκους 9 μέτρων. Στην απόσταση που βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο, οι ηλιακοί συλλέκτες δίνουν ισχύ 14 kilowatt, αρκετή για τη θέρμανση ενός μικρού διαμερίσματος το χειμώνα. Το Διαστημόπλοιο Τζούνο της NASA θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του αναφερόμενου πλανήτη, ενώ θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού, στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία.

Το Διαστημόπλοιο Τζούνο να μετρήσει πόσο νερό υπάρχει στην ατμόσφαιρα του Δία. Η περιεκτικότητα σε νερό έχει άμεση σχέση με το πού σχηματίστηκε ο πλανήτης: ορισμένοι πιστεύουν ότι βρισκόταν ανέκαθεν στη σημερινή του θέση, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι σχηματίστηκε στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος και αργότερα μετακινήθηκε προς το εσωτερικό του. Το Διαστημόπλοιο Τζούνο θα εξετάσει τη σύσταση, τη θερμοκρασία, τις κινήσεις των νεφών και άλλες παραμέτρους. Μία από τις δουλειές του Τζούνο είναι να μελετήσει τη γιγάντια μαγνητόσφαιρα του Δία, προκειμένου να δώσει νέα στοιχεία για την αλληλεπίδραση του μαγνητικού πεδίου με την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, θα εξετάσει το σέλας που εκδηλώνεται στο βόρειο και νότιο πόλο του πλανήτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε