Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Το πρώτο τηλέφωνημα Πούτιν – Τραμπ

Φωτογραφία: twitter Sean Spicer
Φωτογραφία: twitter Sean Spicer

Το πρώτο, πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Πούτιν, πραγματοποιήθηκε και το Sputnik παρουσιάζει τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα θέματα που αναμενόταν να συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως ο Πρόεδρος Πούτιν θα ήταν ο μοναδικός από τη ρωσική πλευρά που θα μιλούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Παρόντες τη στιγμή του τηλεφωνήματος ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο ειδικός σύμβουλος του Τραμπ Στιβ Μπάνον και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σιν Σπάισερ ανέβασε φωτογραφία στο twitter από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα στον Ρώσο ομόλογό του.

Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τα θέματα της συζήτησης, το μόνο που είχε γίνει γνωστό είναι πως ο Πούτιν θα συγχαρεί και επίσημα τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Πεσκόφ αλλά και το Κρεμλίνο, ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις δηλώσεις τους για τα θέματα της συζήτησης. “Φυσικά, συνήθως σε αντίστοιχες επαφές υπάρχει ανταλλαγή απόψεων στις βασικές παραμέτρους των διμερών σχέσεων” δήλωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Ούτε όμως ο Λευκός Οίκος έδινε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συζητήσεις, παρά μόνο ένα πιθανό θέμα συζήτησης. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας στο Fox σημείωσε πως ο Πούτιν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί την ημέρα της νίκης, αλλά πως αυτή δεν ήταν μια ουσιαστική συζήτηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ, θεωρεί πως μαζί με την Μόσχα μπορεί να πολεμήσει από καλύτερες θέσεις το Ισλαμικό Κράτος”.

“Δεν γνωρίζω τον Πούτιν, όμως αν τα βρούμε με τη Ρωσία, θα ήταν εξαιρετικό” δήλωσε “Είναι καλό για τη Ρωσία, είναι καλό για μας. Αν πάμε μαζί θα τσακίσουμε τον ISIS, που είναι η πραγματική αρρώστια” πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του, ο Τραμπ έλεγε ξανά και ξανά, πως η κατάσταση θα ήταν καλύτερη για τις ΗΠΑ αν συνεργάζονταν με τη Ρωσία στον παγκόσμιο αγώνα κατά της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας ενώ κατηγόρησε την πολιτική του Μπάρακ Ομπάμα, τον οποίο κατηγόρησε πως “ούτε καν ήξερε” ποιοι ήταν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες της Συρίας που οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν και αν αυτοί είχαν σχέσεις με τρομοκράτες.

Μέσα στην εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως ρωσικό αεροσκάφος στη Συρία πραγματοποίησε επιθέσεις βασισμένες σε αμερικανικές πληροφορίες. Το Πεντάγωνο γρήγορα διέψευσε τις αναφορές κάτι που πολλοί Ρώσοι θεώρησαν πως έγινε στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης από την εποχή Ομπάμα στα νέα… ήθη.

Σύμφωνα με τις δεδομένες θέσεις του προέδρου Τραμπ, σχετικά με το ζήτημα, φαίνεται πως το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελούσε ένα από τα βασικά σημεία του τηλεφωνήματος. Πάντως, σύμφωνα με την αντίδραση της Ουάσινγκτον σχετικά με τη συνεργασία των δύο πλευρών, το αποτέλεσμα των συνομιλιών ίσως παραμείνει κρυφό, τουλάχιστον προς το παρόν.  Στο τραπέζι ακόμα αναμενόταν να πέσουν οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία, που επιβλήθηκαν επί εποχής Ομπάμα κατά την κρίση στην Ουκρανία το 2014. Την Παρασκευή ο Τραμπ σημείωσε πως “είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι αυτό”.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος σημείωσε πως ελπίζει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Μόσχα. Το ζήτημα των κυρώσεων διχάζει μάλιστα ακόμα και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί επιμένουν πως οι κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα, σκέφτονται την περίπτωση κατάθεσης νόμου που θα μειώσει τη δυνατότητα του Τραμπ να επέμβει στο θέμα, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, άλλα θέματα που πιθανότατα θα απασχολήσουν τη συζήτηση είναι τα πυρηνικά και η αντιπυραυλική ασπίδα. Ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, επίτιμος πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, τόνιζε μάλιστα πως “είναι κομβικό Μόσχα και Ουάσινγκτον να βρουν μια λύση βασισμένη όχι στη μείωση ή την αύξηση του πυρηνικού τους οπλοστασίου αλλά στη σταθερότητα του παγκοσμίου status quo”

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε και αν είναι τα θέματα που θα προκύψουν αλλά και οι συμφωνίες στις οποίες θα φτάσουν οι δύο ηγέτες, το πιο σημαντικό αποτέλεσμα είναι πως η επικοινωνία των δύο πλευρών θα ομαλοποιηθεί. Από εδώ και πέρα, οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν και να φτάσουν σε συμφωνίες για τα διμερή και παγκόσμια θέματα που θα προκύψουν την επόμενη τετραετία.

Με πληροφορίες από sputniknews.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε