Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

“Βράζει” η Υεμένη – Ενέδρες σε στρατιώτες και συγκρούσεις μεταξύ πολιτών

Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη νότια επαρχία Αμπιάν ενώ στη Σαναά υποστηρικτές του Σάλεχ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές.

Επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Ζιντζιμπάρ, στη νότια Υεμένη, όταν έπεσαν σε ενέδρα που τους είχαν στήσει άνδρες της Αλ Κάιντα, έγινε γνωστό από στρατιωτική πηγή.

Οι στρατιώτες επέβαιναν σε ένα όχημα που δέχτηκε επίθεση στα ανατολικά της πόλης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τρεις από τους δράστες έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης, υποστηριζόμενες από ορισμένες φυλές και, μερικές φορές, από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συγκρούονται συχνά με τους “Υποστηρικτές της Σαρία”, μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και ελέγχει από τον περασμένο Μάιο τη Ζιντζιμπάρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, καθώς και ορισμένα γειτονικά χωριά.

Στο Τζάαρ, μία από αυτές τις κοινότητες, σημειώθηκαν σήμερα τέσσερις αεροπορικές επιδρομές, όπως ανέφερε τοπικός αξιωματούχος που υποστήριξε ότι υπεύθυνη για αυτές ήταν η πολεμική αεροπορία της Υεμένης. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι σκοτώθηκαν τέσσερα “μέλη της Αλ Κάιντα”.

Στην πρωτεύουσα Σαναά, υποστηρικτές του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ επιτέθηκαν σήμερα σε διαδηλωτές που ζητούσαν την παραπομπή του σε δίκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, εκ των οποίων ένας από σφαίρα.

Οι δράστες, ορισμένοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον 2.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο Χιζιάζ, ένα προάστιο στα νότια της Σαναά, με σκοπό να ενωθούν με την πορεία, όπως είπε ο εκπρόσωπος των διοργανωτών της διαδήλωσης, Μοντχέρ αλ-Ασμπάχι. “Δεκάδες τραυματίστηκαν από πέτρες και ένας από σφαίρα”, είπε.

Η “Πορεία της Ζωής”, όπως αποκαλείται η κινητοποίηση, ξεκίνησε την Τρίτη από την πόλη Τάιζ με προορισμό την πρωτεύουσα, 270 χιλιόμετρα βορειότερα. Μέλη φυλών έχουν αναλάβει την προστασία των συμμετεχόντων που είχαν δεχθεί επίθεση από ενόπλους και στην επαρχία Ντάμαρ. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι καθώς πλησιάζει η πορεία στην Σαναά, στρατιώτες “θα αναλάβουν την ασφάλεια των διαδηλωτών και θα εμποδίσουν (να μπουν στην πόλη) τους οπλισμένους συνοδούς τους”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε