Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Wall Street Journal: «Η Ρωσία έγινε άθελά της ο κύριος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία»

Wall Street Journal: «Η Ρωσία έγινε άθελά της ο κύριος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Ρωσία έγινε, άθελά της, ο κύριος «προμηθευτής» όπλων του ουκρανικού στρατού, αφού από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ρώσοι άφησα στα πεδία της μάχης περισσότερα όπλα απ’ όσα έχουν παραδώσει στο Κίεβο οι δυτικές χώρες, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Η Wall Street Journal, που επικαλείται τους αναλυτές της Oryx και στρατιωτικούς αξιωματούχους, γράφει ότι, με βάση ανοιχτές πηγές, η Oryx κατέγραψε ότι η Ουκρανία ήδη έχει καταλάβει 460 άρματα μάχης, 92 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, 448 οχήματα μάχης πεζικού, 195 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 44 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων της Ρωσίας. Αυτά όλα είναι περισσότερα από αυτά που έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία όλοι οι σύμμαχοί της.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των ρωσικών εξοπλισμών που έχουν περιέλθει στα χέρια των Ουκρανών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς δεν καταγράφονται όλα σε βίντεο και φωτογραφίες. Επίσης τα δυτικά όπλα είναι πιο προηγμένα και πιο ακριβή από αυτά που αφήνουν στο πεδίο μετά την μάχη οι ρωσικές δυνάμεις.

«Αυτά που καταλαμβάνουν, είναι ένας συνδυασμός σύγχρονων όπλων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά και κάποια άλλα που η θέση τους είναι στα μουσεία», λέει ο αναλυτής της Oryx, Γιακούμπ Γιανόφσκι.

«Έχουμε τόσα λάφυρα, που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε»

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι και η Ρωσία κατέλαβε ένα μέρος των όπλων του ουκρανικού στρατού. Αυτό το έκανε κυρίως τις πρώτες μέρες του πολέμου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oryx, από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα στα χέρια των Ρώσων περιήλθαν 106 ουκρανικά άρματα μάχης, 15 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και 63 οχήματα πεζικού.

Στην πόλη Ιζιούμ της περιοχής του Χαρκόβου, από την οποία αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την ουκρανική αντεπίθεση, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να πάρει πιο σύγχρονα ρωσικά όπλα, γράφει η WSJ, ισχυριζόμενη ότι τώρα το Κίεβο έχει στα χέρια του ρωσικά άρματα μάχης Τ-90 και οχήματα BTR-82.

O υποδιοικητής της ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού «Karpatskaya Setch» Αντρέι Αντρέικο δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί στο Ιζιούμ κατάφεραν να καταλάβουν δέκα σύγχρονα άρματα μάχης Τ-80 και πέντε αυτοκινούμενα οβιδοβόλα των 155mm «Giatsint».

«Έχουμε τόσα λάφυρα, που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Αρχίσαμε σαν ταξιαρχία πεζικού και τώρα γίναμε μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία», δήλωσε ο Αντρέικο.

Από τις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι δυτικές χώρες έχουν επανειλημμένα στείλει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBC, μόνο οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 4 Οκτωβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία 625 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων HIMARS.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Με πληροφορίες από Wall Street Journal και Novayagazeta.Europe

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις