Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Χάος και πάλι στην Τουρκία – Δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλυθούν τα πλήθη – Δεκάδες συλλήψεις και τραυματίες

Χάος και πάλι στην Τουρκία – Δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλυθούν τα πλήθη – Δεκάδες συλλήψεις και τραυματίες

– Αιματρηρές συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης
– “Αστακός” από το πρωί η πόλη με 25.000 αστυνομικούς που έκαναν χρήση χημικών
– Στο βρόνο οι απειλές του Ερντογάν – Όχι μόνο τον αγνόησαν, αλλά απαιτούσαν να παραιτηθεί
Συνελήφη on air δημοσιογράφος του CNN

Για ακόμη μία φορά βρέθηκε στη δίνη οργιμένων διαδηλώσεων η Τουρκία, την ώρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την “εξέγερση του Γκεζί”, όταν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης “γεννήθηκε” το κύμα οργής και αμφισβήτησης του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 19:00 το απόγευμα, όμως από πολύ νωρίτερα χιλιάδες άνθρωποι είχαν αρχίσει να κατακλύζουν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Όλα αυτά, την ώρα που ο Ερντογάν είχε απειλήσει θεούς και δαίμονες, λέγοντας πως όποιος διαδηλώσει θα συλληφθεί. Οι διαδηλωτές, ωστόσο, τον αγνόησαν κι έδωσαν βροντερό παρών στο κέντρο της πόλης.
Από το πρωί, όπως αναφέρει η τουρκική Hurriyet, πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών χτυπούσαν στα μπαλκόνια τους κατσαρόλες και τηγάνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική καταστολή κει ειδικότερα στη γειτονιά Besiktas.

Λίγο μετά τις 19:00 άρχισαν και τα επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και αντλίες νερού, ούτως ώστε να διαλυθούν οι διαδηλωτές, χωρίς, ωστόσο, αυτό να γίνει πραγματικότητα, αφού συγκεντρώνονταν όλο και περισσότεροι διαμαρτυρόμενοι.
Φωτό - Reuters
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, η αστυνομία έκανε συνεχή χρήση των αντλιών νερού προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Φωτό - Reuters
Φωτό - Reuters
Οι αστυνομικοί έριχναν συνεχώς δακρυγόνα, στην απελπισμένη τους προσπάθεια να διαλύσουν τη λαοθάλασσα των διαδηλωτών. Οι προσπάθειές τους, ωστόσο, μάλλον έφεραν αντίθετο αποτέλεσμα, αφού το πλήθος συνέχιζε να δίνει δυναμικό παρόν στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.
Φωτό - Reuters

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 11 άνθρωποι, όπως αναφέρει η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες πεοσαγωγές και συλλήψεις, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 76 συλληφθέντες διαδηλωτές, 17 από τους οποίους αναφέρθηκαν στην Άγκυρα.

Η Κωνσταντινούπολη θύμιζε από το πρωί περισσότερο… φρούριο παρά πόλη, αφού 25.000 αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός πολέμου! Από τις τρεις το απόγευμα οι αρχές έχουν σταματήσει όλα τα δρομολόγια πλοίων στο Βόσπορο, που οδηγούν από την ασιατική Κωνσταντινούπολη στην ευρωπαϊκή, ενώ ακόμη είχουν σταματήσει και τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων προς την πλατεία Ταξίμ.
Φωτό - Reuters
Φωτό - Reuters
Δεκάδες διαδηλωτές βρέθηκαν πεσμένοι στο έδαφος, με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους να προσπαθούν να τους συνεφέρουν, αφού η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα των αστυνομικών ήταν αποπνικτική.
Φωτό - Reuters
Όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, ένας αστυνομικός με πολιτικά ακινητοποιεί έναν από τους διαδηλωτές. Τα τουρκικά μέσα ανημέρωσης, ανέφεραν πως υπήρχαν πολλοί άνδρες της αστυνομίας χωρίς τα διακριτικά τους.
Φωτό - Reuters
Φωτό - Reuters
Οι αστυνομικές δυνάμεις έχαν ακόμη κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία, ενώ δεν επιτρεπόταν η είσοδος στα αυτοκίνητα. Επιπρόσθετα,  ήταν ελεγχόμενη η είσοδος πεζών και λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα η αστυνομία εμπόδισε σε περίπου 150 άτομα να βγουν στην πλατεία, την ώρα που απαγορευόταν η είσοδος και στο πάρκο Γκεζί, που βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ.

Στην πλατεία Ταξίμ βρίσκονταν από νωρίς περίπου 50 αστυνομικά οχήματα που διαθέτουν μηχανισμό εκτόξευσης νερού. Αστυνομικές δυνάμεις συγκντρώθηκαν σε σημεία που ενδεχομένως θα υπήρχαν προσυγκεντρώσεις, ενώ ελικόπτερα περνούσαν συνεχώς πάνω από τα κεντρικά σημεία της Πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η “δημοκρατία” του Ερντογάν: Όποιος διαδηλώνει, συλλαμβάνεται!

Χιλιάδες μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν έξω απ’ την Αγία Σοφία για να γίνει Τζαμί

Τουρκία: Προκλητικός ξανά ο Ερντογάν – “Θα κάνουμε μνημόσυνο για κάθε θάνατο; Πέθανε και τέλος”

Τουρκία: Και δεύτερος νεκρός από τα χθεσινά επεισόδια – 8 ακόμη τραυματίες

Τουρκία: Πυροβόλησαν διαδηλωτή στο κεφάλι με αληθινές σφαίρες – Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε