Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Χάος κι εθνικό πένθος για τους 25 νεκρούς στο Κίεβο – Έκτακτη Σύνοδος της Ε.Ε. για την Ουκρανία – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Χάος κι εθνικό πένθος για τους 25 νεκρούς στο Κίεβο – Έκτακτη Σύνοδος της Ε.Ε. για την Ουκρανία – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

– 25 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες μόνο το τελευταίο 24ωρο στο Κίεβο 
– Η πλατεία Ανεξαρτησίας θυμίζει πεδίο μάχης
– Ολονύχτιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και την αστυνομία
– Εθνικό πένθος στην Ουκρανία κήρυξε ο Γιανουκόβιτς
– Πραξικόπημα “βλέπει” η Ρωσία – Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Γιανουκόβιτς

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως ξεπέρασε τα όρια, πως καθοδηγείται από εξτρεμιστές. Από την άλλη, οι διαδηλωτές τον κατηγορούν για υπέρμετρη βία. Δεν είναι λίγοι 25 νεκροί, ανάμεσά τους και αστυνομικοί. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι. Κατά την αντιπολίτευση, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1000.

ΔΕΙΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ

Το χάος και η βία που οδηγούν ολοταχώς την Ουκρανία στον εμφύλιο προκαλεί ανησυχία διεθνώς. Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνιούν για τα συμφέροντά τους άλλωστε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με κυρώσεις και αύριο Πέμπτη συναντώνται εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών για να συζητήσουν την κρίση στη χώρα.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο αρνείται πως παρεμβαίνει. Παρακολουθεί αλλά δεν ανακατεύεται είναι η επίσημη θέση της Μόσχας όπως εκφράστηκε από τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.



Ερωτηθείς για τη φημολογούμενη είδηση ότι ο Πούτιν δεν απάντησε σε τηλεφωνική κλήση του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς, επικαλούμενος ότι «είναι απασχολημένος», ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τυχόν τέτοιο περιστατικό.
Αργότερα, όμως… θυμήθηκε πως οι δυο άνδρες μίλησαν! Σε διορθωτική δήλωση, ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε πως ότι αυτή έγινε, αλλά το περιεχόμενό της δεν είναι αυτό που φημολογείται.

Ημέρα εθνικού πένθους

Αφού κήρυξε μέρα εθνικού πένθους την αυριανή, για το θάνατο 25 ανθρώπων στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Κίεβο το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε την αντιπολίτευση σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Το αποκάλυψε ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο στη γερμανική εφημερίδα Bild. Ο πρώην πυγμάχος έθεσε όρο για να συμμετάσχει στη νέα συνάντηση, να σταματήσουν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών.


Στο πλαίσιο του εθνικού πένθους που κήρυξε η κυβέρνηση, οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ θα ματαιωθούν συναυλίες και αθλητικές συναντήσεις, σύμφωνα με διάταγμα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Παράλληλα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα για απόπειρα παράνομης κατάληψης της εξουσίας.

Η έρευνα, η οποία έχει στόχο “ορισμένους πολιτικούς” που δεν κατονομάζονται, αφορά “παράνομες πολιτικές ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας”, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία είναι αρμόδια για την αντικατασκοπία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων

Το ενδεχόμενο ακόμη και επιβολής κυρώσεων στην Ουκρανία αναμένεται να εξετάσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που θα συναντηθούν εκτάκτως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις κατά της ουκρανικής κυβέρνησης.


Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας θα συζητήσουν άλλωστε και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ, που συναντώνται σήμερα στο Παρίσι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παιδιά της ουκρανικής “επανάστασης” (ΦΩΤΟ)

Ουκρανία: Νεκρός από σφαίρες δημοσιογράφος στο κέντρο του Κιέβου

Πιθανή η διάλυση της Ουκρανίας – O εμφύλιος μοιάζει αναπόφευκτος

Αίμα και θάνατος στην Ουκρανία – Νεκροί στους δρόμους του Κιέβου – Συνεχείς επιχειρήσεις της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας – ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Σκηνές… πολέμου στο Κίεβο με φωτιές και αίμα – Η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές – Προσοχή! Σκληρές εικόνες – ΔΕΙΤΕ LIVE

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο Κίεβο (ΒΙΝΤΕΟ)

Εμπόλεμη ζώνη πάλι η Ουκρανία! – ΦΩΤΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε