Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Χιλή: Σε εξέλιξη η εκταφή του Πάμπλο Νερούδα για να εξακριβωθεί η αιτία του θανάτου του

Χιλή: Σε εξέλιξη η εκταφή του Πάμπλο Νερούδα για να εξακριβωθεί η αιτία του θανάτου του

Η επιχείρηση της εκταφής του Χιλιανού ποιητή, Πάμπλο Νερούδα, άρχισαν χθες στην Ίσλα Νέγρα, στις ακτές της κεντρικής Χιλής στον Ειρηνικό, σε μια προσπάθεια να λυθεί το αίνιγμα σχετικά με την αιτία του θανάτου του, που -κατά την επίσημη εκδοχή- ήταν η επιδείνωση του καρκίνου από τον οποίο έπασχε.

Οι ειδικοί της ιατροδικαστικής υπηρεσίας και άνδρες της αστυνομίας, που έφθασαν στο σημείο περίπου τις 17:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), εγκατέστησαν αρχικά μια σκηνή κοντά στην κρύπτη όπου είναι θαμμένος ο Νερούδα στο πλευρό της τρίτης και τελευταίας συζύγου του, της Ματίλντα Ουρούτια, στον κήπο του σπιτιού του στην Ίσλα Νέγρα.

Μετά τις πρώτες εργασίες της εκταφής, μια ομάδα Χιλιανών και ξένων ιατροδικαστικών επρόκειτο να προχωρήσει εντός της ημέρας στη λήψη δειγμάτων από το λείψανο του ποιητή και διπλωμάτη καριέρας, υπό την επίβλεψη του δικαστή Μάριο Καρόσα, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση. Σύμφωνα με τον Πατρίτσιο Μπούστος, διευθυντή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, η εκταφή επρόκειτο να αρχίσει περί τις 08:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Νερούδα, κατά την επίσημη εκδοχή, πέθανε από την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη από τον οποίο έπασχε την 23η Σεπτεμβρίου 1973, 12 ημέρες μετά την επιβολή της στρατιωτικής χούντας του Πινοτσέτ που ανέτρεψε τον σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, επιστήθιο φίλο του κομμουνιστή ποιητή.

Ωστόσο πρόσφατες μαρτυρίες δημιουργούν αμφιβολίες για αυτή την εκδοχή, κάνοντας λόγο περί δολοφονίας που διαπράχθηκε από τη δικτατορία προκειμένου να αποφευχθεί το να καταστεί ο Νερούδα από το εξωτερικό, όπου σκόπευε να εξοριστεί, ένας αντιφρονών με μεγάλο κύρος.

Η εκτίμηση ότι επρόκειτο για δολοφονία είχε υποστηριχτεί εξαρχής από οικείους και συνεργάτες του παγκοσμίως γνωστού λογοτέχνη και αφού ανέκυψαν και άλλες μαρτυρίες και ιατρικές εκθέσεις εντέλει η δικαιοσύνη της Χιλής διέταξε την εκταφή των οστών του Νερούδα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, το οποίο δηλώνει πεισμένο ότι ο ποιητής είχε δολοφονηθεί από τη στρατιωτική χούντα, είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη τον Δεκέμβριο ζητώντας να γίνει εκταφή και έρευνα.

Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του ποιητή που εξέτασε το Γαλλικό Πρακτορείο, αιτία του θανάτου του αναφέρεται ότι ήταν μια «καρκινική καχεξία», μια κατάσταση ακραίου πρωτεϊνο-θερμιδικού υποσιτισμού και μεγάλης αδυναμίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες της εποχής, το νοσοκομείο είχε εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως ο ποιητής πέθανε από έμφραγμα. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα ίχνος αυτής της ανακοίνωσης στο νοσοκομείο.

Το Ίδρυμα Πάμπλο Νερούδα επιμένει ότι ο θάνατός του οφειλόταν στον καρκίνο αλλά έχει ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί στην έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός 5,7 ρίχτερ στη Χιλή

Η Ελλάδα είναι παντού! Ακόμη και στη Χιλή! Δείτε φωτογραφίες

Απίστευτο ξύλο σε διαιτητή στη Χιλή! (VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε