Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Χιλιάδες παιδιά εκτεθειμένα στην πολιομυελίτιδα μετά την απαγόρευση του εμβολιασμού

Χιλιάδες παιδιά εκτεθειμένα στην πολιομυελίτιδα μετά την απαγόρευση του εμβολιασμού

Το Πακιστάν είναι μία από τις μόλις τρεις χώρες σε όλο τον κόσμο όπου εξακολουθεί να υπάρχει επιδημία. Οι άλλες δυο χώρες είναι το Αφγανιστάν και η Νιγηρία.

Η απαγόρευση που έχει επιβληθεί στις περιοχές των φυλών στον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας έχει αφήσει χιλιάδες παιδιά εκτεθειμένα στη σοβαρή αυτή ασθένεια. Η απαγόρευση ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα ως διαμαρτυρία κατά των επιθέσεων με αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ανταρτών που βρίσκονται στην περιοχή κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου έχουν τα κρησφύγετα τους οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και η αλ Κάιντα.

«Πάνω από 200.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην ασθένεια», δήλωσε ο Μάζαρ Νίσαρ, εκπρόσωπος της κυβερνητικής υπηρεσίας αρμόδιας για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας.

Η απαγόρευση αρχικά είχε επιβληθεί από τον Χάφιζ Γκουλ Μπαχάντουρ, έναν διοικητή των ανταρτών στο Βόρειο Ουαζιριστάν που έχει συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με τον πακιστανικό στρατό. Ο Μπαχάντουρ ισχυρίζεται ότι κατάσκοποι που εμφανίζονται ως ιατρικό προσωπικό διεισδύουν στην περιοχή για να διευκολύνουν τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στο γειτονικό Νότιο Ουαζιριστάν, ένας φιλοκυβερνητικός διοικητής των ανταρτών, ο Μάουλι Νάζιρ, διένειμε φυλλάδια στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, την Ουάνα, κατά του προγράμματος εμβολιασμού.

«Με την πρόφαση των εκστρατειών εμβολιασμού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους λειτουργούν δίκτυα κατασκόπων στις Ομοσπονδιακά Διοικούμενες Περιοχές των Φυλών, γεγονός που έχει φέρει τον θάνατο και την καταστροφή μέσω των επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών», γράφουν τα φυλλάδια.

Ο τοπικός διοικητής των ανταρτών Μάνγκαλ Μπαγ, επικεφαλής της οργάνωσης Λασκάρ-ε-Ισλάμ, έχει επίσης απαγορεύσει τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας στην κοιλάδα Τίραχ και την περιοχή Χιμπέρ.

Η εκστρατεία εμβολιασμού αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τη σύλληψη του δρ Σάκιλ Αφρίντι, που φέρεται να πραγματοποίησε ψεύτικη εκστρατεία εμβολιασμού για να βοηθήσει τους αμερικανούς κατασκόπους να εντοπίσουν τον αρχηγό της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.

Ο Αφρίντι καταδικάστηκε τον Μάιο σε 33 χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο των φυλών με την κατηγορία της προδοσίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διέψευσε την Πέμπτη ότι ο Αφρίντι πραγματοποίησε εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, ενώ η πακιστανική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να πείσει τους αρχηγούς των φυλών να μην συνδέουν τους εμβολιασμούς με τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Ένα συμβούλιο των φυλών στο Βόρειο Ουαζιριστάν αποφάσισε την Τετάρτη να υποστηρίξει την απαγόρευση της εκστρατείας κατά της πολιομυελίτιδας μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «γιατί σε αυτές τις επιθέσεις σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά».

Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί στο Πακιστάν αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων πολιομυελίτιδας με 198 να έχουν αναφερθεί το 2011. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί 23 περιπτώσεις, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μείωση αυτή μπορεί να αντιστραφεί, ενώ επισημαίνουν ότι τα μισά από τα κρούσματα της ασθένειας σημειώθηκαν στις περιοχές των φυλών.

Ο ΠΟΥ και άλλες διεθνείς οργανώσεις αρωγής προσφέρουν φάρμακα και προσπαθούν να πείσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, χωρίς όμως να σημειώνουν μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής.

Εμπόδια στο πρόγραμμα εμβολιασμού υπάρχουν και εκτός των περιοχών των φυλών, καθώς είναι ευρέως διαδεδομένη η δοξασία ότι το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας έχει στην πραγματικότητα στόχο να μειώσει τη γονιμότητα των μουσουλμάνων. Πολλοί μάλιστα το θεωρούν και αντίθετο στο Ισλάμ.

Ένας πακιστανός εθελοντής δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από έναν οργισμένο πατέρα στο Ισλαμαμπάντ επειδή επέμεινε ότι πρέπει να δοθεί φάρμακο κατά της πολιομυελίτιδας στα παιδιά του.

Την ίδια ημέρα άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε όχημα του ΠΟΥ στο Καράτσι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας γιατρός και ο οδηγός του, και οι δύο υποστηρικτές της εκστρατείας κατά της πολιομυελίτιδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκορπίζει το θάνατο η χολέρα στο Νίγηρα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε