Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αδιανόητος Τραμπ: Οι μετανάστες ζουν καλύτερα στα κέντρα

Τραμπ

Με ένα νέο, αδιανόητο, παραλήρημα, ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε σε νέο… χαμηλό, λέγοντας πως οι μετανάστες που στοιβάζονται στα κέντρα κράτησης ζουν σε καλύτερες συνθήκες απ’ ό,τι στις χώρες τους!

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από το θάνατο ενός πατέρα και της δυο ετών κορούλας του στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό αλλά η φωτογραφία που τους έδειχνε νεκρούς στον ποταμό Ρίο Γκράντε δεν επηρέασε μόνο έναν άνθρωπο στον κόσμο: τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ακόμη ένα παραλήρημα μέσω αναρτήσεων στο twitter, είπε πως η συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα κράτησης είναι πολύ καλύτερες από τις συνθήκες στις χώρες τους. Κι αν δεν τους αρέσει, ας μην έρχονται, είπε και αποκάλεσε τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή «παράνομους εξωγήινους».

Αυτόν τον τρόπο επέλεξε ο Τραμπ για να αντιδράσει σε σειρά δημοσιευμάτων για το πρόβλημα υπερπληθυσμού και τις ανεπαρκείς υποδομές υποδοχής. Την περασμένη Τρίτη, το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας δημοσιοποίησε έκθεση που συμπεριλάμβανε φωτογραφίες μεταναστών στοιβαγμένων σε κατάμεστους χώρους αλλά και ανθρώπους, ανάμεσά τους παιδιά, που κοιμούνταν σε τσιμεντένια δάπεδα.

Click4more: Η συγκλονιστική διαδρομή της οικογένειας μεταναστών και το τραγικό φινάλε!

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης ακολούθησε την επίσκεψη δικηγόρων σε ένα κέντρο κράτησης μετά την οποία οι νομικοί τόνισαν ότι οι συνθήκες υγιεινής και διαμονής γενικότερα δεν είναι ασφαλείς, ειδικά για τα παιδιά που κρατούν οι αρχές των ΗΠΑ.

Τραμπ: Πείτε τους να μην έρχονται

«Οι συνοριοφύλακές μας δεν είναι ούτε νοσηλευτές, ούτε γιατροί ούτε νοσοκόμες. Οι κακοί νόμοι των Δημοκρατικών για τη μετανάστευση, που μπορούν εύκολα να φτιαχτούν, είναι το πρόβλημα. (…) Πολλοί από αυτούς τους παράνομους εξωγήινους ζουν πολύ καλύτερα τώρα απ’ ό,τι από εκεί απ’ όπου ήρθαν και σε πολύ καλύτερες συνθήκες. Άσχετα με το πόσο καλά είναι στην πραγματικότητα τα πράγμα, ακόμα και τέλεια να είναι, οι Δημοκρατικοί θα κάνουν τους σοκαρισμένους για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. (…) Αν πραγματικά θέλουν να φτιάξουν το πρόβλημα, αλλάξτε τους μεταναστευτικούς νόμους. Τόσο απλό».

Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ στα δυο πρώτα από τα tweets του αλλά το παραλήρημά του δεν σταμάτησε εκεί. «Τώρα, αν πραγματικά θέλετε να αντιμετωπίσετε την κρίση -ανθρωπιστική κι άλλη- στα νότια σύνορα, πείτε στους μετανάστες να μην έρχονται στη χώρα μας εκτός αν θέλουν να το κάνουν νόμιμα (…) Αν οι παράνομοι μετανάστες δεν είναι ευχαριστημένοι με τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης, απλά πείτε τους να μην έρχονται! Όλα τα προβλήματα λύθηκαν!».

Η έκθεση κόλαφος για τον Τραμπ

Στην έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας διαπιστώνεται ότι πολλοί από τους εγκλείστους, κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες από κράτη της κεντρικής Αμερικής, δεν έχουν μπορέσει να κάνουν ντους επί εβδομάδες και υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των ίδιων και των εργαζόμενων στα κέντρα κράτησης. Ένας επικεφαλής κέντρου κράτησης έκανε λόγο για «ωρολογιακή βόμβα» οι δείκτες του ρολογιού της οποίας ήδη «χτυπούν», σύμφωνα με το κείμενο.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας των συνόρων (CBP) είχε οδηγήσει 8.000 ανθρώπους σε αυτά τα κέντρα κράτησης όταν συντάχθηκε η έκθεση.

Click4more: Απέλυσαν σκιτσογράφο για καρτούν με τον Τραμπ και τους νεκρούς μετανάστες

Πολλά στελέχη των Δημοκρατικών όξυναν τις επιθέσεις τους εναντίον του Τραμπ για τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα, κατήγγειλαν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι αντιμέτωποι με τη στέρηση και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και απαίτησαν να αποπεμφθεί η ηγεσία της CBP.

Ακτιβιστές μιλούν για εφιαλτικές συνθήκες στα κέντρα κράτησης, ανεπαρκή σίτιση και πρόσβαση σε πόσιμο νερό, μεταξύ άλλων.

Η CBP δέχθηκε εξάλλου επίσης κι άλλες επικρίσεις αυτή την εβδομάδα έπειτα από δημοσιεύματα κατά τα οποία νυν και πρώην στελέχη της ανεβάζουν στα social media μειωτικά και υβριστικά αντιμεταναστευτικά μηνύματα και απειλούν κοινοβουλευτικούς. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κέβιν ΜακΑλίναν αποκάλεσε τα σχόλια που διάβασε «πολύ ενοχλητικά» και διέταξε να διενεργηθεί έρευνα, υποσχόμενος ότι όποιος παραβίασε «την εμπιστοσύνη» των Αμερικανών θα λογοδοτήσει.

Ανάμεσα στους κύριους στόχους των απειλών είναι η νεαρή βουλευτής της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η οποία επέκρινε με έντονο τρόπο τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ ζήτησε ο επικεφαλής της CBP και άλλα ηγετικά στελέχη της υπηρεσίας να απομακρυνθούν, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπες και ασυγχώρητες» συνθήκες στα κέντρα κράτησης.

Ο Τραμπ, στο μεταξύ, που έχει μετατρέψει την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης σε κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής του και δεν σταματά να κλιμακώνει ξανά τη ρητορική του ενόψει των εκλογών του 2020, υπόσχεται ότι μετά την 4η Ιουλίου θα αρχίσουν μαζικές έφοδοι των αρχών για να συλλαμβάνονται μετανάστες που βρίσκονται οικογενειακώς παράτυπα στις ΗΠΑ και να απελαύνονται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις