Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Αδημοσίευτες φωτογραφίες του Οσάμα Μπιν Λάντεν όταν κρυβόταν στα βουνά του Αφγανιστάν!

Αδημοσίευτες φωτογραφίες του Οσάμα Μπιν Λάντεν όταν κρυβόταν στα βουνά του Αφγανιστάν!

Ανέκδοτες φωτογραφίες του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο κρησφύγετό του στα βουνά Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν έρχονται στο φως σχεδόν ενάμιση μήνα πριν συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από το θάνατό του, στις 2 Μαΐου του 2011 στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Οι σπάνιες φωτογραφίες του Οσάμα Μπιν Λάντεν από το απομονωμένο κρησφύγετό του στα άγονα βουνά του Αφγανιστάν, όπου έμενε μέχρι να ξεκινήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της δίκης του μέλους της Αλ Κάιντα Khaled al-Fawwaz.

Τις τράβηξε ο Πακιστανός δημοσιογράφος, Abdel Barri Atwan, το 1996 όταν βρέθηκε στο κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, καλεσμένος από τον ίδιο τον μπιν Λάντεν, που ήθελε με τον τρόπο αυτό να μεταδώσει το… μήνυμά του στον δυτικό κόσμο.
Ο “πόλεμος” του Λάντεν κατά των ΗΠΑ είχε ήδη ξεκινήσει, κανείς δεν ξέρει αν τότε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είχε “συλλάβει” το σχέδιο για την τρομοκρατική επίθεση τους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.






Ο Λάντεν εντόπισε την περιοχή στα Τόρα Μπόρα κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 και απ’ όταν, το 1996, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, εγκαταστάθηκε εκεί. Επέλεξε τη συγκεκριμένη περιοχή αφενός γιατί ήταν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν αλλά και λόγω της μορφολογίας της, αφού ήταν εξαιρετικά δύσβατη και δύσκολα μπορούσε κανείς να κάνει επίθεση εκεί.

Είχε επίσης δημιουργήσει ένα δίκτυο σπηλαίων και τούνελ, στα οποία μπορούσε εύκολα να κινείται και να προστατεύετε και από τις αεροπορικές επιδρομές.







Σύμφωνα με αναφορές, ο μπιν Λάντεν απολάμβανε τους περιπάτους στα βουνά αλλά είχε πάντα και ένα καλάσνικοφ μαζί του. Συνεχώς μαζί του ήταν σωματοφύλακες, στρατιωτικοί ακόμη και παιδιά, ανάμεσά τους οι γιοί του, οπλισμένοι φυσικά, άνθρωποι που τον πρόσεχαν και έψαχναν συνεχώς για νέες κρυψώνες.

Όταν ο Atwan έφτασε για το ρεπορτάζ του, έβαλε φωτογραφίες ενός σπιτιού από λάσπη και πέτρες, με δυο κρεββατοκάμαρες, όπου πιστεύεται πως ζούσε ο Λάντεν με τις συζύγους του και τα παιδιά του. Τα παιδιά του λέγεται πως ζούσαν διαρκώς υπό καθεστώς πείνας κι έτρωγαν αυγά, τυρί και ρύζι.





Ο Λάντεν έμεινε στα Τόρα Μπόρα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2001. Τότε, μόλις λίγους μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν τη θέση του και έκαναν επίθεση για να τον “βγάλουν” από την κρυψώνα του. Αλλά να τον συλλάβουν δεν κατάφεραν. Έφυγε με άλογο και πέρασε είτε στο Πακιστάν είτε στο βόρειο Αφγανιστάν.

Πηγή: Daily Mail, Telegraph

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε