Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Αφγανιστάν: 53 νεκροί από την επίθεση καμικάζι σε εκπαιδευτικό κέντρο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: 53 νεκροί από την επίθεση καμικάζι σε εκπαιδευτικό κέντρο της Καμπούλ

Μεγαλώνει ο αριθμών των νεκρών από την επίθεση αυτοκτονίας σε κέντρο εκπαίδευσης μαθητών στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Η επίθεση καμικάζι την Παρασκευή στο κέντρο εκπαίδευσης της Καμπούλ έχει προκαλέσει τον θάνατο 53 ανθρώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον 46 κορίτσια και νεαρές γυναίκες.

«Πενήντα τρεις νεκροί, τουλάχιστον 46 κορίτσια και νεαρές γυναίκες. Εκατόν δέκα τραυματίες. Η ομάδα μας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να τεκμηριώνει το έγκλημα: επαληθεύστε τα γεγονότα και δημιουργήστε αξιόπιστα δεδομένα για την αντιμετώπιση των αρνητών και του ρεβιζιονισμού», ανέφερε η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (Manua) στον λογαριασμό της στο twitter.

Το μακελειό στο κέντρο εκπαίδευσης που προετοιμάζει μαθητές για πανεπιστημιακές εξετάσεις βρίσκεται σε συνοικία της Καμπούλ που ζουν μέλη της μειονότητας των Χαζάρων.

Ο απολογισμός των Ταλιμπάν είναι διαφορετικός καθώς κάνουν λόγο για 25 νεκρούς και 33 τραυματίες ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν από γυναίκες.Διαδηλώσεις που οι Ταλιμπάν τις κατέστειλαν σχεδόν αμέσως, με πυροβολισμούς στον αέρα για εκφοβισμό.

Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι ζήτημα που προκαλεί εντάσεις στο Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στις γυναίκες να φοιτούν σε γυμνάσιο και λύκειο. Αντίθετα οι φοιτήτριες θα μπορούν να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια, με τον αριθμό τους να μειώνεται με τα χρόνια αφου δεν θα υπάρχει πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι Ταλιμπάν θεωρούν πως η κοινότητα των Χαζάρων είναι ειδωλολατρική με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το καθεστώς τους πως τους βάζει συχνά στο στόχαστρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις