Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Μεγάλη έκρηξη σε τζαμί – Πληροφορίες για τουλάχιστον 100 νεκρούς

Αφγανιστάν: Μεγάλη έκρηξη σε τζαμί – Πληροφορίες για τουλάχιστον 100 νεκρούς

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε την Παρασκευή (8/10) σε τζαμί Σιιτών στο Αφγανιστάν, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο τουλάχιστον 100 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. 

Η έκρηξη στο τζαμί στο Κουντούζ στο Αφγανιστάν, όπως μεταδίδει το RT, σημειώθηκε κατά την διάρκεια προσευχής και αυτόπτης μάρτυρας κάνει λόγο για αρκετούς τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Αφγανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την επίθεση αυτοκτονίας, χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό ή τον αριθμό θυμάτων και τραυματιών. 

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι βομβιστής αυτοκτονίας ενεργοποίησε εκρηκτικά την ώρα που βρισκόταν εντός του τεμένους. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ το ειδησιογραφικό πρακτορείο Aamaj ανέφερε ότι τα θύματα από την επίθεση στο τζαμί είναι τουλάχιστον 100. To γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), που επικαλείται πηγές από το νοσοκομείο, αναφέρει ότι υπάρχουν 50 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. 

Την ίδια ώρα, αναφορές στα social media αναφέρουν επίσης ότι οι τραυματίες ενδεχομένως να ξεπερνούν τους 200.

«Σήμερα το απόγευμα σημειώθηκε  έκρηξη τζαμί Σιιτών στο Κουντούζ» ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, σε ανάρτησή του στο Twitter, επιβεβαιώνοντας ότι ο αριθμός των νεκρών και των θυμάτων είναι μεγάλος. Δήλωσε επίσης ότι οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται στο σημείο της έκρηξης και έχουν ξεκινήσει οι έρευνες. 

Αυτόπτης μάρτυρας, όπως αναφέρει το RT, ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί στο σημείο της έκρηξης. 

Δείτε βίντεο:

Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και φέρεται να είναι μέσα από το τζαμί δείχνει δεκάδες άνθρωποι να έχουν χάσει την ζωή τους από την έκρηξη. 

Δείτε το βίντεο:

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Οκτώβρη σημειώθηκε άλλη μία πολύνεκρη επίθεση έξω από τζαμί στην Καμπούλ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο βραχίονας του ΙΚ στο Αφγανιστάν, που αυτοαποκαλείται ΙΚΧ («Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν»), έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η δεύτερη που σημειώνεται σε τζαμί. 

Με πληροφορίες από RT

 


 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις