Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ απαιτούν από τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών

Σαφές μήνυμα απέστειλαν οι ΗΠΑ στους Ταλιμπάν αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, ο Τόμας Γουέστ, συναντήθηκε το Σάββατο στην Ντόχα του Κατάρ με τον επικεφαλής της διπλωματίας της κυβέρνησης που έχουν σχηματίσει οι Ταλιμπάν και υπενθύμισε ότι η διεθνής κοινότητα εναντιώνεται στους πολύ αυστηρούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από το καθεστώς των ισλαμιστών στις Αφγανές.

«Τα κορίτσια πρέπει να πηγαίνουν σχολείο και οι γυναίκες να έχουν δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα και να εργάζονται χωρίς περιορισμούς για να προχωρήσουμε προς εξομάλυνση των σχέσεων» με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, που δεν είναι αναγνωρισμένη, σημείωσε μέσω Twitter ο κ. Γουέστ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτακί.

Συζήτησαν επίσης για τη σταθεροποίηση της αφγανικής οικονομίας και τον κίνδυνο επιθέσεων, σύμφωνα με τον αμερικανό επιτετραμμένο.

«Ο διάλογος θα συνεχιστεί για να υποστηριχθούν ο αφγανικός λαός και τα εθνικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε.

Αφού κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, καθώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ αποχωρούσαν, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι το καθεστώς τους θα ήταν πιο διαλλακτικό απ’ ό,τι το πρώτο (1996-2001), που χαρακτηριζόταν φονταμενταλιστικό.

Όμως τους τελευταίους μήνες ξανάρχισαν την καταστολή όπου διαφωνεί μαζί τους και επέβαλαν στις γυναίκες ασφυκτικούς περιορισμούς.

Στις αρχές Μαΐου, ο ηγέτης των Ταλιμπάν έδωσε εντολή οι γυναίκες να καλύπτουν τελείως το σώμα τους σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου τους, φορώντας την παραδοσιακή μπούρκα. Προηγουμένως, αρκούσε ένα μαντίλι να καλύπτει τα μαλλιά.

Στα τέλη Μαρτίου, οι Ταλιμπάν έκλεισαν τα σχολεία και τα λύκεια θηλέων, μερικές ώρες μόλις μετά την επιστροφή των κοριτσιών στις τάξεις, που περίμεναν με ανυπομονησία για καιρό.

Μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η οικονομία του Αφγανιστάν κατέρρευσε και η ανεργία εξερράγη, κυρίως εξαιτίας της κρίσης ρευστότητας που προκάλεσε το πάγωμα πόρων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας στο εξωτερικό, πάνω απ’ όλα αυτών της αφγανικής κεντρικής τράπεζας στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν
«Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία» λέει ο Ερντογάν - Μίλησε με Πούτιν και Μακρόν
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν 4
Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν να συμφωνήσει σε εκεχειρία από αύριο Δευτέρα - «Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει της κατάστασης στο πεδίο» λέει το Κρεμλίνο
«Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία, πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 4