Κυριακή, 19 Μαΐ
20oC Αθήνα

AFP: Πρόσωπο της χρονιάς η Μέρκελ – Όγδοοι Τσίπρας, Βαρουφάκης

AFP: Πρόσωπο της χρονιάς η Μέρκελ – Όγδοοι Τσίπρας, Βαρουφάκης

Μετά το Time και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ανακήρυξε την Άνγκελα Μέρκελ πρόσωπο της χρονιάς. Στην πρώτη 10αδα με τα πρόσωπα που μας απασχόλησαν περισσότερο το 2015 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν η προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως για το 2015 σύμφωνα με τους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο που εργάζονται για το AFP, εξαιτίας του ρόλου της στην προσφυγική κρίση αλλά και στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερος πίσω από τη Μέρκελ έρχεται ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που φέτος έχασε τα πρωτεία από τη «Σιδηρά Κυρία» της Ευρώπης. Ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέρει το AFP, επέστρεψε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος με αφορμή τη Συρία.

Τρίτος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος και στην τέταρτη θέση οι 1,5 εκατομμύριο Παριζιάνοι που βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού στις 11 Ιανουαρίου για να διαδηλώσουν και να φωνάξουν στους τζιχαντιστές που λίγες μέρες πριν είχαν επιτεθεί στο Charlie Hebdo πως δεν φοβούνται. Στην πέμπτη θέση είναι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, που μπορεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου να έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά η δράση του ISIS του δίνει… ακόμη μια θέση στα πρόσωπα της χρονιάς (μετά τη δεύτερη του Time).

Έκτη είναι η Αούνγκ Σαν Σου Κι, η γυναίκα που μετά από αγώνες 30 ετών κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές στη Βιρμανία, ενώ έβδομος είναι ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016, Ντόναλντ Τραμπ. Ο άνθρωπος που αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα αντιμετωπίσει τη Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η όγδοη θέση έχει διπλή δόση… Ελλάδας. Μπορεί Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης να είναι πλέον δυο ξένοι, αλλά σύμφωνα με τους συντάκτες του Γαλλικού Πρακτορείου είναι ανάμεσα στα 10 σημαντικότερα πρόσωπα της χρονιάς. «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας συμβολίζουν την αντίσταση στις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για να διορθώσει τα χρόνια κακοδιαχείρησης και καταστροφικής διακυβέρνησης. Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις φιλοδοξίες του, το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρότυπο για την ριζοσπαστική Αριστερά στην Ευρώπη, που σήμερα αντιπροσωπεύεται από το κόμμα Podemos στην Ισπανία», γράφει το πρακτορείο.

Στην ένατη θέση είναι ο απερχόμενος πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ, πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο μεγατόνων στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, ενώ τη 10η θέση μοιράζονται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αρχιτέκτονες της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πηγή: Le Point

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε