Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Αγγλία: Mayday για το σχηματισμό κυβέρνησης – Η Μέι στη Βασίλισσα

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι θα συνεργαστούν με τους Βορειοϊρλανδούς για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι Εργατικοί του Κόρμπιν ετοιμάζονται επίσης για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι εκλογές στη Βρετανία αφήνουν τη χώρα διχασμένη, σε πολιτικό χάος και όλους να ψάχνουν τρόπο να σχηματίσουν την κυβέρνηση. Και το “κλειδί” είναι στα χέρια της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Ήταν μια βαριά προσωπική ήττα για την Τερέζα Μέι. Απέτυχε να οδηγήσει τους Συντηρητικούς στην αυτοδυναμία μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και (όπως ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον μετά το δημοψήφισμα για το Brexit) οδήγησε τη χώρα σε πολιτικό χάος.

Και ενώ αρνείται να παραιτηθεί (όπως της ζήτησαν ακόμη και στελέχη του κόμματός της) αποφάσισε να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP). Στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) θα βρεθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για να γίνει δεκτή από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και να της ζητήσει την άδεια να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης. Την οποία, φυσικά, θα πάρει.

Οι Συντηρητικοί πήραν (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα) 317 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και δεν κατάφεραν να φτάσουν στο στόχο των 326 που θα τους έδιναν την αυτοδυναμία.

Μοιραία, χρειάζονται συνεργασία. Και φαίνεται πως η Μέι τη βρήκε στους Βορειοϊρλανδούς, οι οποίοι κέρδισαν 10 έδρες. Αλλά αυτή η συνεργασία δεν θα είναι… ανέξοδη. Γιατί από τους Τόρις θα ζητηθούν ανταλλάγματα.

Το Sky News επεσήμανε ότι το DUP εξετάζει μια συμφωνία “παροχής στήριξης με ανταλλάγματα”. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς της ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Πάντως, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει συμφωνήσει να υποστηρίξει τους Συντηρητικούς για να σχηματίσουν κυβέρνηση. «Δεν έχουμε κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και δεν θα κάνουμε μέχρι αργότερα σήμερα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος του κόμματος.

Θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση και ο Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο μεγάλος νικητής των εκλογών, θέλει κι εκείνος να σχηματίσει κυβέρνηση. Μειοψηφίας εκείνος, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών επί των Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ.

“Θα προτείνουμε να υπηρετήσουμε την πατρίδα και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ο λόγος είναι ότι δεν θεωρώ πως το Συντηρητικό Κόμμα είναι σταθερό, δεν θεωρώ ότι η πρωθυπουργός είναι σταθερή. Δεν θέλω να είμαι προσβλητικός αλλά νομίζω ότι είναι μια ξοφλημένη πρωθυπουργός”, είπε ο ΜακΝτόνελ στο BBC Radio.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε