Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Αίγυπτος: Βαρύ πένθος για τους 305 νεκρούς – Ήχησαν πένθιμα οι καμπάνες σε όλη τη χώρα

Αίγυπτος Σινά τρομοκρατική επίθεση

20 λεπτά τρόμου. 20 λεπτά που οδήγησαν στο μαρτυρικό θάνατο 305 ανθρώπων μέσα σε τέμενος στο Βόρειο Σινά, την ώρα της προσευχής, το μεσημέρι της Παρασκευής (24.11.2017).

Όλη η Αίγυπτος είναι βυθισμένη στο πένθος. Ένα πένθος πέρα από θρησκείες. Το μακελειό στο Βόρειο Σινά, πιθανότατα από τζιχαντιστές, ήταν ένα έγκλημα κατά όλης της Αιγύπτου.

Το Σάββατο (25.11.2017) χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη τη χώρα. Η τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στο τέμενος αλ-Ράουντα ήταν η πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Και μια από τις πιο φονικές στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Κάλυκες από τις σφαίρες των τρομοκρατών μέσα στο αιματοβαμμένο τέμενος

Στο βαρύ τριήμερο εθνικό πένθος της Αιγύπτου, συμμετείχε η Κοπτική Εκκλησία. Σε όλους τους ναούς της χτύπησαν πένθιμα τις καμπάνες στις 12 το μεσημέρι ακριβώς. Μία πράξη αλληλεγγύης, που τονίζουν ιδιαίτερα τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στις εκκλησίες ο κόσμος έκανε προσευχές στη μνήμη των θυμάτων. Αμέτρητοι χριστιανοί άναψαν από ένα κερί στη μνήμη όλων των αθώων θυμάτων.

Αργά το πρωί, όλα τα τζαμιά της χώρας αφιέρωσαν την προσευχή στους «μάρτυρες» της επίθεσης. Το ίδιο έγινε και το βράδυ. Ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να ανεγείρουν ένα μνημείο ως φόρο τιμής στα θύματα, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα 20 λεπτά του τρόμου

Με μάσκες στα πρόσωπά τους και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους, οι περίπου 30 τρομοκράτες εισέβαλαν στο τέμενος αλ-Ράουντα του Μπιρ αλ-Αμπντ, 40 χλμ. δυτικά του Αλ-Αρίς, πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για το λουτρό αίματος.

Το δάπεδο του τεμένους βαμμένο με το αίμα των πιστών

Όμως το γεγονός πως οι δράστες είχαν μαζί τους τη μαύρη σημαία με την ισλαμική διακήρυξη της πίστης, τη σημαία του ISIS, ενισχύει τους φόβους πως ήταν ένα ακόμη μακελειό των τζιχαντιστών. Οι τρομοκράτες είχαν σχεδιάσει τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Και χρειάστηκαν 20 λεπτά για να θερίσουν 305 ζωές. Ανάμεσα στους νεκρούς, 27 παιδιά. Οι τραυματίες είναι 128.

Αίγυπτος Σινά τρομοκρατική επίθεση
Ματωμένο και το Κοράνι

Οι δράστες, σύμφωνα με την εισαγγελία της Αιγύπτου, ήταν 25 με 30. Είχαν μακριά γένια και μερικοί φορούσαν μάσκες και στολές στρατιωτικού στυλ. Πήραν θέσεις μπροστά από την πόρτα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του. Πυροδότησαν μια βόμβα μέσα στο τέμενος (σ.σ. σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, είχαν τοποθετήσει τη βόμβα στο εξωτερικό του κτιρίου). Άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα τους πιστούς που προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Αυτοκίνητα καμμένα μετά τις εκρήξεις έξω από το τζαμί στο Βόρειο Σινά

Κλαίει όλη η Αίγυπτος – Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων

Όλα τα θύματα ενταφιάσθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση.

Την αυγή, χιλιάδες κάτοικοι του Μιτ Χαμπίμπ, ενός χωριού κοντά στον τόπο της επίθεσης, παρευρέθηκαν στην κηδεία του Αλ Σαΐντ Αμπού Εϊτά. Ήταν διευθυντής του σχολείου του Μπιρ αλ-Αμπντ. Το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν στο τέμενος μαζί με τον γιο Άχμεντ. Και οι δυο σκοτώθηκαν.

Οι πενθούντες μετέφεραν τις σορούς στους ώμους τους και φώναζαν δακρυσμένοι: «Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνον ο Αλλάχ, ο μάρτυρας είναι ο αγαπημένος του Θεού».

Στην Ισμαηλία, πόλη κοντά στη διώρυγα του Σουέζ στη βορειοανατολική Αίγυπτο, όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες για να νοσηλευθούν, οι συγγενείς τους συνωστίζονταν έξω από το νοσοκομείο, περιμένοντας με αγωνία νέα για τους ανθρώπους τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις