Κόσμος

Αϊτή: Παραιτήθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ καταγγέλλοντας τις «απάνθρωπες» απελάσεις των προσφύγων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Αϊτή, ο πρεσβευτής Ντάνιελ Φουτ, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τις «απάνθρωπες» απελάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες χιλιάδων Αϊτινών προσφύγων την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση της ανασφάλειας λόγω των ένοπλων συμμοριών.

«Δεν θα συνδεθώ με την απάνθρωπη και αντιπαραγωγική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να απελάσουν χιλιάδες Αϊτινούς πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες στην Αϊτή, μια χώρα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοί μας περιορίζονται να ασφαλίζουν κτιριακά συγκροτήματα λόγω του κινδύνου που εκπροσωπούν οι ένοπλες συμμορίες στον έλεγχο της καθημερινότητας», αναφέρει ο Ντάνιελ Φουτ στην επιστολή παραίτησής του που φέρει χθεσινή ημερομηνία και απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Ευχαριστούμε τον ειδικό απεσταλμένο Φουτ για τη δέσμευσή του για τη χώρα και για τον λαό της Αϊτής», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον οποίο επικοινώνησε το AFP.

Ο Ντάνιελ Φουτ επιδίωκε να διευρύνει τις εξουσίες του στη λήψη αποφάσεων για την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Αϊτή, και η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε ότι δεν ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να του δώσει τόσο έλεγχο, είπε επίσης υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις απελάσεις Αϊτινών παράτυπων μεταναστών μετά τον σεισμό που ρήμαξε το μισό νότιο τμήμα της Αϊτής στις 14 Αυγούστου, όμως η συγκέντρωση μέσα σε μερικές ημέρες περισσότερων από 15.000 μεταναστών, η πλειονότητα των οποίων Αϊτινοί, κάτω από μια γέφυρα στο Τέξας άλλαξε τα δεδομένα.

Από την Κυριακή, οι αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης ναύλωσαν 12 πτήσεις προκειμένου να στείλουν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, στο Πορτ-ο-Πρενς και στο Καπ-Αϊτιέν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα.

Ο Ντάνιελ Φουτ διορίστηκε στις 22 Ιουλίου προκειμένου να “διευκολύνει την ειρήνη και τη σταθερότητα” και τη διεξαγωγή “ελεύθερων και δίκαιων” εκλογών, μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος σκοτώθηκε στην ιδιωτική κατοικία του από ενόπλους στις 7 Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ είναι από τις κύριες δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Αϊτή, μια χώρα την οποία κατείχαν στρατιωτικά επί 19 χρόνια, από το 1915 έως το 1934. Όμως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέκλεισε την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών, παρά το αίτημα της αϊτινής κυβέρνησης που ήθελε στρατεύματα για να ασφαλίσουν τη χώρα της Καραϊβικής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: Bloomberg και Washington Post «αναλύουν» την ομιλία στην Πνύκα – Οι πολιτικές φιλοδοξίες, ο Τραμπ και το MAGA
Επιχείρησε να εντάξει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ευρύτερη αφήγηση για τη δυτική παράδοση, την εθνική φιλοδοξία και την αναγέννηση
Μάρκο Ρούμπιο
Γκέχαρντ Σρέντερ: Από καγκελάριος, μέλος ρωσικής αλυσίδας σουπερμάρκετ – Η υποδοχή με χειροκροτήματα
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέπτυξε στενή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, ενώ αργότερα εργάστηκε για ρωσικές κρατικές εταιρείες
Γερμανία
Φρενίτιδα στα social media για την ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο με φόντο την Ακρόπολη – Τη μετέδωσαν live BBC και Fox News
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Πνύκα, έκανε και τον γύρο των social media, με εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλον Μασκ να την αναπαράγουν
Μάρκο Ρούμπιο
Κρίστα Πάικ: Οι δικηγόροι της ζητούν να ελεγχθούν ο εξοπλισμός και οι σύριγγες που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα εκτέλεσής της
Τις σύριγγες και τυχόν υπολείμματα φαρμάκων αλλά και εν γένει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε κατά την αποτυχημένη εκτέλεση της Κρίστα Πάικ ζητούν οι δικηγόροι της
Κρίστι Πάικ