Κόσμος

Αϊτή: Συνελήφθη ο άνθρωπος που στρατολόγησε τους δολοφόνους του Ζοβενέλ Μοΐζ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αστυνομία της Αϊτής συνέλαβε έναν Αϊτινό υπήκοο για την δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Όπως είπε, ο συλληφθείς είχε «πολιτικούς στόχους» και ήταν αυτός  που στρατολόγησε τους καταδρομείς που διέπραξαν τη δολοφονία.

«Πρόκειται για ένα άτομο που εισήλθε με ιδιωτικό αεροπλάνο στην Αϊτή, έχοντας πολιτικούς στόχους», ανακοίνωσε ο Λεόν Σαρλ, ο γενικός διευθυντής της αϊτινής αστυνομίας.

Κατά την άφιξή του στη χώρα τον Ιούνιο, ο Κριστιάν Εμανουέλ Σανόν, 63 ετών, αϊτινής υπηκοότητας, συνοδευόταν από πολλούς Κολομβιανούς, υπεύθυνους για την ασφάλειά του, σύμφωνα με λεπτομέρειες που έδωσε ο Λεόν Σαρλ, ο γενικός διευθυντής της αϊτινής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσία αρκετών υπουργών.

«Αρχικά ήθελαν να τον συλλάβουν»

«Η αποστολή αργότερα άλλαξε» εξήγησε ο Σαρλ. «Η αποστολή ήταν να συλλάβουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και η επιχείρηση άλλαξε από εκεί: 22 άλλα άτομα μετά εισήλθαν στην Αϊτή», πρόσθεσε.

Οι ανακρίσεις που έγιναν στους 18 Κολομβιανούς πολίτες που έχουν συλληφθεί από την Τετάρτη επέτρεψαν στην αστυνομία της Αϊτής να μάθει ότι ο Κριστιάν Εμανουέλ Σανόν προσέλαβε τους 26 καταδρομείς μέσω των υπηρεσιών μιας βενεζουελάνικης εταιρείας ασφαλείας, με ονομασία CTU, με έδρα τη Φλόριντα.

click4more: Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κάνουν κούνιες σε παιδική χαρά και γίνονται viral

«Όταν εμείς, η αστυνομία, κλείσαμε τον δρόμο αυτών των δολοφόνων αφού είχαν διαπράξει το έγκλημά τους, το πρώτο άτομο που ένας από τους δράστες κάλεσε ήταν ο Κριστιάν Εμανουέλ Σανόν. Αυτός, από την πλευρά του, ήρθε σε επικοινωνία με δύο άλλους ανθρώπους που θεωρούμε ότι είναι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ», τόνισε ο γενικός διευθυντής της αϊτινής αστυνομίας χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για τις ταυτότητες αυτών των δύο υπόπτων.

Στη χώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι

Μέλη του FBI, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έφτασαν στην Αϊτή την Κυριακή και συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή της αϊτινής αστυνομίας. Η αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε σε χωριστές συναντήσεις με τους βασικούς παράγοντες της πολιτικής σκηνής, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Κλοντ Ζοζέφ.

Κανένας Αϊτινός αστυνομικός δεν τραυματίστηκε κατά τις επιχειρήσεις σύλληψης των Κολομβιανών φερόμενων μισθοφόρων, τρεις από τους οποίους σκοτώθηκαν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καζάνι που «βράζει» η Γαλλία: Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και νέα επεισόδια - «Μαύρο» στα social media ήθελε η κυβέρνηση
Επεισόδια ξέσπασαν στο τέλος των διαδηλώσεων σε Παρίσι, Μασσαλία και Λυών - Ρίψεις μολότοφ και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα - Δύο τραυματίες
Γαλλία
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία