Κόσμος

Αϊτή: Χωρίς τροφή 19.000 άνθρωποι – Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής

Στα όρια του λιμού βρίσκονται 19.000 άνθρωποι στην παραγκούπολη Σιτέ Σολέιγ στην Αϊτή, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να προειδοποιεί ότι η κατάσταση στην παραγκούπολη της πρωτεύουσας Πορτ ο Πενς έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας. 

«19.000 άνθρωποι στη Σιτέ Σολέιγ είναι αντιμέτωποι με καταστροφή διότι δεν έχουν αρκετή τροφή (…) Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν δεν τρώνε περισσότερο από ένα γεύμα την ημέρα, ότι δεν καταναλώνουν πρωτεΐνες, φρέσκα λαχανικά ή οποιαδήποτε άλλη θρεπτική τροφή που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν», δήλωσε ο διευθυντής του WFP για την Αϊτή Ζαν-Μαρτέν Μπάουερ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Είναι «η πρώτη φορά στην Αϊτή» που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στο επίπεδο πέντε, το υψηλότερο, της κατάταξης για την επισιτιστική ανασφάλεια, πρόσθεσε.

Επιδημία χολέρας

Η Αϊτή, μια χώρα όπου επικρατεί χρόνια πολιτική αστάθεια και την οποία λυμαίνονται εγκληματικές συμμορίες, πλέον πλήττεται και από επιδημία χολέρας. Εξάλλου η χώρα είναι αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό. Από τον Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί ανακοίνωσε αύξηση της τιμής της βενζίνης, στην Αϊτή πραγματοποιούνται διαδηλώσεις που έχουν αμαυρωθεί από επεισόδια και λεηλασίες.

Στις 9 Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στείλει στρατεύματα για να στηρίξουν την Αϊτή, η οποία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εγκληματικές συμμορίες. Χιλιάδες Αϊτινοί διαδήλωσαν την επομένη στο Πορτ-ο-Πρενς για να διαμαρτυρηθούν κατά της έκκλησης αυτής της κυβέρνησης.

«Η Αϊτή είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή (…) και η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα καταδεικνύει ότι αυξάνεται η σοβαρότητα και το εύρος της επισιτιστικής ανασφάλειας στη χώρα», υπογράμμισε ο Μπάουερ.

Σύμφωνα με την έκθεση, 4,7 εκατ. άνθρωποι στην Αϊτή είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, εκ των οποίων «1,8 εκατ. με επείγουσα επισιτιστική ανασφάλεια», διευκρίνισε ο αξιωματούχος του WFP.

Οι αριθμοί αυτοί έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους έξι μήνες.

«Παρατηρήσαμε αύξηση κατά 200.000 στον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας και αύξηση κατά μισό εκατομμύριο των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση επείγουσας επισιτιστικής ανασφάλειας», δηλαδή ένα στάδιο πριν την κήρυξη λιμού, τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άνδρες της ασφάλειας του Ζελένσκι σχεδίαζαν να τον δολοφονήσουν στο γραφείο του το 2024 – Τι αποκάλυψε ο επικεφαλής της SBU
«Το σχέδιο ήταν να εξοντωθεί ο Πρόεδρος Ζελένσκι στο αεροδρόμιο Ρζεσζόφ. Εξετάστηκαν αρκετές επιλογές, συμπεριλαμβανομένου ενός FPV drone και ενός ελεύθερου σκοπευτή», αποκάλυψε ο Βασίλ Μαλιούκ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Πάνω από 140 καταγγελίες για επιθέσεις με σύριγγες σε φεστιβάλ μουσικής στη Γαλλία, ανάμεσά τους ανήλικοι - 12 συλλήψεις υπόπτων με «στόχο 50 θύματα»
Στο Παρίσι, ξεκίνησαν έρευνες μετά την αναφορά τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα 15χρονο κορίτσι και ένας 18χρονος, ότι «καρφώθηκαν» από σύριγγες σε διαφορετικά περιστατικά
Θέα της Βασιλικής του Παρισιού 2024 που είναι προσαρτημένη σε ένα αερόστατο με 100% ηλεκτρική και μη ολυμπιακή φλόγα, δημιουργημένη από τον Γάλλο σχεδιαστή Mathieu Lehanneur, η οποία αιωρείται στον ουρανό του Παρισιού κατά την ετήσια πανεθνική γιορτή της μουσικής