Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Αλεξέι Ναβάλνι: Τον κράτησαν 2,5 ώρες στο ψύχος και τον σκότωσαν με γροθιά στην καρδιά, σήμα κατατεθέν της KGB λέει ακτιβιστής

Αλεξέι Ναβάλνι: Τον κράτησαν 2,5 ώρες στο ψύχος και τον σκότωσαν με γροθιά στην καρδιά, σήμα κατατεθέν της KGB λέει ακτιβιστής
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι πιθανό να σκοτώθηκε με μια γροθιά στην καρδιά, μια τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες των ειδικών δυνάμεων της KGB, ισχυρίστηκε πηγή μέσα από την φυλακή που κρατούνταν ο επικριτής του Πούτιν.

Οι μώλωπες που βρέθηκαν στο σώμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, παραπέμπουν στη τεχνική της «μίας γροθιάς», σύμφωνα με τον Ρώσο εξόριστο και ιδρυτή της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net, Βλαντιμίρ Οσέτσκιν.

Πιστεύει ακόμα πως οι ρωσικές αρχές κράτησαν τον Ναβάλνι στο πολικό ψύχος για αρκετές ώρες πριν τον εκτελέσουν με μια γροθιά, δήλωσε στους Times.

Ο Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, είναι ιδρυτής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulag.net, η οποία ενημερώνεται από ένα ευρύ δίκτυο Ρώσων κρατουμένων και εργαζομένων στις διαβόητες φυλακές της Ρωσίας.

Για τον τελευταίο ισχυρισμό του επικαλέστηκε μια πηγή που εργαζόταν στην αποικία κράτησης του Αρκτικού Κύκλου όπου πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι την Παρασκευή 16.02.2024.

Ακόμα ισχυρίζεται ότι ο Ναβάλνι, πριν πεθάνει, είχε αναγκαστεί να περάσει περισσότερες από 2,5 ώρες σε εξωτερικό χώρο σε έναν υπαίθριο χώρο απομόνωσης όπου οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να έχουν πέσει στους – 27 βαθμούς Κελσίου, είπε ο Οσέτσκιν.

Οι κρατούμενοι κρατούνταν συνήθως σε εξωτερικούς χώρους για όχι περισσότερο από μία ώρα. 

«Νομίζω ότι πρώτα κατέστρεψαν το σώμα του κρατώντας τον έξω στο κρύο επί πολλή ώρα, μειώνοντας στο ελάχιστο την κυκλοφορία του αίματος. Και τότε γίνεται πολύ εύκολο να σκοτώσεις κάποιον, μέσα σε δευτερόλεπτα, αν ο δράστης έχει κάποια εμπειρία», λέει ο Οσέτσκιν στη βρετανική εφημερίδα.

Προσθέτει ότι η θανατηφόρα γροθιά στην καρδιά ήταν το σήμα κατατεθέν παλαιών πρακτόρων της KGB.

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι Γιούλια Ναβάλναγια κατηγόρησε τον Πούτιν για τη δολοφονία του συζύγου της, ισχυριζόμενη ότι δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ και ότι οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να καλύψουν τη δολοφονία αρνούμενοι παραδώσουν τη σορό του.

Η σύζυγος του Ναβάλνι παραβρέθηκε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα (19.02.2024) στις Βρυξέλλες, όπου διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του συζύγου της ενάντια στον Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε για τον θάνατο του συζύγου της.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, το οποίο από την αρχή έχει αρνηθεί την ευθύνη για το θάνατο του πολιτικού αντιπάλου, χαρακτήρισε «αβάσιμες» και «αγενείς» τις κατηγορίες της χήρας Γιούλια Ναβάλναγια ότι ο Ρώσος πρόεδρος δολοφόνησε τον σύζυγό της, με τον εκπρόσωπο της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ να υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εναντίον του Ρώσου ηγέτη δεν βασίζονται σε τίποτα.

Το δικαστήριο της πόλης Salekhard, της πόλης στην οποία υποτίθεται ότι μεταφέρθηκε η σορός του Ναβάλνι μετά τον θάνατό του, δήλωσε ότι στις 4 Μαρτίου θα εξετάσει το αίτημα της μητέρας του να πάρει τη σορό του γιου της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε μέσα στη φυλακή στα 47 χρόνια του, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές φυλακές, στις 16.02.2024. 

«Στις 16 Φεβρουαρίου 2024 στο σωφρονιστικό κατάστημα Νο2 ο καταδικασμένος Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από σύντομο περπάτημα και αμέσως έχασε τις αισθήσεις του» αναφέρει η ανακοίνωση για το θάνατό του. 

«Οι διασώστες του σωφρονιστικούς καταστήματος έφτασαν αμέσως επί τόπου και επιχειρήθηκε ανάνηψη αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι διασώστες επιβεβαίωσαν επί τόπου το θάνατο του καταδίκου».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη το 2021 ενώ ανάρρωνε μετά από απόπειρα δολοφονίας του με δηλητήριο από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο ξαφνικός θάνατός του προκάλεσε οργή και ακολούθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στις ΗΠΑ. 

Πληροφορίες από Dailymail, Times

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις