Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Αμερικανικές εκλογές 2016: Τα πρώτα αποτελέσματα – Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ

Αμερικανικές εκλογές 2016: Τα πρώτα αποτελέσματα – Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ

Εκλογές ΗΠΑ 2016… Η Αμερική στην τελική ευθεία! Οι αμερικανικές εκλογές 2016 είναι μία μονομαχία δίχως προηγούμενο, μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ. Πως θα δείτε live τα αποτελέσματα των αμερικάνικων εκλογών.

Οι κάλπες άνοιξαν με τους «ψηφοφόρους του μεσονυκτίου», όπως αποκαλούνται οι κάτοικοι της μικρής πόλης Dixville Notch της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ, που παραδοσιακά εγκαινιάζουν την εκλογική διαδικασία. Τέσσερις ψήφισαν Χίλαρι Κλίντον, δύο Ντόναλντ Τραμπ και οι υπόλοιποι δύο…ανεξάρτητους. Το newsit.gr παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, και σας μεταφέρει όλες τις ειδήσεις από την εκλογική διαδικασία.

Αποτελέσματα αμερικάνικων εκλογών: Στο Οχάιο, οι κάλπες κλείνουν στις 12:30 GMT, άρα στις 14:30 ώρα Ελλάδος και θα ακολουθήσει το Μιζούρι, το Νέο Μεξικό και η Νεβάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 4 ώρα Αμερικής, άρα από τις 06:00 ώρα Ελλάδος και μετά θα γνωρίζουμε τον νικητή. Από τις 50 Πολιτείες και την Ουάσιγκτον, οι εκλογολόγοι αναμένουν το πρώτο αποτέλεσμα -βαρόμετρο από την Βιρτζίνια.

Εάν διαφανεί εκεί προβάδισμα του Τραμπ, προβλέπεται «παράταση αγωνίας για το επιτελείο Κλίντον», μέχρι να δοθούν αποτελέσματα από τη Βόρεια Καρολίνα (02.30), από τη Φλόριντα (03.00) και από τη Νέα Υόρκη στις 04.00 ώρα Ελλάδας, όταν κλείνουν οι κάλπες σε δέκα πολιτείες, από το μεσοδυτικό Μίσιγκαν ως το Νέο Μεξικό. Επίσημα, ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 6 Ιανουαρίου του 2017. Ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπει στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου οπότε και θα δώσει τον όρκο (OathOfOffice) όπως ορίζει το Αμερικανικό Σύνταγμα.

Τα ξένα ΜΜΕ για τις εκλογές στις ΗΠΑ 2016: Δείτε εδώ πως καλύπτουν οι New York Times τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Δείτε εδώ τι γράφει η Washington Post για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Δείτε το LIVE του Guardian για τις αμερικάνικες εκλογές 2016. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα εκλογών στις ΗΠΑ όπως θα το καλύπτει το Foxnews. Οι αμερικάνικες εκλογές LIVE στο BBC.

Σήμερα, 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί εκτός από Πρόεδρο θα ψηφίσουν και για τους 435 βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων και για το 1/3 των 100 Γερουσιαστών, δηλαδή για 34. Ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων που υπάρχουν, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες, συν έναν.

Στη Νεμπράσκα και στο Μέϊν, οι μεγάλοι εκλέκτορες κατανέμονται σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα. Τα εθνικά exitpoll αφορούν τις ψήφους για Πρόεδρο/Κογκρέσο. Τα μεγέθη αυτά των δειγμάτων για τα αποτελέσματα αυτά συνήθως κυμαίνονται από 8.000 έως 20.000 ψηφοφόρους. Τα μεγαλύτερα δείγματα αφορούν στις εκλογές του 1986 και 1988 για λογαριασμό του ABCNews με 50.000 συνεντεύξεις.

Αμερικάνικες εκλογές 2016: LIVE τα αποτελέσματα

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Οι πολιτείες swing

Πρόκειται για πολιτείες στις οποίες δεν υπάρχει μεμονωμένος υποψήφιος ή κόμμα όπου να υπάρχει εξασφαλισμένη συντριπτική υποστήριξη και ταλαντεύονται μεταξύ των υποψηφίων ανάλογα με τις εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι η προεδρία έχει κερδηθεί εξαιτίας της Φλόριντα και του Οχάιο, καθώς πρόκειται για τις πιο αμφιταλαντευόμενες πολιτείες. Οι υπόλοιπες swing πολιτείες είναι η Βόρεια Καρολίνα, η Αριζόνα, η Τζόρτζια, το Μιζούρι, το Κολοράντο, η Νεβάδα, η Βιρτζίνια, το Ν.Χάμσάιρ, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, το Γουίνσκόνσιν, η Φλόριντα και η Πενσυλβάνια.

Αμερικανικές εκλογές: Αυτό είναι το πολυδαίδαλο πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ

Αμερικανικές εκλογές 2016: Ο Τραμπ… τσεκάρει τι ψηφίζει η Μελάνια! [pics]

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Μπαρ στο Παρίσι… ξέρει τον νικητή! [vid]

Αμερικανικές εκλογές: Ο διαδραστικός χάρτης της Google

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Η φωτογραφία του ζεύγους Κλίντον που προβληματίζει!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε