Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αμερικανικές εκλογές: Με εξάρσεις το debate – Τραμπ: Πήρες λεφτά από τον Πούτιν – Μπάιντεν: Είσαι ψεύτης

Αμερικανικές εκλογές: Με εξάρσεις το debate – Τραμπ: Πήρες λεφτά από τον Πούτιν – Μπάιντεν: Είσαι ψεύτης

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν προσπάθησαν να είναι πολιτισμένοι στο τελευταίο debate των αμερικανικών εκλογών. Τα μικρόφωνα που έκλειναν δεν σταμάτησαν τον Αμερικανό πρόεδρο. Με μάσκα μπήκε στην αίθουσα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, η τελευταία πράξη πριν από τη μεγάλη αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου. Το δεύτερο και τελευταίο debate πριν από τις αμερικανικές εκλογές γίνεται στο Νάσβιλ του Τένεσι και το newsit.gr είναι εδώ για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα γίνουν. 

Με τα μικρόφωνα να κλείνουν (όχι πάντα γιατί ο Τραμπ διέκοπτε τον Μπάιντεν μέχρι που του είπε “άσε με να τελειώσω”) Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν προσπάθησαν το δεύτερο και τελευταίο debate (σ.σ. το προηγούμενο δεν έγινε ποτέ γιατί αρρώστησε ο Αμερικανός πρόεδρος με κορονοϊό), να κάνουν μια κουβέντα ενηλίκων, πολιτισμένη και χωρίς ύβρεις. Δεν τα κατάφεραν πάντα έβαια… Συντονίστρια ήταν η Κρίστεν Γουέλκερ από το NBC.

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν μπήκαν στην αίθουσα από διαφορετική πλευρά ο καθένας, χαιρέτισαν ο ένας τον άλλο με ένα νεύρα και πήραν τις θέσεις τους. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μπήκε στην αίθουσα φορώντας μάσκα, σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο που πριν από μερικές εβδομάδες είχε νοσηλευτεί με κορονοϊό. Αλλά είπαμε, τώρα έχει ανοσία…

Αυτό το debate ήταν διαφορετικό από το προηγούμενο, μακράν λιγότερο χαοτικό, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αυτοαποθεώνεται ξανά για τη Wall Street που μόνο με εκείνον θα ευδοκιμήσει και γιατί ούτε ο Αβραάμ Λίνκολν δεν είχε κάνει τόσα για τους μαύρους όσα εκείνος, που είναι ο “λιγότερο ρατσιστής απ’ όλους”! Για άλλη μια φορά επιτέθηκε με ειρωνείες στον αντίπαλό του, ο οποίος τον χαρακτήρισε “ψεύτη” και “απατεώνα”…

Εν αρχή ην ο κορονοϊός 

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στον κορονοϊό, με τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει ξανά πόσο καλά έκανε τα πάντα, πως έχει ανοσία (!) και πως σύντομα θα υπάρξει εμβόλιο και τον Τζο Μπάιντεν να τον κατηγορεί πως ευθύνεται για τους χιλιάδες θανάτους και να κρατά στα χέρια του μια μάσκα και να ζητά από τους Αμερικανούς να τη φορούν για να σωθούν ζωές. 

Η πρώτη θεματική ενότητα που αφορούσε στον κορονοϊό κράτησε αρκετή ώρα, με την Γουέλκερ να κάνει τις ερωτήσεις και τους Τραμπ – Μπάιντεν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους αλλά σε καμία περίπτωση να μη βλέπουμε το χάος που επικράτησε στην πρώτη τους τηλεμαχία.


Η συντονίστρια Κρίστεν Γουέλκερ

Η πρώτη απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παρότι πέρασε την Covid-19, παρότι ο ίδιος και η οικογένειά του, δεν έχει αλλάξει γνώμη για τον κορονοϊό και τη διαχείριση της κρίσης. Δεν έκανε καμία αυτοκριτική για τα λάθη που έκανε (περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ), δήλωσε αισιόδοξος ότι ο εμβόλιο είναι θέμα εβδομάδων και πως ο ίδιος μάλλον έχει αποκτήσει ανοσία στον ιό, αν και δεν ξέρει για πόσο! 

“Θα φύγει, είμαστε στη στροφή. Φεύγει” είπε ο Ντόναλντ Τραμπ και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κλείσει τα σύνορα, λέγοντας πως ο Τζο Μπάιντεν και η Νάνσι Πελόζι τον είχαν κατηγορήσει για την απόφασή του ως ρατσιστή. 

Κατά τον Τζο Μπάιντεν, από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ χειρίστηκε το θέμα του κορονοϊού είναι ο μεγαλύτερος λόγος για να καταψηφιστεί στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. “Κάποιος που είναι υπεύθυνος για τόσους νεκρούς δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ”, τόνισε. 

“Αυτός είναι ο ίδιος κύριος που σας έλεγε πως (η πανδημία) θα είχε τελειώσει το Πάσχα. Ο ίδιος που σας έλεγε μην ανησυχείτε, θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι. Και οδεύουμε σε έναν μαύρο χειμώνα, κι ακόμα δεν έχει σαφές σχέδιο”. Εκτίμησε πως η κατάσταση με τον κορονοϊό θα γίνει χειρότερη. Όσον αφορά στο εμβόλιο, είπε ότι δεν υπάρχει σχέδιο πως θα είναι διαθέσιμο για όλους τους Αμερικανούς πριν από τα μέσα του 2021. 

“Λέει (ο Τραμπ) ότι μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό. Ο κόσμος μαθαίνει να πεθαίνει με αυτό”, είπε ο Τζο Μπάιντεν, απαντώντας στη δήλωση Τραμπ πως δεν είπε ότι η πανδημία θα τελειώσει γρήγορα αλλά πως οι Αμερικανοί μαθαίνουν να ζουν με αυτό γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. 

Και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι ως πρόεδρος δεν θα μπορούσε να κλειστεί στον Λευκό Οίκο ούτε να μείνει σε ένα… υπόγειο, όπως ο Τζο Μπάιντεν, όπως είπε. 

Ο Τραμπ απέρριψε την πρόβλεψη για “μαύρο χειμώνα”, λέγοντας πως “δεν νομίζω διόλου πώς θα έχουμε μαύρο χειμώνα ανοίγουμε τη χώρα μας” και κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι μιλάει έτσι γιατί έχει την πολυτέλεια να αποφεύγει να βγαίνει έξω εν μέσω της πανδημίας, ενώ αντίθετα οι Αμερικανοί πρέπει να δουλέψουν. “Δεν μπορούμε να κλειδωθούμε σε ένα υπόγειο, όπως κάνει ο Τζο” ήταν η φράση του.

Σε άλλο σημείο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως “αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη” για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα του κορονοϊού αλλά “δεν είναι δικό μου φταίξιμο που ήρθε εδώ, ούτε του Τζο είναι, η Κίνα φταίει”. 

Τραμπ σε Μπάιντεν: Εσύ πήρες λεφτά από τον Πούτιν

Τα πνεύματα… άναψαν όταν το debate έφτασε στην εθνική ασφάλεια, με τον Τζο Μπάιντεν να κάνει αναφορά στις πληροφορίες πως Ιράν και Ρωσία θέλουν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές. Ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε την ευκαιρία που έτσι κι αλλιώς περίμενε και τον κατηγόρησε για τον γιο του, Τζο, για τη δουλειά του στην Ουκρανία και κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι εκείνος πήρε 3,5 εκατ. από τη Ρωσία. 

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι ο γιος του Χάντερ δεν έκανε τίποτα παράνομο στην επιχειρηματική δραστηριότητά του στην Ουκρανία ή στην Κίνα. “Ποτέ στη ζωή μου δεν πήρα ούτε ένα σεντ από το εξωτερικό”, είπε ο Δημοκρατικός υποψήφιος, λέγοντας πως οι κατηγορίες του Τραμπ “δεν έχουν καμία βάση” και ο γιος του δεν έβγαλε λεφτά στην Κίνα. Χαρακτήρισε δε τον αντίπαλό του “ψεύτη” και “απατεώνα”.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διεμήνυσε ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν θα κληθούν να δώσουν λογαριασμό για τις προσπάθειές τους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. «Οποιαδήποτε χώρα ανακατεύεται στις εκλογές μας θα πληρώσει το τίμημα εάν εκλεγώ, διότι πλήττει την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε ο Μπάιντεν, ο οποίος αναφέρθηκε ονομαστικά στη Ρωσία, στην Κίνα και στο Ιράν.

Επιτέθηκε στον Τραμπ, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει υπερβολικά ήπια την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. «Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο πρόεδρος είναι απρόθυμος να τα βάλει με τον Πούτιν», είπε.

47 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει ήδη, επιστολικά ή εκ των προτέρων, σύμφωνα με το US Elections Project,

Ο Τραμπ απέρριψε τις κατηγορίες του Μπάιντεν, αντέτεινε ότι η κυβέρνησή του (σ.σ. του Ομπάμα στην οποία ήταν αντιπρόεδρος) πούλησε όπλα στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ότι οι χώρες-μέλη του NATO δαπανούν πλέον πολύ υψηλότερα ποσά για την άμυνά τους απ’ ό,τι όταν αναλάμβανε την εξουσία, ενώ υπενθύμισε ότι η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε στη Ρωσία επί των ημερών Ομπάμα. 


Η Μελάνια Τραμπ στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση αφού νόσησε από κορονοϊό

Ντόναλντ Τραμπ vs Τζο Μπάιντεν 

Με τον Τραμπ να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να “χτυπήσει” τον Τζο Μπάιντεν για τον γιό του, Χάντερ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα. Κοιτώντας απευθείας στην κάμερα, είπε πως υπάρχει λόγος που ο αντίπαλός του αναφέρεται συνεχώς στην οικογένειά του: γιατί δεν θέλει να μιλήσει για θέματα ουσίας. 

“Δεν έχει να κάνει με την οικογένειά του και την οικογένειά μου. Έχει να κάνει με την οικογένειά σας και η οικογένειά σας πληγώνεται”, είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι οι οικογένειες της μεσαίας τάξης, όπως αυτή στην οποία μεγάλωσε εκείνος, έχουν προβλήματα, πως θα πληρώσουν το ενοίκιο, την υποθήκη, πως θα στείλουν τα παιδιά τους στο κολέγιο. “Πρέπει να μιλάμε για τις οικογένειές σας αλλά αυτό είναι το τελευταίο που θέλει να συζητήσει”, είπε ο Μπάιντεν. 

“Κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για την μαύρη κοινότητα από τον Ντόναλντ Τραμπ. Κι αν κοιτάξετε, με εξαίρεση τον Αβραάμ Λίνκολν, κανείς δεν έχει κάνει ό,τι εγώ” – Ντόναλντ Τραμπ, 23 Οκτωβρίου 2020

Η τακτική αυτή ενόχλησε ξεκάθαρα τον Τραμπ που για πρώτη φορά (ακολούθησαν κι άλλες) έχασε την ψυχραιμία του. “Κλασικός πολιτικός” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Μπάιντεν, λέγοντας πως αυτό κάνει ένας πολιτικός καριέρας πάντα “για να φύγουμε από το θέμα της Κίνας, ας συζητήσουμε για όταν καθόμαστε γύρω από το τραπέζι. Έλα Τζο, μπορείς και καλύτερα”. “Εγώ δεν είμαι ένας τυπικός πολιτικός. Γι’ αυτό εκλέχθηκα”, είπε ο Τραμπ, λέγοντας πως αν ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν δεν τα είχαν κάνει… ρόιδο, δεν θα είναι βάλει ποτέ υποψηφιότητα! 

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε “πολύ καλή” τη σχέση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, με τον Μπάιντεν να τον κατηγορεί πως έδωσε νομιμοποίηση σε έναν δικτάτορα, έναν άνθρωπο που είναι παγκόσμιος “παρίας” σε ό,τι έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και τις πυρηνικές του φιλοδοξίες. 

“Μιλάει για τον καλό του φίλο, που είναι ένας φονιάς. Πως έχουν καλύτερους πυραύλους, ικανούς να πλήξουν αμερικανική επικράτεια πιο εύκολα από ποτέ άλλοτε”, είπε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος είπε πως αν εκλεγεί, θα δεχτεί να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν με τον όρο πως θα συμφωνήσει να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα. 

Ο Τραμπ αποθέωσε τη συντονίστρια Κρίστεν Γουέλκερ, την οποία πριν το debate είχε… κράξει και χαρακτηρίσει προκατειλημμένη εναντίον του!

“Η Κορεατική χερσόνησος πρέπει να είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη” είπε. 

“Το να έχεις καλή σχέση με ηγέτες άλλων χωρών είναι καλό πράγμα” είπε ο Ντόναλντ Τραμπ και τον Μπάιντεν να του απαντά όλο… ειρωνεία: “Αυτό είναι σαν να λες πως είχαμε καλή σχέση με τον Χίτλερ πριν εισβάλει στην Ευρώπη. Έλα τώρα”. 

Τραμπ: Εξαιτίας σας έβαλα υποψηφιότητα 

Για ακόμη ένα debate, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι εκείνος έχει κάνει πολλά περισσότερα για τη μαύρη κοινότητα από οποιονδήποτε άλλο, εκτός του Αβραάμ Λίνκολν. Και “βάφτισε” τον εαυτό του “τον λιγότερο ρατσιστή” απ’ όλους. 

Κατά τον Μπάιντεν, πάλι, ο Τραμπ είναι από τους πιο ρατσιστές προέδρους στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος κατηγόρησε τον νυν πρόεδρο πως “ρίχνει λάδι σε κάθε ρατσιστική φωτιά”. Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε, υποδεικνύοντας πως ο Μπάιντεν έχει ψηφίσει στη μακρά πολιτική του καριέρα νόμους που οδήγησαν στο να αυξηθούν εκθετικά οι φυλακίσεις μαύρων Αμερικανών.

Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι έκανε «λάθος» τασσόμενος υπέρ αυτών των νόμων στο παρελθόν και δεσμεύθηκε ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μη φυλακίζονται άνθρωποι για μη βίαια ποινικά αδικήματα που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών αλλά να δίνεται έμφαση στην αναμόρφωση και την κοινωνική επανένταξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έριξε… φαρμάκι στον αντίπαλό του και τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας τους πως έκαναν πολύ κακή δουλειά στα οκτώ χρόνια της θητείας τους. 

“Τζο, κατεβαίνω (στις εκλογές) εξαιτίας σας. Βάζω υποψηφιότητα εξαιτίας του Μπαράκ Ομπάμα, γιατί κάνατε κακή δουλειά. Αν θεωρούσα ότι κάνατε καλή δουλειά, δεν θα έβαζα υποψηφότητά”, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, που σε κάθε ευκαιρία διέκοπτε τον αντιπαλό του (λιγότερο απ’ ό,τι έκανε ο Μπάιντεν). 

Στα αξιοπερίεργα του debate και το γεγονός πως για πρώτη φορά ο Τζο Μπάιντεν πήρε αποστάσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα, όταν μίλησε για το μεταναστευτικό. Άλλο ένα σημείο όπου οι δυο άνδρες συγκρούστηκαν. Ο Τζο Μπάιντε κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ πως άσκησε και συνεχίζει να ασκεί «εγκληματική» πολιτική έναντι των παιδιών που μπαίνουν παράτυπα στις ΗΠΑ και χωρίζονται από τις οικογένειές τους. 

Αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα ότι οι γονείς περίπου 545 παιδιών οικογενειών μεταναστών που χωρίστηκαν στα σύνορα αφού τα πέρασαν παράτυπα είναι αδύνατο να βρεθούν.

«Τα παιδιά αυτά έμειναν μόνα», «δεν έχουν πουθενά να πάνε», «είναι εγκληματικό», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος και εξήγγειλε ότι εάν εκλεγεί, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ να έχουν σαφή οδικό χάρτη μπροστά τους για την απόκτηση άδειας παραμονής ή της αμερικανικής υπηκοότητας μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του. Δεσμεύθηκε ταυτόχρονα ότι θα λάβει μέτρα «αμέσως» για την προστασία των παιδιών που μπήκαν παράτυπα στη χώρα, που συχνά αποκαλούνται Dreamers, «ονειροπόλοι».

Ο Τραμπ ανταπέδωσε τα πυρά του Μπάιντεν, λέγοντας ότι εκείνος «έφτιαχνε κλουβιά» για να εγκλείονται οι παράτυποι μετανάστες τα οκτώ χρόνια που ήταν ο αντιπρόεδρος του Μπράκ Ομπάμα!

Δείτε όλο το debate

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις