Αμερικανικές κυρώσεις στην Άγκυρα για τους S-400 “βλέπουν” Ρώσοι και Τούρκοι αναλυτές!

Με αφορμή την αγορά των S-400, Ρώσοι και Τούρκοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν είναι πολύ πιθανόν, οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στην Άγκυρα, αλλά δεν θεωρούν ότι η συμπεριφορά της θα επιφέρει και την αποβολή της από τους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος αναλυτής Ιλισάτ Σαγιέτοφ, επιστημονικός συνεργάτης του ρωσικού Κέντρου Μελετών της Μέσης & Εγγύς Ανατολής, σε δηλώσεις του στην ρωσική εφημερίδα “Izvestia”, αμφιβάλλει αν θα υπάρξουν κάποιες σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία εξαιτίας των S-400.

“Πρόκειται απλώς για μια ακόμη φάση ρητορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, η οποία δεν μετεξελίσσεται σε κάποιες σοβαρές ενέργειες όπως θα ήταν η επιβολή οικονομικών κυρώσεων ευρείας κλίμακας” λέει ο Σαγιέτοφ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πιθανή όξυνση των σχέσεων με την Δύση θα έχει σοβαρές συνέπειες και για τις αμυντικές ικανότητες της Τουρκίας και για την οικονομία της.

Ο Τούρκος πολιτειολόγος Ισμαήλ Τογκρούλ εκτιμά ότι οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα εξαιτίας των S-400 συνιστούν μια τυπική αφορμή. Στην πραγματικότητα η Ουάσιγκτον θα ήθελε να αποκλείσει την οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ακόμα και στο πλαίσιο τη ειρηνευτικής διαδικασίας τη Αστάνα.

“Το ότι μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν αποτελεί έκπληξη” καθώς “οι Αμερικανοί υπαγορεύουν στους πάντες όρους, και στο Ιράν και στην Ρωσία και στην Γερμανία, μάλιστα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Γερμανία υποδεικνύει ευθέως στο Βερολίνο με ποιους πρέπει να συνεργάζεται και ποιανού το φυσικό αέριο πρέπει να αγοράζει”.

Πούτιν και Ερντογάν στη Μόσχα για τους S-400

Ο ίδιος, επισημαίνοντάς ότι Πούτιν και Ερντογάν, οι οποίοι συναντώνται στη ρωσική πρωτεύουσα θα επικεντρωθούν στο συριακό ζήτημα, τονίζει, ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για την εγκαθίδρυση σταθερής ειρήνης και τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Τα ζητήματα της συνεργασίας των δύο χωρών απασχόλησαν και τη συζήτηση των εμπειρογνωμόνων της Λέσχης Valdai πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Μόσχα.

Τούρκοι εμπειρογνώμονες του τουρκικού ερευνητικού κέντρου SETA κατέληξαν στην άποψη ότι τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο χωρών είναι περισσότερα από τις μεταξύ τους διαφωνίες.

Ο συντονιστής του SETA, καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ενέ Μπαϊρακλί δήλωσε στην “Izvestia”, ότι οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων, θα ενισχύσουν την θέση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στο εκλογικό σώμα, ενώ η αγορά των συστημάτων S-400 θα του επιτρέψει να πει στην Ουάσιγκτον ότι οι εποχές, που τα μέλη του ΝΑΤΟ ήταν πιόνια στα χέρια του Λευκού Οίκου, έχουν περάσει.

Η επιμονή της Τουρκίας να προμηθευτεί το προηγμένο ρωσικό σύστημα αεράμυνας, τους S-400, είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αναστείλουν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην χώρα.

Δείτε σε βίντεο τη συνέντευξη Τύπου Πούτιν – Ερντογάν στη Μόσχα:

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία και η Τουρκία ενισχύουν περαιτέρω τους δεσμούς τους. Εκτός από τη συμφωνία για τους S-400, προετοιμάζονται τώρα για την εκκίνηση του υποβρύχιου αγωγού τουρκικού ρεύματος.

Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την Τουρκία σε σημαντικό κόμβο για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη. Η ανάπτυξη υπονομεύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να απομακρύνουν τη Μόσχα από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και να αντικαταστήσουν τα καύσιμα με το δικό της υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Εκτός αυτού, η συνάντηση αναμένεται να αγγίξει ευρύτερα διεθνή ζητήματα καθώς και διμερείς δεσμούς στον πολιτισμό και τον τουρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Μειώνονται κρούσματα και θάνατοι αλλά ακόμη δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων

Κορονοϊός: Μειώνονται κρούσματα και θάνατοι αλλά ακόμη δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων

Τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό μειώθηκαν κατά 30% στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Την ίδια ώρα ... Διαβάστε περισσότερα
Εμβόλιο Moderna: Τροποποίηση κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής εστάλη για κλινική δοκιμή

Εμβόλιο Moderna: Τροποποίηση κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής εστάλη για κλινική δοκιμή

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε σήμερα ότι μια τροποποιημένη έκδοση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, που παρασκευάστηκε ειδικά για την καταπολέμηση της νοτιοαφρικανικής ... Διαβάστε περισσότερα
Sputnik-V και στην Ονδούρα – Εγκρίθηκε το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Sputnik-V και στην Ονδούρα – Εγκρίθηκε το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η υγειονομική ρυθμιστική αρχή της Δημοκρατίας της Ονδούρας ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων( RDIF). «Το ... Διαβάστε περισσότερα
Ο Γενς Σπαν και η σύνδεση εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ κορονοϊού με ιδιωτικές ελευθερίες

Ο Γενς Σπαν και η σύνδεση εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ κορονοϊού με ιδιωτικές ελευθερίες

«Μπορεί κανείς να προβλέψει» ενδεχόμενη σύνδεση του πρόσφατου αρνητικού τεστ κορονοϊού και του εμβολιασμού με την αποκατάσταση ελευθεριών που έχουν περιοριστεί λόγω της πανδημίας, δήλωσε ... Διαβάστε περισσότερα
Ελβετία: «Προσεκτικό και σταδιακό» άνοιγμα από την 1η Μαρτίου

Ελβετία: «Προσεκτικό και σταδιακό» άνοιγμα από την 1η Μαρτίου

Η κυβέρνηση στην Ελβετία έδωσε το πράσινο φως για το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων, όπως των καταστημάτων, των μουσείων και των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, επιλέγοντας ένα ... Διαβάστε περισσότερα