Κόσμος

Άμστερνταμ: Έφοδος δυνάμεων ασφαλείας σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων – «Ερευνούμε περιστατικά αστυνομικής βίας»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αστυνομία του Άμστερνταμ ανακοίνωσε σήμερα (14.11.2024) ότι διενεργείται έρευνα που αφορούν περιστατικά και αναφορές για αστυνομική βία σε διαδηλωτές κατά την διάρκεια χθεσινής (13.11.2024) απαγορευμένης συγκέντρωσης υπέρ των Παλαιστινίων.

Οι αστυνομικές αρχές του Άμστερνταμ δήλωσαν με ανάρτηση στο «Χ» ότι έχει λάβει υπόψη τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου φαίνονται αστυνομικοί να χτυπούν διαδηλωτές που είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την προσαγωγή τους στο σημείο της διαμαρτυρίας.

Συνολικά 281 διαδηλωτές προσήχθησαν από την αστυνομία κατά τη διαδήλωση στο κέντρο του Άμστερνταμ την Τετάρτη (13.11.2024) αφού αψήφησαν μια απαγόρευση που έχει επιβληθεί έπειτα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Άγιαξ και την ισραηλινή ομάδα Μακάμπι Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα.

Οι προσαχθέντες διαδηλωτές οδηγήθηκαν σε λεωφορεία που τους μετέφεραν σε μια τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, μεταξύ των οποίων στο X, δείχνει αστυνομικούς με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων να χτυπούν ανθρώπους με γκλομπ, ενώ φαίνεται να απομακρύνονται μετά την απελευθέρωσή τους στην περιοχή του λιμανιού δυτικά του Άμστερνταμ. Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα των εικόνων.

Τι δήλωσε η αστυνομία

«Εικόνες που δείχνουν την αστυνομία να ενεργεί με βία είναι πάντοτε δυσάρεστο να βλέπουμε και θα αξιολογηθούν και θα κριθούν. Επίσης σε αυτήν την υπόθεση», ανέφερε η αστυνομία του Άμστερνταμ σε ανάρτηση στο X.

Η αστυνομία, η οποία έχει λάβει διευρυμένες εξουσίες για ελέγχους στον δρόμο στην ολλανδική πρωτεύουσα, έχει προσαγάγει ή απομακρύνει εκατοντάδες διαδηλωτές μετά τις συγκρούσεις της προηγούμενης εβδομάδας, με βάση έκτακτα μέτρα που ισχύουν τουλάχιστον μέχρι και σήμερα.

Οι αρχές στη Γαλλία ενέτειναν επίσης τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του σημερινού ποδοσφαιρικού αγώνα Γαλλία-Ισραήλ μετά τη βία της περασμένης εβδομάδας στην Ολλανδία.

Τα βίαια επεισόδια με οπαδούς της Μακάμπι

Η αστυνομία του Άμστερνταμ έχει πει πως οπαδοί της Μακάμπι επιτέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα ταξί και έκαψαν μια παλαιστινιακή σημαία ενώ αντιισραηλινές συμμορίες τους καταδίωξαν με σκούτερ και τους χτύπησαν έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα σε οδηγούς ταξί. Πέντε τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία για σύντομη νοσηλεία και πήραν εξιτήρια. Η αστυνομία συνόδευσε εκατοντάδες οπαδούς της Μακάμπι στα ξενοδοχεία τους.

Ισραηλινοί και Ολλανδοί πολιτικοί έχουν καταγγείλει τις επιθέσεις ως αντισημιτικές και έχουν θυμίσει τις διώξεις των Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποστηρικτές των Παλαιστινίων αντέτειναν πως απαντούσαν σε επίθεση υποστηρικτών της Μακάμπι και σε προκλητικά αντιαραβικά συνθήματα.

Τέσσερις από τους 62 υπόπτους που συνελήφθησαν κατά τα βίαια επεισόδια, περιλαμβανομένων δέκα Ισραηλινών, παραμένουν υπό κράτηση. Η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί υπόπτους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομακτικό τροχαίο με αυτοκίνητο που βρέθηκε «στον αέρα» πάνω από το Ποζιτάνο στην Ιταλία - Δείτε εικόνες
Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου για λόγους που διερευνώνται ακόμη και ως εκ θαύματος βρέθηκε ισορροπημένο πάνω από το κενό, αποφεύγοντας οριακά την πτώση
Ποζιτάνο
Ολλανδία: Αποζημίωση σε παιδιά που γεννήθηκαν από αιμομιξία – Η δικαστική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα
Το δικαστήριο έκρινε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι συνέπειες του εγκλήματος δεν περιορίζονται μόνο στη μητέρα, αλλά μπορούν να επηρεάσουν άμεσα και το παιδί που γεννήθηκε
Emotional moment: man sitting holding head in hands, stressed sad young male having mental problems, feeling bad, depressed, disappointed, hopeless. Desperate man in the dark corner needing help.
Ο Τραμπ ετοιμάζει την καρατόμηση Χέγκσεθ αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές - Στο τραπέζι νέοι βομβαρδισμοί στο Ιράν
Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι κινδυνεύουν να χάσουν την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, ο Τραμπ φέρεται να θεωρεί ότι ο πόλεμος στο Ιράν θα μπορούσε να συμβάλει στην εκλογική τους ήττα - Το τηλεφώνημα με Νετανιάχου
Ο Πιτ Χέγκσεθ