Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Αμβλώσεις: Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει το νόμο που ψηφίστηκε στην Φλόριντα

Αμβλώσεις: Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει το νόμο που ψηφίστηκε στην Φλόριντα

Η προεδρία των ΗΠΑ κατήγγειλε χθες Πέμπτη τον «ακραίο και επικίνδυνο» νόμο για την απαγόρευση της άμβλωσης μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μετά την υιοθέτησή του από το πολιτειακό κοινοβούλιο στη Φλόριντα.

«Το πολιτειακό Κογκρέσο της Φλόριντας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ενισχυμένη πλειοψηφία, έστειλε αυτόν τον ακραίο κι επικίνδυνο νόμο στο γραφείο του κυβερνήτηΝτεΣάντις προς υπογραφή», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου για το νόμο για την άμβλωση ο Λευκός Οίκος.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά, αναμένεται να υπογραφεί από τον ανερχόμενο αστέρα των Ρεπουμπλικάνων  –και πιθανό υποψήφιο για την προεδρία–, τον Ρον ΝτεΣάντις, που έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως σκοπεύει να τον επικυρώσει.

Η εφαρμογή του νόμου αυτού θα μετατρέψει τη Φλόριντα σε μια από τις πολιτείες που περιορίζουν περισσότερο την άμβλωση, χωρίς να την απαγορεύουν, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο κυριαρχούν συντηρητικοί δικαστικοί, ακύρωσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο τη συνταγματική προστασία της άμβλωσης στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας, μεταθέτοντας στις πολιτείες την ευθύνη να νομοθετήσουν για το ζήτημα.

Ο νόμος σηματοδοτεί νέα βροντερή νίκη για τους πολέμιους της άμβλωσης στις ΗΠΑ, την ώρα που απειλείται το χάπι της επόμενης ημέρες, μετά τους περιορισμούς στην πρόσβαση σε σκευάσματα του είδους που αποφάσισε εφετείο.

Οι μοναδικές εξαιρέσεις που προβλέπονται στο κείμενο που εγκρίθηκε στη Φλόριντα είναι αυτές του «σοβαρού κινδύνου» για την υγεία της εγκύου, της θανατηφόρας ανωμαλίας του εμβρύου, του βιασμού ή της αιμομιξίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα επιτρέπεται η άμβλωση ως τη 15η εβδομάδα της κύησης.

«Αυτός ο νόμος απαγορεύει την άμβλωση νομικά μεν, αλλά δεν θα σταματήσει την άμβλωση στην πραγματικότητα. Οι αμβλώσεις απλούστατα θα γίνονται ιδιωτικά, χωρίς ιατρική επίβλεψη και με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία και τη σωματική και ψυχική ευημερία των γυναικών», σχολίασε η Δημοκρατική ομοσπονδιακή βουλευτής Λίντσεϊ Κρος, η οποία εκπροσωπεί την πολιτεία.

Οι αρχές στη Φλόριντα απαγόρευσαν τον Απρίλιο του 2022 την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις