Κόσμος

Αν δεν κόψουμε το κρέας θα καταστρέψουμε τον πλανήτη!

Η ανθρωπότητα πρέπει να περικόψει δραστικά την κατανάλωση κρέατος, έως και κατά 90%, για να αποφύγει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, αναφέρουν οι επιστήμονες στην πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επιστημονική μελέτη τους για το πώς οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον.

Επιπλέον, θεωρούν αυτή τη μείωση του κρέατος αναγκαία για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός που θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια το 2050, αλλά και για να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία.
Η εκτροφή ζώων παράγει μεγάλες ποσότητες «αερίων του θερμοκηπίου» (ιδίως μεθανίου), αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις πρασίνου που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή να καλλιεργηθούν, ενώ χρησιμοποιεί και απαράδεκτα υψηλές ποσότητες νερού, εντείνοντας έτσι το φάσμα της λειψυδρίας (υπολογίζεται ότι μισό κιλό μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί σχεδόν 7.000 λίτρα νερό για να παραχθεί και να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή).
Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια παγκόσμια στροφή προς μια πιο φυτική διατροφή, παράλληλα με την αποφασιστική μείωση τουλάχιστον κατά 50% της τροφής που σπαταλιέται και καταλήγει στα σκουπίδια, καθώς και με μια γενικότερη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών με τη βοήθεια της τεχνολογίας (λιγότερη και πιο «έξυπνη» κατανάλωση νερού για άρδευση, ανακύκλωση λιπασμάτων, νέες ποικιλίες υψηλότερων αποδόσεων κ.α.).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκο Σπρίνγκμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, έδωσαν τη μελέτη τους στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά τη βαρυσήμαντη μελέτη των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι οποίοι προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις ότι στενεύουν τα περιθώρια για να επιτευχθεί η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα και αποφασιστικά μέτρα.
Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα-κλειδιά θεωρείται η μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος – πράγμα που ασφαλώς πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται. Η μελέτη προβλέπει όμως ότι έως το 2050, εξαιτίας τόσο της συνεχούς αύξησης των εισοδημάτων ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και του αριθμού των κατοίκων του πλανήτη, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις σημερινές διατροφικές επιλογές μπορεί να αυξηθούν κατά 50% ως 90%.
Όπως είπε ο δρ Σπρίνγκμαν, «αυτό που έχουν κοινό όλες οι υγιεινές διατροφές, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, είναι ότι κυρίως είναι φυτικές». Οι ερευνητές προτείνουν «ευέλικτες» διατροφές, είτε πρόκειται για μεσογειακή διατροφή, είτε για φυτοφαγική ή ψαροφαγική, είτε για ένα συνδυασμό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: 3η θέση στο European Best Sniper Team Competition 2025 η Ζ’ ΜΑΚ – Νέα μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα στη Βαυαρία
Εντυπωσιακή διάκριση για τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, με τη Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών να ανεβαίνει στην 3η θέση του κορυφαίου ευρωπαϊκού διαγωνισμού ελεύθερων σκοπευτών
Ένας ελεύθερος σκοπευτής
Υπό απειλή η εκεχειρία στη Γάζα μετά τους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Σκοτώσαμε διοικητή της Χαμάς»
Οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν ανάρτηση γράφοντας πως σκότωσαν τον Αλαά Αλ-Χαντίντι, επικεφαλής προμηθειών στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Χαμάς αλλά λίγο μετά την διέγραψαν
Γάζα
Ουκρανία: Το Κίεβο έπληξε ενεργειακή εγκατάσταση κοντά στη Μόσχα – Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή του Ντνίπρο
Μια σημαντική ρωσική ενεργειακή εγκατάσταση επλήγη κοντά στη Μόσχα, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταγγέλλει μία εβδομάδα μαζικών επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας
Κτίριο που χτυπήθηκε από ρωσικό drone στο Ντνίπρο
Η «τριπλή πλανητική κρίση» σφυροκοπά τους ωκεανούς: Η Μεσόγειος ένα από τα κύρια hotspot του κόσμου
Κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση τα κύρια προβλήματα που επηρεάζουν τις θερμοκρασίες των ωκεανών προκαλώντας μαζική θνησιμότητα κοραλλιών, δασών φυκιών και των θαλάσσιων λιβαδιών
Θάλασσα
Φονικές πλημμύρες στην Αλβανία: Ηλικιωμένη παρασύρθηκε από ρέμα και πνίγηκε – Εκατοντάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
20 γέφυρες υπέστησαν ζημιές, εκατοντάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα ενώ 200 οικογένειες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους - Βγήκε ο στρατός για να συνδράμει στις έρευνες
Πλημμύρα