Κόσμος

Αναστασιάδης μετά την συνάντηση με Ακιντζί – Λουτ: Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα

Με την συνάντηση των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί, παρουσία της απεσταλμένης του ΟΗΕ Τζέιν Λουτ, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εντατικών διεργασιών στην Κύπρο.

Περίπου μια ώρα διήρκησε η άτυπη «κοινωνική» συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας,  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έγινε η οποιαδήποτε συζήτηση κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης, απλά φιλικές ανταλλαγές και αστεϊσμοί, αλλά φυσικά και η έκφραση ελπίδας και η ενθάρρυνση της κας Λουτ να συνεχίσει την προσπάθεια με την ελπίδα να καταλήξουμε σε κάτι που θα δημιουργεί προοπτικές για δημιουργικό διάλογο».

Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι θέμα της κας Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι που να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς». Σε ερώτηση ποια είναι η προοπτική για την τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτή την ώρα εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το βέβαιο είναι ότι θα τον συναντήσω».

CYPRUS CONFLICT UN

Ερωτηθείς αν υπάρχει απογοήτευση που δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει απογοήτευση, δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, βρίσκεται μια διαδικασία εν εξελίξει, συνεπώς, ας περιοριστούμε μέχρι εδώ».

Τι είχε προηγηθεί

Η κ. Λουτ βρίσκεται στην Κύπρο από τις αρχές της εβδομάδας και η παράταση της παραμονής της στο νησί, συνοδεύτηκε τόσο από σενάρια πλήρους διάστασης απόψεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τους Τουρκοκύπριους, όσο και από σενάρια που ήθελαν να πέφτουν συμβιβαστικές προτάσεις στο τραπέζι. Μέχρι και «πυροτεχνήματα» για ανατρεπτικές ιδέες χρησιμοποιήθηκαν.

Η κυρία Λουτ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Newsit.gr, «αγκάθι» παραμένουν τα λεγόμενα σημεία αναφοράς, δηλαδή τα κοινώς αποδεκτά σημεία από τα οποία θα ξεκινήσει -εφόσον ξεκινήσει- ένας νέος γύρος διαλόγου υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στο θέμα υπήρξε διάσταση απόψεων, καθώς Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θεωρούν ως «αφετηρία» διαφορετικά κείμενα που παρουσιάστηκαν στην αποτυχημένη συνάντηση στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017.

Πίσω από αυτή την διαφωνία «κρύβεται» και πάλι το ακανθώδες θέμα των εγγυήσεων.

Η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς να βρεθεί συμβιβαστική λύση, είναι αυτή που κράτησε την κυρία Λουτ στη Λευκωσία και ήταν και το αντικείμενο των νέων ξεχωριστών επαφών που είχε σήμερα το πρωί με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Κατά τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο Newsit.gr, η τελευταία πρόταση που υπέβαλαν οι τουρκοκύπριοι είναι να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον γύρο των διαπραγματεύσεων υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ -εφόσον αυτός αρχίσει- και στο τέλος του να γίνει δεσμευτικό δημοψήφισμα στο νησί για το αν οι πολίτες προτιμούν διζωνική ομοσπονδία ή δύο ξεχωριστά κράτη.

Την πρόταση απορρίπτει η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση είναι ένας 45χρονος Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στη Σομαλία
Τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνα, «χτύπημα στη φυλετική ισότητα»
«Ένας νόμος γραμμένος με το αίμα, τον ιδρώτα και τις θυσίες των Αμερικανών για να εμποδίσουν τις φυλετικές διακρίσεις, για άλλη μια φορά αποδυναμώνεται», ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ
Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον
Στα 119,71 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022, εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν μέχρι το καθεστώς να πει «ναι» σε μία συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ
The Rishiri Galaxy, an oil and chemical tanker sailing under the flag of Panama, is docked at the Texas City docks next to the Marathon Galveston Bay Refinery shortly after U.S. President Donald Trump announced a 60-day waiver of the Jones Act shipping law, in Texas City, Texas, U.S. March 18, 2026. REUTERS/Antranik Tavitian