Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αντιδρούν οι ΗΠΑ για το κλίμα

Διαδηλώσεις και σήμερα στην Κοπενχάγη ΦΩΤΟ REUTERS

Διαφωνούν με το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στη Κοπεγχάγη για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Τουλάχιστον κατά 50% πρέπει να μειωθούν μέχρι το 2050 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με το πρώτο επίσημο προσχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.

«Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να αποφύγουν μία επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, αναγνωρίζοντας ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 ή 1,5 βαθμούς Κελσίου», αναφέρεται στο κείμενο που συντάχθηκε σήμερα το πρωί.

Αυτός ο περιορισμός στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη συνεπάγεται ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Το προσχέδιο δίνει τρεις εναλλακτικές λύσεις, να μειωθούν μέχρι το 2050 οι εκπομπές:

  • κατά “75% με 85%”
  • τουλάχιστον 80 με 95%
  • περισσότερο από 95% 

“Αυτό το κείμενο ορίζει ότι οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να δεσμευθούν για τη μείωση και ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση σε αυτή τη βάση” είπε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τοντ Στερν, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

Ο ορισμός των στόχων μείωσης για τους οποίους θα δεσμευτούν οι χώρες προβληματίζει ιδιαίτερα την Κίνα, την Ινδία αλλά και τις ΗΠΑ. Οι τρεις χώρες έχουν τη “μερίδα του λέοντος” στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως και είναι πιο απρόθυμες να πάρουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών τους, που θα έχουν επιπτώσεις κυρίως στη βιομηχανία και στον τομέα της ενέργειας.

 

Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μία άτυπη σύνοδο κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να αποφασίσουν την συνεισφορά της ΕΕ σ’ ένα παγκόσμιο ταμείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε