Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Απάντηση Ιράν σε Τραμπ: Αν θέλει φτηνό πετρέλαιο να σταματήσει να ανακατεύεται στην Μέση Ανατολή

Απάντηση Ιράν σε Τραμπ: Αν θέλει φτηνό πετρέλαιο να σταματήσει να ανακατεύεται στην Μέση Ανατολή

Ο “Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να σταματήσει να ανακατεύεται στη Μέση Ανατολή, αν θέλει η τιμή του πετρελαίου να σταματήσει να αυξάνεται”, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ.

«Ο κ. Τραμπ προσπαθεί σοβαρά να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και επίσης να διασφαλίσει ότι η τιμή του πετρελαίου δεν θα αυξηθεί, αλλά αυτά τα δυο δεν μπορούν να συμβούν μαζί», είναι ο Ζανγκανέχ, σύμφωνα με το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αν δεν θέλει η τιμή του πετρελαίου να αυξηθεί και η αγορά να αποσταθεροποιηθεί, θα πρέπει να σταματήσει την αδικαιολόγητη και διασπαστική ανάμειξη στη Μέση Ανατολή και όχι να είναι εμπόδιο στην παραγωγή και εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου.»

Ο Τραμπ, και όχι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, είναι πίσω από την πρόσφατη αύξηση των τιμών, είπε ο Ζανγκανέχ.

«Ο Τραμπ επιρρίπτει την ευθύνη στον ΟΠΕΚ για αυτό που ο ίδιος έχει δημιουργήσει και έχει προκαλέσει: την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την αναταραχή στην αγορά.»

Τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την παραγωγή, είπε ο Ζανγκανέχ.

“Κεραυνοί” Τραμπ κατά του Ιράν

Στη χθεσινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε και πάλι τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να σταματήσει την αύξηση των τιμών. Κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι διασπείρει το χάος και υποσχέθηκε να επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ιρανικό ριάλ σημείωσε σήμερα ιστορική πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου στην ανεπίσημη αγορά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας στο Ιράν και της επαναφοράς των κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα δολάριο πωλείτο έως και για 170.000 ριάλ, σύμφωνα με το Tasnim. Το ριάλ έχει χάσει περίπου το 75% της αξίας του από τις αρχές του 2018.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις