Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Απειλεί θεούς και δαίμονες ο Ερντογάν – Κατηγορεί τις πετρελαϊκές εταιρείες για το ναυάγιο στο Κυπριακό!

Απειλεί θεούς και δαίμονες ο Ερντογάν – Κατηγορεί τις πετρελαϊκές εταιρείες για το ναυάγιο στο Κυπριακό!

– Νέες απειλές από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν
– «Θα χάσετε μια φίλη όπως η Τουρκία», είπε απευθυνόμενος στις πετρελαϊκές εταιρείες
– Φτιάχνει πυρηνικό σταθμό στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και θα φτιάξει και τρίτο πυρηνικό σταθμό

 

Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση του Κυπριακού και χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε αυτό που αποκάλεσε ανεύθυνα μέτρα της πλευράς των Ελληνοκυπρίων.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τ. Ερντογάν δεν κατονόμασε τις εταιρείες αλλά αυτό δεν έχει και καμία σημασία.

Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως οι πόροι των υδρογονανθράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο πρέπει να ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί.

«Αυτό που περιμένουμε από οποιονδήποτε παίρνει θέση υπέρ μίας πλευράς στις εξελίξεις στην Κύπρο είναι ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εντάσεις στην περιοχή», είπε.
Ερωτηθείς από το πρακτορείο Ρόιτερς στο πετρελαϊκό συνέδριο που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη αν οι έρευνες της εταιρίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Αρνό Μπρεγιάκ, πρόεδρος για θέματα εξερεύνησης και παραγωγής της Total, είπε πως η εταιρεία δεν έχει «καμία ανησυχία». Υπενθυμίζεται ότι η Total εξασφάλισε άδεια από την Κύπρο για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες φέτος.

————> Προκαλεί ο Γιλντιρίμ! Θέλει τα κοιτάσματα της Κύπρου

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως θέλει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν την κατασκευή του σχεδιαζόμενου δεύτερου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για έναν σχεδιαζόμενο τρίτο πυρηνικό σταθμό.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αξιολογήσει νέα προγράμματα, περιλαμβανομένων σχεδίων για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και στο Ιράκ.

Γιατί γίνονται όλα

Μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται η εξέδρα, με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total. Η εξέδρα έχει ως δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.
Πριν από την άφιξη της εξέδρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAFTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα.

Το υπουργείο Μεταφορών με έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, προειδοποιεί ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η παραβίαση της ζώνης ασφάλειας.

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στα αρμόδια υπουργεία, στον γενικό εισαγγελέα, στις διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και στους συνδέσμους ιδιοκτητών και διαχειριστών πλοίων.
Το σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε