Παρασκευή, 17 Μαΐ
21oC Αθήνα

Αποφυλακίστηκε ο Χοντορκόφκσι

Αποφυλακίστηκε ο Χοντορκόφκσι

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι αποφυλακίστηκε, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου.

“Ναι, είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Την αποφυλάκιση επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος του Χοντορκόφσκι Βαντίμ Κλιούβγκαντ, ανακοινώνοντας τηλεφωνικά ότι ο πελάτης του αναχώρησε από τη φυλακή της πόλης Σεγκέγια, στην βορειο-δυτική Ρωσία.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τις σωφρονιστικές αρχές της χώρας, ο πρώην μεγιστάνας αναχώρησε για την Γερμανία ενώ όπως ανέφερε το πρακτορείο Ρία Νόβαστι, “είχε διατυπώσει αίτημα για να του δοθεί διαβατήριο”.

Την Τετάρτη υπεγράφη ο νόμος περί αμνηστίας που οδηγεί στην άρση της δίωξης των μελών της Greenpeace για “χουλιγκανισμό” και στην αποφυλάκιση των Pussy Riot.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι λόγοι πίσω από την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την απονομή χάριτος στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι είναι η βελτίωση της εικόνας της Ρωσίας εν όψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, αλλά και του επιχειρηματικού κλίματος.

“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι είναι προσωπικό σχέδιο του Πούτιν και μία τεράστια επένδυση. Ομως, πολλοί σημαντικοί αρχηγοί κρατών, όπως ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπαράκ Ομπάμα έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθούν στην τελετή έναρξης. Οι διαδηλώσεις υπέρ της Greepnpeace ή των Pussy Riot κατά τη διάρκεια των Αγώνων δεν θα ήταν θετικές για την εικόνα του Πούτιν και της Ρωσίας. Κατά συνέπεια έπρεπε να κάνει αυτήν την υποχώρηση ώστε τίποτε να μην εμποδίσει τον θρίαμβό του στο Σότσι”, δηλώνει στη Le Monde η Γκάλια ‘Ακερμαν, ιστορικός ειδικευμένη στα ρωσικά θέματα.

“Για τον Χοντορκόφσκι υπάρχει ένας επιπλέον λόγος, το ότι η οικονομική κατάσταση της Ρωσίας δεν είναι καλή. Υπάρχει επιβράδυνση της ανάπτυξης. Οι τιμές του πετρελαίου είναι στάσιμες και είναι πιθανόν να μειωθούν μετά την επιστροφή του Ιράν στην αγορά, όταν θα αρθούν οι κυρώσεις. Αυτή η αποφυλάκιση είναι λοιπόν ένα σύμβολο και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους επενδυτές. Αλλωστε, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας αντέδρασε άμεσα”, λέει η ρωσικής καταγωγής ιστορικός.

“Ο Πούτιν είναι εκδικητικός, άρα, αν αλλάζει τη στάση του απέναντι στον Χοντορκόφσκι με δραστικό τρόπο, σημαίνει ότι έχει άλλα σημαντικότερα προβλήματα”, λέει η Γκάλια Ακερμαν προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση ο ηγέτης του Κρεμλίνου είναι σε θέση να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του πρώην μεγιστάνα και πολιτικού του αντιπάλου. “Ο Χοντορκόφσκι οφείλει χρήματα στο κράτος. Είναι βέβαιο ότι δεν θα λάβει διαβατήριο και δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει και πάλι στο πολιτικό παιγνίδι. Ο Πούτιν τελικά δεν έχει να φοβηθεί μήπως ο Χοντορκόφκσι ξαναγίνει πολιτικός αντίπαλος, ένας ρώσος ‘Μαντέλα’ “.
 
Διαβάστε

Χάρη έδωσε ο Πούτιν στον μεγιστάνα Χοντορκόφσκι

Ο πρόεδρος Πούτιν θα απονείμει χάρη στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου, Χοντορκόφσκι 

Έκλεψαν ντοκιμαντέρ για τον φυλακισμένο ρώσο μεγιστάνα Χοντορκόφσκι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε