Κυριακή, 21 Απρ.
13oC Αθήνα

Αρμενία: Πολιτικό “τσουνάμι” υπόσχεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αν δεν εκλεγεί πρωθυπουργός

Αρμενία: Πολιτικό “τσουνάμι” υπόσχεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αν δεν εκλεγεί πρωθυπουργός

Ένα… “πολιτικό τσουνάμι” υπόσχεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Αρμενία Νικόλ Πασινιάν , σε περίπτωση εκλεγεί πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Τρίτη (01.05.2018), έπειτα από δύο εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

“Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους κυρίους αυτούς (του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος) να μην κάνουν το λάθος να εκλάβουν την ανεκτικότητα του λαού ως αδυναμία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πραγματικό πολιτικό τσουνάμι”, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών, καλώντας παράλληλα τους Αρμένιους να κατεβούν στους δρόμους.

Έτσι, περισσότεροι από 20.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Γερεβάν μετά το προσκλητήριο αυτό.

Οι διαδηλωτές ύψωναν σημαίες της Αρμενίας και φώναζαν το σύνθημα “Ο Πασινιάν είναι πρωθυπουργός” μπροστά από μια γιγαντοοθόνη που μετέδιδε τη συζήτηση στο κοινοβούλιο που συνεδριάζει από τις 11.00 για να εκλέξει τον νέο πρωθυπουργό.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί έπειτα από τέσσερις ή πέντε ώρες συζήτησης, σύμφωνα με παρατηρητές.

Επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα επί δύο εβδομάδες, ο Νικόλ Πασινιάν υποσχέθηκε νωρίτερα σήμερα ότι θα επέλθει “πολιτικό τσουνάμι” αν δεν εκλεγεί πρωθυπουργός και κάλεσε τους Αρμένιους να βγουν στους δρόμους.

Έχοντας τη στήριξη των τριών από τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ο Πασινιάν μπορεί να υπολογίζει σε 47 ψήφους, αλλά πρέπει να συγκεντρώσει 53 για να εκλεγεί. Συνεπώς χρειάζεται αποστάτες του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο έχει τις 58 από τις 105 έδρες του κοινοβουλίου και δεν έχει προτείνει υποψήφιο αντίπαλο του Πασινιάν.

Έως τώρα, το κυβερνών κόμμα είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να προτείνει υποψήφιο αντίπαλο (του Πασινιάν) και δεν αντιτίθεται στην εκλογή του.

Ωστόσο, οι τόνοι άλλαξαν σήμερα, μετά τη συνάντηση χθες, Δευτέρα μεταξύ των εκπροσώπων του κόμματος και του Πασινιάν.

“Μετά την μη ικανοποιητική χθεσινή συνάντηση, είμαι πεπεισμένος ότι ο Νικόλ Πασινιάν δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός”, δήλωσε ο ‘Εντουαρντ Σαρμαζάνοφ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σε μήνυμά του που έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο 42χρονος Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ότι θέλει να “εκτροχιάσει” την εκλογή του.

Από τις 13 Απριλίου, Αρμενία έχει βυθιστεί σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση: αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών προκάλεσαν στις 23 Απριλίου την παραίτηση του 63χρονου Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός έξι ημέρες νωρίτερα από τους βουλευτές. Ο Σαρκισιάν έχει διατελέσει πρόεδρος της χώρας επί δέκα χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις