Κόσμος

Φως στην καθημερινή ζωή την εποχή του Ιησού ρίχνουν αρχαιολογικά ευρήματα [pics]

Δεκάδες αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και παρουσιάστηκαν σήμερα από την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ ρίχνουν λίγο περισσότερο φως και παρέχουν στους ιστορικούς τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα την καθημερινή ζωή κατά την εποχή του Ιησού.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μεταξύ των δεκάδων αντικειμένων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της Ιερουσαλήμ και της Γαλιλαίας –όπου σύμφωνα με την παράδοση έζησε ο Ιησούς– περιλαμβάνονται αγγεία, κουζινικά σκεύη, κοσμήματα, τμήματα από ένα πατητήρι σταφυλιών, λειψανοθήκες με εβραϊκές επιγραφές αλλά και καρφιά σαν αυτά που χρησιμοποιούνταν στις σταυρώσεις.

“Τώρα μπορούμε να περιγράψουμε με μεγάλη ακρίβεια την καθημερινότητα εκείνης της εποχής, από τη γέννηση, τις διατροφικές συνήθειες, τα ταξίδια που έκαναν οι άνθρωποι, μέχρι τον θάνατο και τις ταφικές τελετές” εξήγησε ο Γκιντεόν Άβνι, ο διευθυντής του τμήματος αρχαιολογίας της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων. “Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε κάνει άλματα όσον αφορά την κατανόηση του τρόπου ζωής των συγχρόνων του Ιησού. Κάθε εβδομάδα, ανακαλύπτουμε νέα στοιχεία που μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε καλύτερα αυτήν την περίοδο”, πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων έχουν βρεθεί σε λειψανοθήκες ονόματα προσώπων που είναι γνωστά από τα κείμενα της εποχής εκείνης, σύμφωνα με τον καθηγητή Άβνι.

Η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων έχει αυτή τη στιγμή περίπου 1 εκατομμύριο αντικείμενα και κάθε χρόνο αυξάνει τη συλλογή της κατά τουλάχιστον 40.000 νέα αντικείμενα που προέρχονται από 300 αρχαιολογικές ανασκαφές. “Το βασικό για εμάς είναι ότι μπορούμε να καταλάβουμε με ακρίβεια τον τρόπο ζωής κατά την εποχή του Ιησού, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο”, επέμεινε.

Η Υπηρεσία παρουσίασε επίσης 9 νομίσματα της βυζαντινής εποχής που βρέθηκαν πρόσφατα στο σημείο όπου βρισκόταν ένα κτίριο που στέγαζε χριστιανούς προσκυνητές, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Τα νομίσματα αυτά, του 4ου-7ου μ.Χ. αιώνα, βρίσκονταν μέσα σε έναν τοίχο, σαν ο ιδιοκτήτης τους να προσπάθησε να τα κρύψει. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ανέτ Λαντ-Νάγκαρ, η ανακάλυψη αυτή είναι μια απόδειξη της περσικής εισβολής που οδήγησε τελικά στην εγκατάλειψη της συγκεκριμένης περιοχής από τους χριστιανούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη από τη δολοφονία τριών παιδιών από τη μητέρα τους στη Μασαχουσέτη: «Έσφιγγε με λάστιχα γυμναστικής τον λαιμό τους»
Η υπεράσπιση δεν αμφισβητεί ότι η Κλάνσι σκότωσε τα παιδιά της, αλλά υποστηρίζει ότι έπασχε από σοβαρή επιλόχεια ψύχωση και βρισκόταν υπό ισχυρή φαρμακευτική αγωγή
Η Λίντσεϊ Κλάνσι
Axios: Αυτή είναι η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν που ανακοίνωσε ο Τραμπ – Διαψεύδει η Τεχεράνη
Ο Τραμπ μιλάει για υπογραφές ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο - Διπλωμάτης υποστήριξε ότι η συμφωνία «μπαίνει σε λεπτομέρειες για όλα τα πυρηνικά ζητήματα» και «ικανοποιεί όλες τις αμερικανικές απαιτήσεις»
Ντόναλντ Τραμπ
Τρόμος για γυναίκα στη Βρετανία: Η στιγμή που 51χρονος την παρασύρει με αυτοκίνητο και τη χτυπά με ρόπαλο μπέιζμπολ
Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Δικαστήριο του Στέμματος του Χαλ και, μετά από τριήμερη διαδικασία, οι ένορκοι έκριναν τον 51χρονο ένοχο για απόπειρα δολοφονίας
Ο 51χρονος Βρετανός, Lawrence Worville που παρέσυρε με το αυτοκίνητό του γυναίκα και στη συνέχεια τη χτύπησε με ρόπαλο του μπέιζμπολ