Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Άσκηση EFES 2022: Άρχισε η «απόβαση» στα ελληνικά νησιά – Νέα βίντεο

Άσκηση EFES 2022: Άρχισε η «απόβαση» στα ελληνικά νησιά – Νέα βίντεο

Υπό το βλέμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα βρεθεί στη Σμύρνη, μαζί με τον ακροδεξιό εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πέφτει σήμερα (09.06.2022) η αυλαία της πολυεθνικής, συμμαχικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, υπό την κωδική ονομασία EFES-2022.  

Η άσκηση γίνεται σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει επιλέξει να ανεβάσει, προκλητικά και ακραία, τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, θέτοντας ακόμη και ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών!

Γι’ αυτό και το σενάριο της άσκησης για… απόβαση σε νησιά, αποκτά τη δική του ξεχωριστή σημασία, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας φροντίζει να ανεβάζει συνεχώς φωτογραφίες και βίντεο από την άσκηση, για προφανείς λόγους.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δημοσιεύει σήμερα πλάνα από προσομοίωση αεροπορικής επίθεσης και κατάληψης ακτής, ένα προκλητικό σενάριο που σίγουρα δεν είναι «τυχαίο».

Στο πρώτο μέρος της άσκησης, το διπλό σενάριο προέβλεπε απόβαση σε νησί και διάσωση πληρώματος υποβρυχίου, που χτυπήθηκε από εχθρική τορπίλη.

Ήδη Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων ξένων χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση, καθώς επίσης και ηγέτες αυτών, όπως ο Λίβυος Πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά, έχουν μεταβεί στην Τουρκία και συναντήθηκαν με τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Παρατηρητών, που  παρακολούθησαν βολές πυροβολικού κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.

Σύμφωνα με το «A haber», ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα δώσουν συμβολικό «παρών» στην πολυεθνική συμμαχική άσκηση «EFES 2022» και στο τελικό της στάδιο που αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Σμύρνη, ενώ ήδη

Στην άσκηση συμμετέχουν πάνω από 10.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό από 37 χώρες, μαζί με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ από στρατιωτικά μέσα συμμετέχει μεταξύ άλλων με μια ιταλική φρεγάτα, ένα πολεμικό πλοίο της Λιβύης, ενώ ιδιαίτερη συμβολή θα έχουν και οι ΗΠΑ με το αποβατικό πλοίο USS Arlington καθώς επίσης και με αερόστρωμνο αποβατικό, μαζί με ελικόπτερα CH-53 και τεθωρακισμένα οχήματα.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά στην άσκηση EFES-2022 συμμετέχει και η Γαλλία με αλεξιπτωτιστές, ενώ ακόμα το «παρών» δίνουν μεταξύ άλλων η Ιταλία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, το Πακιστάν, η Αλβανία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις