Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Άσβεστο μίσος Τραμπ για Μακέιν! “Μπλόκαρε” ανακοίνωση – φόρο τιμής από τον Λευκό Οίκο

Άσβεστο μίσος Τραμπ για Μακέιν! “Μπλόκαρε” ανακοίνωση – φόρο τιμής από τον Λευκό Οίκο

Οι ΗΠΑ θρηνούν για το θάνατο του Τζον Μακέιν, μιας από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της αμερικανικής πολιτικής τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια. Όλοι; Όχι. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θρηνεί καθόλου.

Η σχέση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή δεν ήταν ποτέ καλή. Ο Τζον Μακέιν, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 91 ετών νικημένος από τον καρκίνο, δεν ήθελε τον Ντόναλντ Τραμπ στην κηδεία του. Όχι πως τον ένοιαξε βέβαια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να κάνει ένα τυπικό tweet για το θάνατο του ανθρώπου που οι περισσότεροι στις ΗΠΑ αποκαλούν ήρωα και σύμφωνα με τη Washington Post απαγόρευσε στους συνεργάτες του στο Λευκό Οίκο να βγάλουν ανακοίνωση για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα πολιτικό.

Σύμφωνα με τη Washington Post, οι συνεργάτες του Τραμπ είχαν προετοιμάσει μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας πριν από τον θάνατο του Μακέιν, με την οποία ο Λευκός Οίκος θα εξήρε τον βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ για τη θητεία του στις ένοπλες δυνάμεις και την προσφορά του στη Γερουσία.

Το 2015 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιτεθεί στον Τζον Μακέιν επικαλούμενος τα πέντε χρόνια που ήταν αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, λέγοντας «μου αρέσουν εκείνοι που δεν είχαν αιχμαλωτιστεί»

Όμως ο Τραμπ έδωσε εντολή να μην εκδοθεί η ανακοίνωση, παρά τις εκκλήσεις της εκπροσώπου του, της Σάρα Χάκαμπι Σάντερς και του προσωπάρχη του, Τζον Κέλι. Αντ’ αυτής επέλεξε ένα τυπικό έως… ψυχρό tweet. «Τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια και τον σεβασμό μου στην οικογένεια του γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Οι καρδιές μας και οι προσευχές μας είναι μαζί σας!», έγραψε.

Ούτε ο Τραμπ ούτε ο Μακέιν είχαν κρύψει ποτέ την… αντιπάθεια που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο.

Ο Μακέιν είχε επιτεθεί στον Τραμπ πρόσφατα γιατί δεν ζήτησε τον λόγο από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Ελσίνκι. Είχε κάνει λόγο για μια «από τις πιο ντροπιαστικές εμφανίσεις Αμερικανού προέδρου στην πρόσφατη ιστορία» στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Η σορός του γερουσιαστή Τζον Μακέιν θα εκτεθεί δημόσια την Παρασκευή στο Καπιτώλιο, στην Ουάσινγκτον, πριν από την επικήδεια τελετή το Σάββατο και τον ενταφιασμό του την Κυριακή στο νεκροταφείο της Ναυτικής Ακαδημίας στην Αννάπολις – Η σορός του θα εκτεθεί δημόσια στο Καπιτώλιο της Αριζόνας, στο Φοίνιξ, ενώ μια ακολουθία θα γίνει επίσης σε μια εκκλησία βαπτιστών στο Βόρειο Φοίνιξ την Πέμπτη

Ο Τραμπ δεν έκανε κανένα σχόλιο όταν την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο Μακέιν αποφάσισε να διακόψει τη θεραπεία στην οποία υποβαλλόταν για το γλοιοβλάστωμα, τον καρκίνο στον εγκέφαλο από τον οποίο έπασχε. Δεν είχε δε αναφερθεί στον Μακέιν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν είχε υπογράψει το σχέδιο νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, που φέρει το όνομα του εκλιπόντα.

Ντόναλντ, μάθε από τη Μελάνια

Το απρόθυμο μήνυμα με τα συλλυπητήρια του Τραμπ προκάλεσε αγανάκτηση σε πολλούς, ειδικά στα social media. Δεν ήταν λίγοι που σχολίασαν το γεγονός πως ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζον Μακέιν μπορεί να κονταροχτυπήθηκαν για την προεδρία των ΗΠΑ το 2008 αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε μια θερμότατη ανακοίνωση στη μνήμη του εκλιπόντα. Ανάλογα μηνύματα ήρθαν κι από άλλους πρώην προέδρους, πολιτικούς αντιπάλους του Μακέιν, όπως ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζίμι Κάρτερ.

Είναι άλλωστε άγραφη πολιτική παράδοση ο Λευκός Οίκος να εκδίδει θερμές ανακοινώσεις όταν διακεκριμένοι Αμερικανοί αποβιώνουν.

Ο Τραμπ δεν έμαθε ούτε από τη… γυναίκα του. Η Μελάνια Τραμπ, με μήνυμά της στον λογαριασμό της στο twitter ήταν μακράν πιο θερμή στα συλλυπητήρια προς την οικογένεια Μακέιν. «Οι σκέψεις, οι προσευχές μας και η βαθύτατη συμπάθειά μας στην οικογένεια Μακέιν. Ευχαριστούμε Γερουσιαστά για την προσφορά σας στο Έθνος» έγραψε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις