Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αυστραλία: Χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Βικτώρια λόγω πυρκαγιάς

Αυστραλία: Χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Βικτώρια λόγω πυρκαγιάς
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πάνω από 2.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από πόλεις στο δυτικό τμήμα της πολιτείας Βικτώρια, στην Αυστραλία εξαιτίας πυρκαγιάς σε θαμνώδεις εκτάσεις που μαίνεται εκτός ελέγχου.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω της πυρκαγιάς, ζήτησε από τους κατοίκους των πόλεων Ράγκλαν και Μπόφορτ της Αυστραλίας, όπου ζουν περίπου 2.000 άνθρωποι και σε αυτούς στις γύρω περιοχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους όσο είναι ακόμη ασφαλές και να κατευθυνθούν ανατολικά στον κοντινό περιφερειακό κόμβο Μπάλαρατ, που βρίσκεται 95 χιλιόμετρα δυτικά της Μελβούρνης.

Φωτιά μαίνεται σε έκταση περίπου 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Μπάλαρατ. Φωτιά μαίνεται επίσης εκτός ελέγχου σε παρόμοια έκταση που βρίσκεται δυτικότερα.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας Τζασίντα Άλαν δήλωσε ότι πάνω από 1.000 πυροσβέστες επιχειρούν στα μέτωπα, υποστηριζόμενοι από 24 αεροπλάνα και πάνω από 100 οχήματα. Σύντομα προγραμματίζεται να σταλούν για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης κι άλλα.

“Η άμεση απομάκρυνση είναι η ασφαλέστερη επιλογή για αυτές τις κοινότητες”, τόνισε η πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Αν βρισκόσαστε σε αυτές τις περιοχές, παρακαλώ να ακολουθήσετε αυτήν την σύσταση, παρακαλώ να ενεργήσετε τώρα για να σώσετε τη ζωή σας”.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε ιδιοκτησίες, αλλά σημείωσαν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει ακριβής εικόνα της κατάστασης.

Μεγάλες περιοχές της πολιτείας βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για πυρκαγιές και το Γραφείο Μετεωρολογίας εξέδωσε προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιών για διάφορες περιοχές λόγω των θερμών και ξηρών ανέμων και της πιθανότητας θυελλών.

Οι φωτιές δυτικά της Μπάλαρατ αναμένεται να επιδεινωθούν στη διάρκεια της νύχτας έως περίπου τα μεσάνυχτα, όταν αναμένεται μια εξασθένηση των ανέμων, δήλωσε παράλληλα ο Τζέισον Χέφερναν, επικεφαλής της αρχής της χώρας για τις πυρκαγιές κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν άνω των 40 βαθμών Κελσίου στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας στις 15:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδος).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις