Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυστρία: «Μαύρη» επέτειος – Δύο χρόνια από την αποκάλυψη της «Υπόθεσης Ίμπιζα»

Αυστρία
Φωτογραφία από: YouTube

Ακριβώς δύο χρόνια συμπληρώνονται απόψε από τη δημοσιοποίηση, το βράδυ της 17ης Μαΐου 2019, του “σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής” που τάραξε την Αυστρία.

Με τις εκρηκτικές του αποκαλύψεις για τα δύο κορυφαία ηγετικά στελέχη του τότε συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το σκάνδαλο οδήγησε, ως αποκαλούμενη πλέον “Υπόθεση Ίμπιζα“, στη μεγαλύτερη μεταπολεμικά κυβερνητική κρίση στην Αυστρία και σε πρωτόγνωρες πολιτικές ανατροπές.

Ο Στράζε και οι… σεισμοί στην Αυστρία

Επρόκειτο για τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τον τότε αντικαγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του τότε συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του τότε και νυν ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, και τον τότε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους.

Σε σχέση με τη φερόμενη εμπλοκή του στην “Υπόθεση Ίμπιζα”, η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη διενεργεί έρευνα, ήδη από τις 20 Μαΐου 2019, με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, σε βάρος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Στο βίντεο, που είχαν δημοσιοποιήσει, στις 17 Μαΐου 2019, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, και που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία και υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στον ίδιο και στο κόμμα του.

Το επίμαχο βίντεο

Στο βίντεο συζητούνται οι επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Αυστρία, αλλά και οι δυνατότητες παράκαμψης των νόμιμων οδών για χρηματοδότηση των Ελευθέρων, όπως και η πρόταση του Στράχε για εξαγορά, από την υποτιθέμενη επιχειρηματία, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung για να αυξηθεί η “υπέρ” του ίδιου επιρροή της ενόψει των εκλογών.

Στο βίντεο, συνολικής διάρκειας επτά ωρών –που είχε καταγραφεί μυστικά τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα και προφανώς αποτελούσε “παγίδα” για τον τότε αντικαγκελάριο και ακροδεξιό ηγέτη– η υποτιθέμενη επιχειρηματίας δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία, αφήνοντας επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται για “μαύρο χρήμα”.

Πολύ περισσότερα από το λίγα λεπτά της ώρας απόσπασμα από το βίντεο που δημοσιοποίησαν τότε τα δύο γερμανικά έντυπα και που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη Δεύτερη Αυστριακή Δημοκρατία, περιέχονται στο βιβλίο με τίτλο “Η Υπόθεση Ίμπιζα – Εσωτερικές πτυχές ενός σκανδάλου” των ειδικευμένων σε αποκαλύψεις δημοσιογράφων Φρέντερικ Όμπερμαγιερ και Μπάστιαν Όμπερμαγιερ της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitzng.

Οι συγγραφείς διηγούνται σε αυτό το βιβλίο για πρώτη φορά το πώς κύλισε εκείνη η βραδιά, και αποκαλύπτουν ολόκληρη την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία σε ένα δραματικό Σαββατοκύριακο είχε την προσωρινή αποκορύφωσή της με την πτώση της αυστριακής κυβέρνησης των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα.

Η διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για τις 29 Σεπτεμβρίου 2019, τις οποίες κέρδισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και στις οποίες είχε οδηγήσει την Αυστρία η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην αυστριακή ιστορία, η οποία έως τότε διατελούσε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαΐου 2019, την επομένη της δημοσιοποίησης του βίντεο της “Υπόθεσης Ίμπιζα”

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του μπροστά στις κάμερες και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε χρησιμοποιήσει μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να “εξηγήσει” την “καταστροφική” , όπως είχε πει, εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος είχε εκτοξεύσει κατηγορίες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς διάφορες κατευθύνσεις για “διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, και για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών”, ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε “ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη”.

Η πτώση

Όπως ισχυρίστηκε ο Στράχε αργότερα, ο ίδιος παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του “βίντεο της Ίμπιζα” για να “σώσει, στο πνεύμα πολιτικής υπευθυνότητάς του απέναντι στο κράτος”, την τότε κυβέρνηση συνασπισμού του κόμματός του με το Λαϊκό Κόμμα.

Σε συνεντεύξεις του, ο Χάιντς-Κρίσιαν Στράχε διατεινόταν ότι ο τότε (σ.σ. και νυν) καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, του είχε υποσχεθεί ότι θα συνεχιζόταν ο κυβερνητικός συνασπισμός σε περίπτωση δικής του παραίτησης από αντικαγκελάριος.

Η παραίτησή του από αντικαγκελάριος υπήρξε σωστή, αλλά η παραίτηση του από αρχηγός των Ελευθέρων, ήταν “λάθος”, ανέφερε ο Στράχε, επισημαίνοντας ότι υποτίμησε τότε, από τη μία πλευρά το πώς “συνοδοιπόροι” του θα εκμεταλλεύονταν την κατάσταση για το δικό τους συμφέρον, και από την άλλη τη “μακιαβελική” επιθυμία για εξουσία του Σεμπάστιαν Κουρτς και του Λαϊκού Κόμματός του.

Επιπλέον, όπως ο ίδιος διατεινόταν, δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι μετά τη δική του παραίτηση από αντικαγκελάριος, δεν υπήρχε κανένας λόγος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τις προκάλεσε όμως το Λαϊκό Κόμμα “από καθαρά και μόνον πολιτική σκοπιμότητα”.

Ο επί μία δεκαπενταετία πρώην αρχηγός των Ελευθέρων, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι πέρυσι τον Μάιο διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, διαγράφηκε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2019 ως μέλος από τους Ελευθέρους, εξαιτίας “επιζήμιας συμπεριφοράς” απέναντι στο κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις