Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυστρία: Μπορούν να λένε “άντε γαμ…” σε πολιτικούς αλλά με… επιχειρήματα!

Αυστρία: Μπορούν να λένε “άντε γαμ…” σε πολιτικούς αλλά με… επιχειρήματα!

Αυτή κι αν είναι απόφαση “βόμβα”. Οι πολίτες στην Αυστρία μπορούν ελεύθερα να λένε “άντε γαμ…” σε πολιτικούς. Αρκεί να έχουν… επιχειρήματα.

Την απόφαση “βόμβα” πήρε εφετείο της Βιέννης επικαλούμενο, μάλιστα, την ελευθερία της έκφρασης! Έτσι, με την άδεια και του… νόμου, στην Αυστρία μπορεί κανείς να… λέει τη συγκεκριμένη (κι όχι μόνο) φράση σε οποιοδήποτε πολιτικό. Ακόμη κι αν πρόκειται για τον (ακροδεξιό) αντικαγκελάριο.

Γιατί ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, είναι η αιτία για την απόφαση αυτή.

Ο Στράχε δέχθηκε φραστική επίθεση στη διάρκεια διαδήλωσης από μια ακροαριστερή ομάδα. Είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για «δημόσια εξύβριση».

Το εφετείο χθες Τετάρτη επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Στη χθεσινή τους απόφαση οι δικαστές ανέφεραν ότι «η απόρριψη ενός πολιτικού» μπορεί «να εκφραστεί με προκλητικό και σοκαριστικό τρόπο» και αυτό αποτελεί «θεμελιώδες στοιχείο της ελευθερίας έκφρασης».

Σε βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στα social media και τραβήχτηκε στη διάρκεια διαδήλωσης τον Οκτώβριο, υποστηρικτές του ακροαριστερού κινήματος Linkswende jetzt (Αριστερή στροφή τώρα) παρουσίασαν τους λόγους για τους οποίους οι Αυστριακοί πρέπει να πουν «άντε γ…σου στον Στράχε», ενώ έκαναν και την αντίστοιχη άσεμνη χειρονομία.

Σήμερα το κίνημα χαιρέτισε «τη νίκη της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου», ενώ εκτίμησε ότι πλέον σε κάθε πολιτική ομιλία θα μπορεί να περιλαμβάνεται η φράση «λέω “άντε γ…σου στον Στράχε, διότι…”».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις