Κόσμος

Brexit: Ή θα καθυστερήσει ή η χώρα θα πέσει στα βράχια, λέει ο Υπουργός Οικονομικών

Αν δεν περάσει από τη Βουλή η συμφωνία για το Brexit μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, λέει ο Χάμοντ.

Η Βρετανία θα αναγκασθεί πιθανότατα να καθυστερήσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν οι βουλευτές απορρίψουν την προτεινόμενη από τη κυβέρνηση συμφωνία για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Εάν η Τερέζα Μέι δεν κατορθώσει να αποσπάσει την έγκριση της συμφωνίας από την Βουλή των Κοινοτήτων, τότε οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα καθυστερήσουν το Brexit ή να ρίξουν στα βράχια την πέμπτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο αποχωρώντας χωρίς συμφωνία.

«Η κυβέρνηση γνωρίζει για το ποια είναι η πρόθεση του κοινοβουλίου ως προς αυτό. Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει να μην υπάρξει αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος γι΄αυτό», δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ στο BBC.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί θεωρητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε 22 ημέρες, αλλά εάν οι βουλευτές απορρίψουν την συμφωνία για το Brexit, αυτό θα θέσει σε αμφιβολία το πώς, το πότε και το εάν θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη στροφή εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής της Βρετανίας εδώ και μισό αιώνα.

Ο Χάμοντ προειδοποίησε τους ευρωφοβικούς του συναδέλφους ότι, εάν δε υποστηρίξουν την συμφωνία της κυβέρνησης, έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακόμη στενότερης σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τότε θα βρεθούμε σε άγνωστα εδάφη, όπου θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση στην Βουλή των Κοινοτήτων και αυτό θα σημαίνει αναπόφευκτα ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί. Ο τρόπος για να αποφύγουν αυτό οι συνάδελφοί μου είναι να ψηφίσουν την συμφωνία».

Στις 15 Ιανουαρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων (432-202) απέρριψε την συμφωνία για το Brexit που είχε συνομολογήσει η πρωθυπουργός με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως εξαιτίας της ρύθμισης του backstop, η οποία έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι συνομιλίες που ακολούθησαν ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για τη τροποποίηση της συμφωνίας διαζυγίου δεν έχουν αποτέλεσμα και δεν υπάρχει άμεση προοπτική για την εξεύρεση λύσης.

Η Βρετανία επιδιώκει νομικά δεσμευτικές τροποποιήσεις της ρύθμισης του backstop που θα διασφαλίζουν ότι η χώρα δεν θα παραμείνει επ΄αόριστον καθηλωμένη στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν ερωτήθηκε εάν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εάν η Μέι αποφασίσει αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ο Χάμοντ είπε: «Έλεγα πάντοτε ότι πιστεύω πως θα ήταν πολύ κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προειδοποίηση Φον Ντερ Λάιεν σε Τραμπ: Θα δράσουμε με αποφασιστικότητα αν χρειαστεί
«Η ταχύτητα της αλλαγής ξεπερνά κατά πολύ οτιδήποτε έχουμε δει εδώ και δεκαετίες. Ζούμε πλέον σε έναν κόσμο που ορίζεται από την ωμή ισχύ - οικονομική, στρατιωτική, τεχνολογική ή γεωπολιτική»
Ούρσουλα φον ντερ Λάειν και Ντόναλντ Τραμπ
«Πάρτε ανάσα, μη βγάζετε οργή και πικρία για τη Γροιλανδία» συμβουλεύει τους Ευρωπαίους o ΥΠΟΙΚ του Τραμπ, Σκοτ Μπέσεντ
Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «εμπρηστικές» τις επικρίσεις κατά της αμερικανικής κυβέρνησης που εκτόξευσαν χθες στο Νταβός η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Εμανουέλ Μακρόν
Ο Σκοτ Μπέσεντ
Financial Times: Οι διατλαντικές εντάσεις λόγω της Γροιλανδίας διακόπτουν το σχέδιο ευημερίας στην Ουκρανία
Η ανακοίνωση ενός πακέτου 800 δισ. δολαρίων για την ευημερία της Ουκρανίας, το οποίο θα έπρεπε να συμφωνηθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, θα καθυστερήσει λόγω διατλαντικής έντασης
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο
Νταβός: Η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ με αναφορές σε Θουκυδίδη και Χάβελ
«Ξέρουμε ότι η παλιά τάξη δεν θα επιστρέψει. Δεν πρέπει να τη θρηνούμε. Η νοσταλγία δεν είναι στρατηγική. Πιστεύουμε όμως ότι μέσα από τη ρωγμή μπορούμε να χτίσουμε κάτι μεγαλύτερο, καλύτερο, ισχυρότερο και δικαιότερο»
Μαρκ Κάρνεϊ
Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Μέση Ανατολή πυραύλους Patriot, THAAD και ιπτάμενα τάνκερ – Τι αποκαλύπτει η Wall Street Journal
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ έστειλαν επιπλέον σύστημα THAAD στην περιοχή -συγκεκριμένα στο Ισραήλ- ήταν κατά τον πόλεμο των 12 ημερών εναντίον του Ιράν, οπότε βομβαρδίστηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του
Patriot system